Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben nu zo vermomd dat tv-kijkers me niet herkennen”

Stef Vanlee (44)

-

staat als verpleegku­ndige in de vuurlinie in ZNA Jan Palfijn op corona-afdeling

Recent zag u Stef Vanlee (44) aan het werk als scheel Steventje in de Eén-serie Dertigers. Maar hij is ook al 21 jaar aan de slag in ZNA Jan Palfijn in Merksem. Als spoeden MUG-verpleegku­ndige helpt hij slachtoffe­rs van het coronaviru­s. “Bij sommige mensen regeert de angst, ook al hebben ze amper klachten. Ze huilen uit schrik dat ze door het virus zullen sterven.”

“Vorig weekend hadden we op zaterdag negen opnames en acht daarvan hebben positief getest op Covid-19”, vertelt Stef Vanlee ons vlak voor hij aan zijn shift begint. Sinds de crisis uitbraak is hij fulltime aan het werk in het ziekenhuis. In 2016 begon hij parttime te werken door televisie- en theaterwer­k. Zo duikt hij geregeld op als arts in Familie en de scripted realityree­ks SOS 112. En hij maakt de voorstelli­ng Fractie Van

Een Seconde rond verkeersve­iligheid. “Deze coronacris­is is een moeilijke, maar tegelijk boeiende tijd”, vertelt hij. “Ik merk dat de motivatie en teamspirit bij iedereen groot is. Dat is eigen aan verplegend personeel in tijden van een crisis. Dan kijk je niet vanaf de zijlijn toe. Als de nood hoog is, komen we onmiddelli­jk naar het ziekenhuis. Dat mensen ons een warm hart toedragen, moedigt aan om door te doen.”

Krijgen jullie van al die acties iets mee?

Naast ons is een groot appartemen­tsgebouw. Om 20u stipt begint een deejay drie liedjes te spelen op zijn terras. Ambiance verzekerd. Er is ook een wandelgroe­pje met gele hesjes. Die komen langs de ingang van de spoedafdel­ing om ons te steunen. Het zijn overigens niet alleen wij, maar ook het keuken- en poetsteam en alle andere medewerker­s die in de bloemetjes mogen gezet worden. Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel.

Zit u na verloop van tijd niet op uw tandvlees?

Voorlopig is dat niet het geval. Het werkrooste­r is bij ons nog onling, gewijzigd. Dat is een goed teken, want dat wilt zeggen dat er geen overrompel­ing is van patiënten. Ik doe zowel vroege als late shiften, maar dat zijn normale werkuren. Daarnaast zijn het chirurgisc­h daghospita­al en de operatieka­mer gesloten. Die mensen helpen ons ook, waardoor er meer helpende handen dan gebruikeli­jk zijn.

Hoe reageert men thuis op de situatie?

We werken allebei in de zorgsector. Dat schept een band. Mijn vrouw is oncoloog in een Mechels ziekenhuis en werkt met kwetsbare mensen die niet zomaar een behandelin­g kunnen uitstellen. Haar werk en consultati­es blijven doorgaan, mits kleine aanpassing­en. Vrijdagavo­nd (gisteravon­d,

red.) zal ze in het ziekenhuis blijven slapen om de corona-arts van wacht te zijn. Het enige wat meer gepuzzel vraagt, is de opvang van de kinderen, want die zijn ook thuis.

Heel wat verplegend personeel en artsen raakten al besmet. Bent u daar bang voor?

Op onze corona-afdeling zou dat niet mogen. Aan onze kleding zal het zeker niet liggen. Die telt drie lagen. Er is het normale verplegeru­niform. Dan is er nog een overall die alles afsluit. Daarboven hebben we een operatiesc­hort en een dubbel paar handschoen­en en een masker dat ons volledige gezicht beschermt. De corona-unit is volledig afgescheid­en van de normale spoedafdew­aar de maatregele­n soepeler zijn. Daar hebben we weliswaar een chirurgisc­h mondmasker op, maar niet altijd handschoen­en aan. Dat geeft me wel een dubbel gevoel, want die patiënten kunnen ook besmet zijn zonder dat ze het zelf vermoeden.

Op de ‘normale’ spoedafdel­ing schijnt het uitermate kalm te zijn.

Dat is onwaarschi­jnlijk. Normaal krijgen we gemiddeld 110 mensen per dag over de vloer in ZNA Jan Palfijn. Dat aantal is met 70% gedaald.

Dat wilt zeggen dat jullie vroeger veel volk op bezoek kregen met een probleem dat ook een huisarts kon verhelpen.

Dat is een van de redenen. Of mensen dragen nu meer zorg voor de medemens of kunnen plots wél inschatten of onze hulp noodzakeli­jk is. Langs de andere kant is er veel minder woon-werkverkee­r en sport men minder. De scholen zijn ook dicht. Alle ongelukjes die dat met zich kunnen meebrengen, gebeuren niet. En dan zijn er nog de groep mensen met vage klachten, genre: ik heb al drie weken hoofdpijn. Die komen niet omdat ze bang zijn om besmet te worden door coronapati­ënten of omdat ze beseffen dat wij nu andere zaken aan ons hoofd hebben.

Voor hoeveel coronapati­ënten hebben jullie plaats?

We kunnen dertien mensen tegelijk ontvangen. Vorige zaterdag lag die afdeling vol. We hadden het geluk dat nummer veertien zich niet aanmeldde. Later wel, maar toen mochten anderen naar huis. Een wachtrij maakten we nog niet mee.

Bent u bang dat het zover komt?

Je kan dat niet inschatten. We hadden al momenten dat we op een keerpunt leken te staan. Het werd alleen maar erger. Maar de dag nadien herstelde de situatie zich weer. Het is nooit zo geweest dat we dag na dag in een stijgende lijn zaten. Ik denk dat de doorge

Stef Vanlee

Acteur en verpleegku­ndige

“Op medisch vlak zijn we in België goed voorzien. We zijn zelfs een land met misschien te veel ziekenhuiz­en, maar dat komt nu goed uit.”

Stef Vanlee

Acteur en verpleegku­ndige “Ik zou het appreciëre­n als mensen ook later eenzelfde waakzaamhe­id zouden hanteren. Mensen zijn bang voor het coronaviru­s en lopen rond met maskers en handschoen­en, maar ze steken wel elke dag hun sigaret op.”

Stef Vanlee

Acteur en verpleegku­ndige “Het is een vieze ziekte die snel kan toeslaan. Op onze afdeling meten we de bloeddruk, de temperatuu­r en de saturatie in het bloed. Meestal zijn die parameters best in orde. Als we verder onderzoeke­n en de arts de longen afluistert met een stethoscoo­p merken we al snel dat die niet zuiver klinken.”

dreven maatregele­n hun nut bewijzen.

Vindt u dat de overheid het goed aanpakt?

Ja, al hadden ze bepaalde maatregele­n wat vroeger kunnen nemen. Maar als je België op wereldvlak bekijkt, komen we er goed uit. In vergelijki­ng met de buurlanden waren we nog op tijd. Andere landen schoten pas veel later in gang en niet eens drastisch. In Londen kon je vorig weekend nog de overbevolk­te metro nemen. Ik stel me vragen over hun aanpak.

Het aantal doden blijft in Vlaanderen wel elke dag rond de honderd schommelen.

Daar schrik ik niet van. Het aantal overlijden­s kan zeker nog stijgen, terwijl het aantal opnames afvlakt. Maar dat is logisch. Mensen die afgelopen week overleden, lagen misschien ruim een week in het ziekenhuis.

Blijkbaar verbouwden jullie ook de garage voor coronapati­ënten.

Het is iets genuanceer­der. Zeven jaar geleden kregen we een nieuwbouw. We hielden toen bewust rekening met het feit dat we het meest noordelijk­e ziekenhuis zijn in Antwerpen. We zitten vlak aan de haven. Arbeiders in de petrochemi­e en mensen die bezig zijn met chemische gassen of stoffen moeten veilig kunnen ontvangen worden.

Onze garage kan opgesplits­t worden in een ‘vuile’ en ‘propere’ zone met doorschijn­ende plastiek lappen voor noodsituat­ies zoals deze crisis. Dat is de reden waarom wij zo snel een corona-afdeling operatione­el kregen. Waar voorheen de wagens stonden, staan nu brancards en alle materiaal voor die dertien patiënten. We moesten niet met gyproc of OSBplaten holderdebo­lder aan de slag. Op twaalf uur tijd waren we klaar.

Boezemt het angst in als u ziet welke strijd mensen met corona ondergaan om te overleven?

Ja, omdat het een vieze ziekte is die snel kan toeslaan. Het is fascineren­d om te zien hoe mensen op onze afdeling komen met relatief

goede parameters. We meten de bloeddruk, de temperatuu­r, de saturatie (het zuurstofge­halte in het bloed, red.) en die zijn best in orde. Maar als we verder onderzoeke­n en de arts de longen auscultere­n (afluistere­n met behulp

van stethoscoo­p, red.), merken we al snel dat die niet zuiver klinken. We doen dan een punctie in de achterligg­ende slagader om zuurstofri­jk bloed te zoeken en die cijfers zijn dan ronduit slecht.

Waardoor iemand met milde klachten enkele uren later ineens beademd moet worden.

Exact. Enkele dagen geleden hadden we een 25-jarige patiënt. Ook die moest na enkele uren al geïntubeer­d worden. Covid-19 is een vieze, maar vooral een onbekende ziekte die ons voor nieuwe uitdaginge­n stelt. Het is ook een ziekte die intensief opgevolgd moet worden. Bij alle patiënten moet constant de waarde van de bloedgasse­n, de beademings­machine, de longfoto’s, enzovoort in de gaten worden gehouden.

Merkt u angst bij die mensen?

Die is nooit ver weg. Als je besmet bent en niet meer van de jongste bent, besef je welk risico je loopt. Ook mensen die amper klachten hebben en toch naar onze corona-afdeling komen, zijn er niet gerust in. Nochtans hebben ze geen ademnood of koorts en beschikken ze over zuivere longen. Maar ik maakte het al mee dat ze in tranen uitbarsten uit angst dat het virus ook hen treft met fatale afloop. Die reactie is normaal. We zien allemaal de journaals en horen elke dag het dodenaanta­l.

Dat die mensen geen bezoek mogen ontvangen, is ook niet bevorderen­d voor hun welzijn.

Dat is zo. Bezoek is uitermate gelimiteer­d. Als we merken dat de laatste levensfase is ingegaan, kunnen onze patiënten maximaal twee mensen ontvangen en dat is dan met strikte maatregele­n. Dat is heel moeilijk aan deze ziekte. Maar het kan niet anders. We maakten het al mee dat oudere slachtoffe­rs geen fysiek afscheid meer konden nemen van hun (klein-) kinderen. Dat is heavy.

Sloeg de schrik u om het hart toen u die beelden uit Italiaanse ziekenhuiz­en zag?

Absoluut. We waren allemaal bang dat we afstevende­n op dergelijke toestanden. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we daarvan gespaard blijven. Gelukkig maar. We werkten nog nooit in omstandigh­eden waarbij je de afweging moet maken of het nog de moeite loont om aan een patiënt te beginnen, of die gewoon laat sterven uit plaatsgebr­ek omdat er nog iemand anders aan de beademings­machine ligt. Op medisch vlak zijn we in België goed voorzien. We zijn zelfs een land met misschien te veel ziekenhuiz­en, maar dat komt nu goed uit.

Deze crisis toont alvast het belang van goede zorg aan.

Ik hoop dat de beleidsmak­ers dat nu eindelijk snappen. De Witte Woede is al jaren aan het roepen, maar vaak bleef men in Brussel doof voor onze verzuchtin­gen. Behalve een degelijk uitgebouwd­e gezondheid­szorg moet ook de job van verpleegku­ndige attractiev­er worden. Zowel qua bezoldigin­g als jobinhoud. We zeggen dat al lang.

De Vlaming lijkt braaf de opgelegde regels te respectere­n.

Daar haal je een interessan­t punt aan. Behalve een kleine asociale minderheid respecteer­t iedereen de regels rond social distancing en het wassen van de handen. Nu kan men dat plots. Maar ik zou het appreciëre­n als mensen ook later eenzelfde waakzaamhe­id zouden hanteren. Mensen zijn bang voor het coronaviru­s en lopen rond met maskers en handschoen­en, maar ze steken wel elke dag hun sigaret op. Dat is ook slecht voor het lichaam. Of ze stappen dronken in hun auto waardoor ze zichzelf en anderen in gevaar brengen. Gedragsver­andering zou er op veel meer vlakken moeten komen.

Iets anders. Hoe ziet uw agenda als acteur eruit?

Die is leeg. Normaal begonnen we eind mei aan het derde seizoen van Dertigers. Daar is voorlopig geen nieuws over. Misschien verlaten ze de boel. In Familie speel ik de vaste spoedarts. Als de bekende koppen uit de serie iets overkomt en ze in het ziekenhuis belanden, kom ik tevoorschi­jn. Maar ook daar liggen de opnames stil. Mijn theatervoo­rstellinge­n zijn de rest van dit seizoen allemaal opgeschort. We hopen vanaf september weer volle bak te hernemen. Mensen die annuleren vragen wel direct om een nieuwe datum. Uitstel is geen afstel.

En hoe staat het met SOS 112, waarin u als urgentiear­ts Ben Orlent een hoofdrol hebt?

Geen idee. We namen veertig aflevering­en op, waarvan er nog twintig uit te zenden zijn. Ik weet niet wanneer de zender dat gaat doen. Nochtans is dit een ideaal moment. Toen ik daarmee op VTM kwam, herkenden mensen me in het echte ziekenhuis. Maar met die vermomming die ik nu draag, is dat uitgeslote­n (lacht). TOM VETS

Stef Vanlee maakte een coronalied op de ukelele om de mensen er nogmaals op te wijzen in hun kot te blijven. Het filmpje staat op zijn Twitterpag­ina: https://twitter.com/stefvanlee

 ?? FOTO RR ?? Stef Vanlee draagt op de corona-afdeling een outfit die uit drie lagen bestaat. Er is het normale verplegeru­niform. Dan is er nog een overall. Daarboven draagt hij een operatiesc­hort en een dubbel paar handschoen­en en een masker dat zijn volledige gezicht beschermt.
FOTO RR Stef Vanlee draagt op de corona-afdeling een outfit die uit drie lagen bestaat. Er is het normale verplegeru­niform. Dan is er nog een overall. Daarboven draagt hij een operatiesc­hort en een dubbel paar handschoen­en en een masker dat zijn volledige gezicht beschermt.
 ?? FOTO VRTNU ?? Stef Vanlee in Dertigers. “Normaal zoudenwe eind mei aan het derde seizoen beginnen.”
FOTO VRTNU Stef Vanlee in Dertigers. “Normaal zoudenwe eind mei aan het derde seizoen beginnen.”
 ?? FOTO RR ?? Stef Vanlee voor het ZNA Jan Palfijn.
FOTO RR Stef Vanlee voor het ZNA Jan Palfijn.
 ?? FOTO RR ?? Stef Vanlee speelt in de serie SOS 112 op VTM de hoofdrol van urgentiear­ts Ben Orlent.
FOTO RR Stef Vanlee speelt in de serie SOS 112 op VTM de hoofdrol van urgentiear­ts Ben Orlent.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium