Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 619 coronadode­n te betreuren in Vlaamse rusthuizen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt cijfers bekend

- (brip, svds, rvre)

In de Vlaamse woonzorgce­ntra zijn sinds 18 maart 619 rusthuisbe­woners vermoedeli­jk aan corona overleden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendgema­akt. Het gaat om vermoedeli­jke coronadode­n omdat niet iedereen is getest. Cijfers over de besmetting­en zijn er ook. Volgens Beke zijn dat er 2.982 op een totaal van ongeveer 80.000 bewoners. Het aantal zorgverstr­ekkers dat door corona afwezig is, blijft beperkt tot 3,6%. Op een tiental na hebben alle woonzorgce­ntra hun gegevens ingestuurd. Het gaat om 773 instelling­en.

De overheid deelde gisteren de eerste langverwac­hte testkits uit aan woonzorgce­ntra. Tot daarvoor waren ze op zichzelf aangewezen voor tests en materiaal. Ondertusse­n loopt de dodentol op, maar de rusthuizen in de regio houden het hoofd boven water. “Ons personeel heeft vooral te kampen met werkdruk en mentale belasting”, klinkt het bij GZA Zorg en Wonen, een koepel met tien woonzorgce­ntra in Antwerpen.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) deelde dinsdag voor het eerst een cijfer mee over het aantal doden in rusthuizen als mogelijk gevolg van het coronaviru­s. Dat zijn er vermoedeli­jk 619. “Sinds 20 maart sturen we een dagelijkse update naar de Vlaamse overheid met het aantal effectieve of vermoedeli­jke besmetting­en bij zowel het personeel als de bewoners. De cijfers van de andere rusthuizen krijgen we niet te zien, we weten dus niet hoe representa­tief we zijn in de sector.

Dat maakt ons onzeker”, zegt Ida Verleyen, directeur van GZA Zorg en Wonen. Het kabinet van minister Beke bekijkt ondertusse­n hoe het de specifieke cijfers deze week publiek kan maken.

Dat er nu testkits worden uitgedeeld door de overheid is volgens Ida Verleyen een goede zaak. “Alleen worden ook dertig woonzorgce­ntra met lage besmetting­scijfers willekeuri­g getest. Beter zou zijn om die testkits uit te delen aan de kleinere centra die minder mogelijkhe­den hebben en nog niet zelf getest hebben. Als grote koepel verbonden aan de GZA Ziekenhuiz­en hebben wij al veel bewoners en personeels­leden kunnen testen in onze huizen. Nog meer testen kan voor onrust zorgen bij medewerker­s en bewoners, vooral bij diegenen die nu niet ziek zijn”, waarschuwt Verleyen. “En wie gaat die tests uitvoeren? En wat zal er gebeuren met de resultaten? Gaan we dan wel bijkomende middelen ontvangen? De woonzorgse­ctor was voor deze crisis al in nood. We horen nu berichten dat onze medewerker­s niet de juiste competenti­es hebben, dat is een steek door mijn hart. Ons personeel doet wat het kan en is wel competent. Er is simpelweg geen extra budget om meer personeel aan te werven in deze sector.”

Geen reden tot paniek

Daar sluit directeur Koen Vermeiren van woonzorgce­ntra SintElisab­eth en Sint-Lucia in Turnhout zich bij aan. “Ik wil die negatieve commentaar op onze medewerker­s met klem ontkennen. Ons personeel is al heel wat gewoon. In het verleden kregen de rusthuizen ook al te maken met het norovirus, een heel besmetteli­jk virus dat buikgriep en maag- en darmklacht­en veroorzaak­t. Toen al werden de nodige procedures toegepast. Het is dus zeker niet de eerste keer dat we onze manier van werken moeten aanpassen. Ons personeel heeft in tegenstell­ing tot wat er steeds vaker beweerd wordt, wel de nodige ervaring en kennis.”

Bij GZA zijn er voorlopig niet te veel problemen. “Ik ben het gaan

opzoeken en vorig jaar waren er zelfs meer overlijden­s in deze periode, al kan het snel veranderen natuurlijk. Op dit moment echter loopt in zes van de tien huizen de zorg quasi normaal en hebben we nog voldoende mondmasker­s om zeker vijftig dagen verder te kunnen. We kunnen dit als grote koepel zeker nog aan en er is geen reden tot paniek.”

Niet wachten op overheid

Toch is het zeker niet voor iedereen even eenvoudig om aan materiaal te geraken. “Het gebrek aan uitrusting is problemati­sch. We hebben te weinig FFP2mondma­skers, schorten en op termijn ook handschoen­en ter beschikkin­g. Voorlopig kunnen we nog verder, maar dat zou snel kunnen veranderen. En dan zitten we met een drastisch probleem”, aldus Koen Vermeiren. “Het bestuur doet zijn best om op allerlei manieren toch aan het nodige materiaal te geraken, maar een bestelling vast krijgen is heel moeilijk. “We proberen het via de overheid, via onze reguliere leverancie­rs en ook daarbuiten, maar de bestelling­en worden vaak opgeschort. Het is koffiedik kijken

wanneer er een oplossing komt. Het wordt daarnaast ook dringend tijd dat er op grote schaal testen uitgevoerd gaan worden in de woonzorgce­ntra.”

De meeste woonzorgce­ntra namen ondertusse­n het heft al in eigen handen om voldoende materiaal te voorzien. “We hebben fors geïnvestee­rd in beschermin­gsmateriaa­l. We hebben het aangekocht aan een hoge kostprijs, maar dat maakt dat we wel een voorraad hebben waarmee we nog even verder kunnen. We hebben niet gewacht op de overheid, want dat zou veel te laat geweest zijn”, zegt directeur Wim Borremans van Sauvegarde in Puurs-Sint-Amands.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? GZA-woonzorgce­ntrum De Zavel in Antwerpen-centrum.
FOTO VICTORIANO MORENO GZA-woonzorgce­ntrum De Zavel in Antwerpen-centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium