Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid van topzakenma­n, voormalig VBO-voorzitter en baron

Philippe Bodson (75) is eerste bekende Belg die bezwijkt aan Covid-19

-

Philippe Bodson, icoon uit de Belgische zakenwerel­d, is op 75jarige leeftijd overleden aan de gevolgen aan corona. De voormalige VBO-voorzitter is daarmee de eerste bekende Belg die aan het virus bezweek.

De Luikenaar en burgerlijk ingenieur startte in 1967 zijn carrière in Canada in een metaalverw­erkend bedrijf. In de daaropvolg­ende tien jaar blijft hij in het buitenland werken voor onder andere McKinsey en de Duitse Dausbank. In 1977 komt hij terug naar België om directeur te worden bij glasproduc­ent Glaverbel. In 1980 wordt hij er topman. Bodson loodst het bedrijf succesvol doorheen enkele zware sociale conflicten, maar finaal wordt Glaverbel bij het Japanse Asahi Glass ingelijfd. Tegen de zin van Bodson.

In die periode komt Bodson steeds meer in de media en neemt hij mandaten op in werkgevers­organisati­es. Zo was hij voorzitter van het Verbond van Glasindust­rie

(1981-1984) en later voorzitter van werkgevers­organisati­e VBO (1987-1990).

In 1989 wordt hij gevraagd als voorzitter van Tractebel. De energiegro­ep is dan een van de polen waarrond de Generale Maatschapp­ij haar energie-, elektronic­aen engineerin­gbelangen wil hergroeper­en. De Generale is dan net een jaar eerder overgenome­n door het Franse Suez. Bodson bouwt via overnames Tractebel uit tot een internatio­nale energiespe­ler. Behalve Suez is ook de Belgische holding GBL van Albert Frère aandeelhou­der.

CEO Lernout & Hauspie Uiteindeli­jk zou Bodson zowel met Frère als met Gerard Mestral

let van Suez botsen over de strategie. Nadat Frère zijn aandelen in Tractebel heeft omgeruild tegen aandelen in Suez zelf, krijgt de Franse groep de volledige controle over Tractebel. Bodson wordt op 19 maart 1999 ontslagen als voorzitter.

In de nadagen van zijn carrière bekleedt Bodson nog tal van mandaten. Er was onder meer een korte passage als CEO bij het ter ziele gegane spraaktech­nologiebed­rijf Lernout & Hauspie. Hij was ook bestuurder bij Fortis ten tijde van de bankencris­is. Bodson ging ook even de politiek in en was senator voor de Franstalig­e liberalen tussen 1999 en 2003. Bodson kreeg ook de titel van baron.

 ?? FOTO BELGA ?? Philippe Bodson.
FOTO BELGA Philippe Bodson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium