Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit komt heel hard aan, onze omzet daalde met 90%”

Antwerpse juwelier opent winkel in Wuhan vlak voor uitbraak virus

-

De coronacris­is deelt zware klappen uit, zeker ook aan luxewinkel­s zoals het Antwerpse Diamanti Per Tutti van Edward Verté. Hij opende in Wuhan een eerste vanhonderd­vijftig geplande franchisew­inkels, enkele weken voor het virus uitbrak. “Een drama”, klinkt het, en dan is er nog de vrees voor een heropflakk­ering.

Per Tutti, met onder meer een vestiging in de Drukkerijs­traat, profileert met ‘toegankeli­jke juwelen’. “Vooral zilveren juwelen, bezet met kleine, natuurlijk­e, geslepen diamant”, zegt zaakvoerde­r Edward Verté. “De meeste klanten kiezen een juweel tussen de 100 en 200 euro.”

Het bedrijf heeft al twaalf winkels in Azië, een belangrijk­e markt in de sector. Maar met zakenpartn­er Frédéric Linkens werd de afgelopen maanden volop aan een grootschal­ige uitbreidin­g gewerkt. “Met de retailfami­lie Wu, die achthonder­d kledingwin­kels heeft en zich wou diversifië­ren, willen we in totaal een honderd tot honderdvij­ftig franchisew­inkels openen”, aldus Verté. “Een eerste winkel daarvan opende op 19 december, in een warenhuis in Wuhan. Begin januari kwamen er de eerste tekenen van corona. De 21ste was alles gesloten.”

Drama

“Dat het zo snel na opening dicht moest, is eerlijk gezegd een drama. De winkel deed het goed. Er kwamen al snel honderd tot tweehonder­d klanten per dag. Het gaf moed om ook in maart een winkel te openen, maar corona kwam ertussen, terwijl dit net onze kwantumspr­ong zou zijn.”

Intussen is de situatie in Wuhan sterk verbeterd, maar is verre van alles bij het oude. “Afgelopen dinsdag kon de winkel terug open, maar sluit die nog vroeger. Zeer zachtjes aan komen de mensen opnieuw hun huis uit, al mijden ze nog vaak drukke plaatsen, zoals een warenhuis.”

De bestaande winkels in China zagen hun verkoop enorm dalen. “Er komen nu pakweg vijf personen binnen per dag, en gelukkig kopen er dan twee mensen iets, maar de impact op de omzet is enorm. Voor februari is die met 90% gedaald tegenover vorig jaar. De sfeer is ook helemaal anders. In pakweg Shanghai gaan mensen nog maar weinig uit eten, met de tafels ver uit elkaar. Gezellig een juweel kopen zit er nog niet in. Maar stilaan herpakt het zich wel.”

Verplichte huurkortin­g

Komt de overheid ook daar tussenbeid­e? “Hier in België hebben we het met de maatregele­n goed, al zijn er ook in Azië opties. Daar kunnen uitbaters met de verhuurder­s aan tafel gaan. Ze moeten van de overheid de huur vermindere­n voor gesloten dagen. Ook op rustige dagen is er een korting tot 75%. Geen slechte zaak. In Hongkong is de huur voor een winkel van twintig vierkante meter 14.000 euro per maand, meer dan op de Meir dus. In Singapore is er ook een kwart korting op loonbelast­ing, tot zes maanden terug. Al is daar alles zonet ook in lockdown gegaan.”

Ontslagen

In eigen land is nu ook geen handel mogelijk. “In China hebben we helaas een vijfde van het personeel moeten ontslaan. Met de technische werklooshe­id in eigen land doen we er alles aan om hier nieDiamant­i mand te ontslaan.”

Hoe lang dit gaat wegen? “Vanaf oktober hopen we toch op min of meer normale cijfers, met heropening in juni. Maar het zal een zeer moeilijk jaar zijn. Het zijn alleszins slapeloze nachten. Je probeert heel koel te blijven, maar het is niet gemakkelij­k. Er is intussen wel wat verademing, al wordt ter plaatse nog wel voor een heropflakk­ering gevreesd.”

Verté overlegt geregeld met Linkens. “Al moest hij na Singapore zelf ook twee weken in quarantain­e. De Chinese politie is streng. Daags na aankomst van buitenland­ers staan ze met een thermomete­r aan je deur. Je moet daarna meermaals je temperatuu­r doorgeven. Ook het half uur buiten wordt streng gecontrole­erd. Dat kan vervelend zijn, maar het geeft ook het gevoel dat door de maatregele­n alles snel onder controle kwam.”

Edward Verté Eigenaar Diamanti Per Tutti “In China hebben we een vijfde van het personeel moeten ontslaan. Met de technische werklooshe­id in eigen land doen we er alles aan om niemand te ontslaan.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Zaakvoerde­r Edward Verté voor een van zijn twee winkels in Antwerpen
FOTO DIRK KERSTENS Zaakvoerde­r Edward Verté voor een van zijn twee winkels in Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium