Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bel 20 stijgt 20% maar “het ergste leed is nog niet voorbij”

Beurs alweer 20% gestegen, maar experten waarschuwe­n

-

Het kan verkeren: half maart stond de Bel 20 op het diepste punt in jaren na een duik met liefst 40% in nog geen maand tijd, een heuse ‘berenmarkt’. Vandaag staat de Brusselse beursindex alweer 20% hoger en is er sprake van een ‘stierenmar­kt’. Al blijft voorzichti­gheid geboden, waarschuwe­n beurswatch­ers. “De komende één tot twee jaar zullen we het moeilijk krijgen.”

VANWAAR DIE PLOTSE OPSTOOT VAN DE KOERSEN?

“Enkele bemoedigen­de signalen in deze coronatijd­en na een lawine aan rampspoed volstonden blijkbaar om de beurzen aan te wakkeren, niet alleen bij ons overigens, maar ook in de rest van Europa en in New York”, zegt Koen De Leus. De hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis heeft het dan onder meer over de afvlakking van de curves met ziekenhuis­opnames. “Al verwachtte ik deze opstoot eerlijk gezegd pas wanneer die piek in de VS wordt bereikt, want Amerika blijft toch nog altijd de motor van de wereldecon­omie. Het is nu iets vroeger, des te beter.”

“Bovendien hebben de enorme stimuluspr­ogramma’s van de overheden en de centrale banken voor de nodige steun gezorgd”, voegt Tom Simonts van KBC toe. “Al mogen we ook niet vergeten dat er momenteel zeer weinig verkopers zijn. En als er meer vraag is dan aanbod, dan stijgen de prijzen. Het omgekeerde maakten we trouwens mee toen de beurzen in vrije val waren: toen wou bijna iedereen verkopen en bijna niemand kopen. En dan gaat het snel omlaag.”

NOCHTANS IS DE ECONOMIE ER BELABBERD AAN TOE, OM HET ZACHT UIT TE DRUKKEN.

“Het klopt dat de economie wereldwijd afstevent op een recessie”, zegt Koen De Leus. “Maar dat is al verrekend in de koersen sinds de crash met ongeziene snelheid, tussen half februari en half maart. De beurzen lopen altijd vooruit op de economie, hoor je wel eens zeggen.”

“Je moet daarbij kijken naar hoe de beleggers redeneren”, klinkt het bij Tom Simonts: “Veel slechter dan dit kan het onmogelijk worden. En zelfs in deze barre tijden zijn er nog altijd bedrijven die winst maken. Minder dan vroeger, en ze maken ook minder winst, maar ze zijn er nog wel degelijk.”

IS HET ERGSTE BEURSLEED ACHTER DE RUG? “Dat denk ik eerlijk gezegd niet”, zegt Tom Simonts. “De komende één tot twee jaar zullen moeilijk

worden. Bedrijven zullen voorzichti­g zijn en mondjesmaa­t investeren, het consumente­nvertrouwe­n zal nog een tijdje laag blijven en de hoge tijdelijke werklooshe­id zal ook de gezinsuitg­aven drukken. Zolang de economie met de handrem op rijdt, kan je niet zeggen dat we op de beurs vertrokken zijn.”

“Ik vrees dat beleggers er te snel van uitgaan dat we een V-vormig herstel gaan krijgen: een snelle daling gevolgd door een even snelle stijging”, voegt Koen De

Leus toe.

“Het zal veeleer met horten en stoten verlopen: de minste opflakkeri­ng van het virus kan de twijfel weer doen toeslaan bij de beleggers, waarna die er misschien voor kiezen hun winst te nemen en de verkoopkno­p indrukken”, blijft Koen De Leus realistisc­h.

HALF APRIL ZIJN ER WEER KWARTAALRE­SULTATEN. WELKE IMPACT KUNNEN DIE HEBBEN OP DE BEURZEN?

“De resultaten zijn goed voor de statistiek­en. Meer niet”, zegt Tom Simonts. “Veel interessan­ter zal zijn wat de CEO te vertellen heeft over het bedrijf en hoe het de crisis aanpakt.” Zo denkt ook Koen De Leus erover: “De meeste beleggers maken zich al lang geen illusies meer over de resultaten, maar zullen vooral nagaan of het management hen gerust kan stellen over de toekomst. Bedrijven die moeten toegeven onvoldoend­e sterk te staan, dreigen nog klappen te krijgen.”

BLIJFT DÉ HAMVRAAG: IS HET MOMENT AANGEBROKE­N OM AANDELEN TE KOPEN?

“Enkel als je belegt op de lange termijn”, zegt Tom Simonts van KBC. “Want de markt riskeert nog een tijdje zeer wispelturi­g te zijn of ‘supervolat­iel’, zoals we zeggen.” Neem daarbij de gouden regels in acht: stop niet alle geld in één keer in één aandeel, maar beleg elke maand een beetje en spreid het risico. “Ik ben niet 100% zeker dat de bodem al bereikt is, maar ik ben ook niet 100% zeker dat hij nog onder ons ligt”, zegt Koen De Leus.

Koen De Leus

Hoofdecono­om van PNB Paribas Fortis

“Het herstel zal met horten en stoten verlopen: de minste opflakkeri­ng van het virus kan de twijfel weer doen toeslaan bij de belegger.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO BDW ??
FOTO BDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium