Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechte generale repetitie

Heropening containerp­arken zorgt voor uren aanschuive­n

- ELIEN VANWYNSBER­GHE, TOMMY MAES, SVEN VAN HAEZENDONC­K, MARC DE SWERT EN JAN BRYS

In de meeste gemeenten kunnen inwoners weer terecht in de recyclagep­arken. Maar ondanks de oproep om alleen in dringende gevallen afval te komen deponeren, was het tijdens de heropening­sdag gisteren in veel recyclagep­arken een stuk drukker dan anders, met hier en daar ellenlange files. De afgelopen weken hebben we blijkbaar massaal ons kot opgeruimd.

Dinsdagoch­tend 8.30u. Voor het containerp­ark van Mol-Gompel staat een lange file. “Ik ben nu een half uurtje aan het aanschuive­n. Dat valt dus nog goed mee”, vertelt Ronny Peeters. “Ik kom zand en graszoden lossen van de tuin. Wat moet je anders doen als je moet thuisblijv­en? Straks kom ik nog eens terug met het snoeisel van de haag.”

En het recyclagep­ark Mol-Gompel was niet alleen. Ook in de andere parken van de Kempense afvalbehee­rder IOK was het gisteren goed druk. “’s Ochtends stonden er hele lange wachtrijen. Nadien zwakte de toestroom een beetje af, maar in de namiddag werd het weer drukker. Aan sommige parken moesten mensen wel twee uur lang aanschuive­n”, zegt woordvoers­ter Katleen Mertens. “In Turnhout was het bijvoorbee­ld ontzettend druk. We vragen daarom met aandrang om alleen te komen als het echt dringend is.”

Eindelijk verlost van groenafval

Ook in Mechelen-Noord stonden de eerste bezoekers al een uur voor openingsti­jd aan te schuiven. De meesten blij dat ze eindelijk verlost zijn van hun snoeiafval.

“Enkele weken geleden had ik in de tuin gewerkt. Toen ik het afval wilde wegbrengen, stond ik voor een gesloten poort”, vertelt Marcel Dalemans uit Leest. Ook Sylvia Gijsmans en haar man hebben hun auto vol snoeihout geladen. “We hadden onze coniferen gesnoeid net op het moment dat de sluiting werd aangekondi­gd. Sindsdien hadden wij tien zakken afval op ons terras liggen”, zegt ze.

Maar al snel na de opening keerde de rust weer terug in het Mechelse recyclagep­ark. En ook in de andere parken in de regio Mechelen bleef het voor de rest van de dag kalm. “De oproep om niet te komen als het niet nodig is, is goed opgevolgd. Daar zijn we blij om”, zegt Marijke Herinckx, woordvoers­ter van Ivarem, de afvalinter­communale in de regio Mechelen.

Op afspraak of op nummerplaa­t

In het recyclagep­ark van Zandhoven hebben ze dan weer hun eigen manier om de toeloop van bezoekers onder controle te houden. Hier laten ze mensen toe op basis van het laatste cijfer van hun nummerplaa­t. “Dinsdag was dat 0 en 1. Vandaag 2 en 3. En zo gaan we verder”, legt diensthoof­d Milieu Sarah Moyersoons uit. “En dat lijkt te werken, want alles is zeer vlot verlopen.”

En dan blijken de eerste Zandhovena­ars die het recyclagep­ark bezochten toch eerder hun zolder te hebben opgeruimd, dan in de tuin te hebben gewerkt. “We kregen ’s ochtends vooral hard plastiek en steenpuin binnen, eerder dan groenafval”, lacht Moyersoons.

Ook in het ecopark van Edegem hebben ze een eigen systeem uitgewerkt om chaos en een massale toestroom te vermijden. “Hier kunnen mensen alleen binnen op afspraak. Een aantal wagens moest dus rechtsomke­er maken”, zegt burgemeest­er Koen Metsu (N-VA). “Eens ze hier zijn, hebben de mensen een tijdslot van twintig minuten waarbinnen ze hun afval moeten deponeren. Dat loopt perfect. Zowel onze mensen als onze medewerker­s zijn tevreden.”

“Om de twintig minuten mogen er tien auto’s binnen”, vertelt een parkwachte­r. “Deze regeling geeft ons de kans om veilig te werken en alles wat aangeraakt werd, grondig te ontsmetten.” Met dit systeem kunnen 180 Edegemnaar­s per dag het ecopark binnen. “Maar de afspraken lopen zeer snel vol”, zegt Metsu nog.

Rustig in Brasschaat

Rustig was het daarentege­n in Brasschaat. “We hadden gevreesd dat het een stormloop zou worden. Want de mensen hebben nu tijd om hun woning en hun tuin op te kuisen. Maar blijkbaar zijn er toch heel wat die hun bezoek over enkele weken zullen spreiden”, zegt Ziggy De Wachter van de dienst Integrale Veiligheid.

Maar Brasschaat bleek een unicum in de Antwerpse noord- en zuidrand. “We hebben gemerkt dat het behoorlijk druk was in onze parken”, zegt Bieke Van Baelen van de overkoepel­ende afvalbehee­rder Igean. “Bijna overal stonden er wachtrijen, maar een overrompel­ing werd het gelukkig niet. En dan zijn we heel dankbaar voor de hulp die we krijgen van politie en gemeentewe­rkers om alles in goede banen te leiden. Als de teneur van gisteren zich blijft verderzett­en, kunnen we het huidige regime aanhouden en is er geen bijsturing nodig.”

Onder de eerste bezoekers in Brasschaat: Kevin Beeckmans, die per bakfiets compostgro­nd kwam ophalen. “Ik ben kinesist en zit deze dagen zonder werk. Het is dus het ideale moment om iets in de tuin te doen. Wij zijn onze voortuin in orde aan het brengen en daarom hadden we compost nodig. Ik heb mijn bakfiets volgeladen en hoop dat het voldoende is want ik hoor net zeggen dat je

maar één keer per gezin per week mag komen.” Ophalen aan huis

In Antwerpen blijven de recyclagep­arken voorlopig gesloten. Bewoners kunnen wel telefonisc­h een afspraak maken voor de ophaling van grofvuil en steenpuin aan huis. Snoeiafval wordt opgehaald met de wekelijkse huisvuilop­haling.

“In totaal hebben 1.000 mensen gebeld, daaruit zijn 683 afspraken gekomen”, zegt schepen van Buurtonder­houd Fons Duchateau (N-VA). “De meest dringende aanvragen behandelen we deze week. Dat zijn er een vijfhonder­dtal. Maar we merken ook dat mensen al afspraken maken voor later op de maand. Dat vinden we een goed systeem.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium