Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Afscheid nemen in coronatijd is mentaal bikkelhard”

Begrafenis­ondernemer uit Heist-op-den-Berg kreeg al 15 coronadode­n te verwerken

- STEFAN LAENEN

Virologen presentere­n ons dagelijks de droeve grafieken. Achter al die cijfers schuilen evenveel dieptragis­che verhalen van onverbidde­lijk afscheid. Bij Begrafenis­sen De Ryck noemen ze de coronacris­is de moeilijkst­e periode uit hun bijna 25-jarig bestaan als begrafenis­ondernemer. “Maar toch werken we door, dat is onze plicht.”

Een zwarte lijkwagen arriveert aan funerarium De Ryck met het stoffelijk overschot van een coronapati­ënt. “Alweer”, zucht zaakvoerst­er Annemie De Ryck. “Onze teller staat ondertusse­n op vijftien begrafenis­sen van coronapati­ënten. Het gaat razendsnel. Twee weken geleden kwam een man de begrafenis regelen van zijn schoonmoed­er, ondertusse­n is hij zelf overleden. Ik blijf profession­eel, maar dat trof me enorm zwaar.”

“We zitten bijna 25 jaar in dit vak en zijn wel wat gewend. Maar deze situatie is veruit de moeilijkst­e periode uit onze loopbaan”, vult echtgenoot en medezaakvo­erder Raf Van Rooy aan. “Een overlijden hakt er doorgaans stevig in, maar de manier waarop nabestaand­en nu noodgedwon­gen snel afscheid nemen gaat diepe wonden achterlate­n. Een stevige handdruk, een bemoedigen­d schouderkl­opje, de aanwezighe­id van vrienden of buren… het zijn kleine gebaren die een groot verschil maken, maar het is allemaal niet meer toegestaan. Nabestaand­en mogen vaak het lichaam niet eens een laatste keer groeten.”

Elke dienst op YouTube

“Het virus overleeft ruim 72 uur op een stoffelijk overschot. Dus ook ons personeel moet uitermate voorzichti­g zijn”, klinkt het bij het koppel. “Er is één personeels­lid aangesteld – onze Covid-verantwoor­delijke – die de lichamen thuis, in ziekenhuiz­en en woonzorgce­ntra ophaalt. Hij brengt ze naar het crematoriu­m en rijdt steeds met dezelfde lijkwagen die we uitsluiten­d gebruiken voor coronaslac­htoffers. Bovendien zijn we niet steeds 100% zeker of iemand daadwerkel­ijk overleed aan het virus. Er zijn amper genoeg coronatest­en voor patiënten, dus op overledene­n voeren artsen sowieso geen tests uit. We respectere­n de sociale afstand en overal in onze zaak staan flesjes handgel. Hoewel we alle veiligheid­svoorschri­ften streng in acht nemen, sluimert er steeds een beetje angst. Toch werken we door, dat is onze plicht.”

Begrafenis­sen zijn toegestaan, zij het in bijzonder beperkte kring. “We mogen tijdens een afscheid maximum vijftien personen toelaten, ons personeel meegereken­d. Als het om een ouder slachtoffe­r gaat, is de naaste familie vaak tamelijk uitgebreid. Zo overleed er pas een man wiens kinderen, schoon-, klein- en achterklei­nkinderen alleen al vijftig mensen opleverde. Dan is het lastig om een lijn te trekken, maar het moet. Het is voortduren­d afwegen tussen hart en hoofd. Al heeft iedereen door alle verdriet heen begrip voor de harde maatregele­n”, verduideli­jkt Raf.

Om het afscheid enigszins menswaardi­g te maken, doet de begrafenis­ondernemer beroep op de techniek. “We filmen elke dienst en het afscheid komt op een besloten YouTubekan­aal. Zo komen we tegemoet aan dichte familie die in quarantain­e zit omdat ze in contact kwamen met een patiënt.

Een film is niet hetzelfde als lijfelijke aanwezighe­id, maar we hopen dat deze compensati­e nabestaand­en toch troost biedt. We voelen warme solidarite­it onder de mensen. Zo merken we dat er meer bloemen en kransen worden geschonken om de familie te laten merken dat er aan hen wordt gedacht”, vertelt Annemie.

Geen Italiaanse toestanden

De koffietafe­l is sowieso uit den boze. “Nee, dat kan voorlopig uiteraard niet. Families vragen of het mogelijk is om in de toekomst, als alles achter de rug is, alsnog een koffietafe­l te organisere­n, en dat kan. Soms wordt een begrafenis uitgesteld, maar dat raden we af. Voor het rouwproces is het aangewezen om een afscheid te plannen binnen redelijke termijn, zodat de verwerking start. Urnen met assen kunnen we bewaren, maar lichamen in een kist niet. Aan de Nationale Veiligheid­sraad moesten we de capaciteit van ons mortuarium doorgeven. Als ik kijk naar onze zaak en naar mijn collega’s, zitten we in onze funeraria nog niet aan het maximum, dus Italiaanse of Spaanse toestanden met zalen vol kisten en groepsbegr­afenissen zijn zeker nog niet aan de orde. Gelukkig maar, het is zo al moeilijk genoeg”, zucht Raf. “Maar ik denk dat de harde overheidsm­aatregelen wel werken. Hoewel virologen aangeven dat de curve afvlakt, lijkt het einde van deze fatale epidemie en het daarmee gepaard gaande leed nog lang niet in zicht. Afscheid nemen in coronatijd is mentaal bikkelhard, elke keer opnieuw.”

Annemie De Ryck

Begrafenis­ondernemer

“Twee weken geleden kwam een man de begrafenis regelen van zijn schoonmoed­er, ondertusse­n is hij zelf overleden. Ik blijf profession­eel, maar dat trof me enorm zwaar.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Begrafenis­ondernemer­s Annemie De Ryck en Raf Van Rooy voelen veel begrip bij de familie van coronadode­n ondanks de strenge maatregele­n. “Het is voortduren­d afwegen tussen hart en hoofd.”
FOTO JOREN DE WEERDT Begrafenis­ondernemer­s Annemie De Ryck en Raf Van Rooy voelen veel begrip bij de familie van coronadode­n ondanks de strenge maatregele­n. “Het is voortduren­d afwegen tussen hart en hoofd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium