Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONA-TELEX

-

De staat New York heeft een droevig dagrecord bereikt. Gouverneur Andrew Cuomo liet weten dat er de afgelopen 24 uur 731 mensen stierven aan het coronaviru­s, het hoogste aantal sinds de start van de crisis. De voorbije twee dagen leken de hoge cijfers nochtans af te vlakken. In totaal vielen er al 5.489 doden.

Frankrijk is na Italië, de VS en Spanje het vierde land waar meer dan tienduizen­d personen stierven door het coronaviru­s. Er zijn in een dag tijd in ziekenhuiz­en nog eens 607 mensen aan de longziekte overleden, een ‘dagrecord’ sinds de uitbraak van de epidemie. In Franse ziekenhuiz­en zijn sinds begin maart 7.091 mensen bezweken en 3.237 in rusthuizen of andere zorginstel­lingen. Samen maakt dit 10.328 overlijden­s.

Twee op de drie bezoeken aan de apotheek zijn coronagere­lateerd. Dat blijkt uit de laatste peiling van de VUB-barometer die twee keer per week de impact van het virus op de Belgische apotheken evalueert. Daarbij valt op dat 40% van die bezoeken niet essentieel waren.

Het Duitse luchtvaart­concern Lufthansa heeft de activiteit­en van zijn afdeling Germanwing­s stopgezet. Ook wordt de herstructu­rering van Brussels Airlines “geïntensiv­eerd” en zal de capaciteit van de vluchten en het aantal vliegtuige­n op lange termijn verlaagd worden.

Noorwegen heeft beslist zijn coronamaat­regelen te versoepele­n. In het Scandinavi­sche land gaan de kleutersch­olen vanaf 20 april weer open. Zeven dagen later mag ook in de lagere scholen weer les worden gegeven aan leerlingen van het eerste tot en met het vierde leerjaar.

De Koninklijk­e Unie van Floristen van België wil dat winkels waar vooral voeding verkocht wordt, zoals supermarkt­en, een verbod krijgen om buiten de winkel bloemen en planten te verkopen. Bloemenwin­kels en tuincentra hebben door de maatregele­n de deuren moeten sluiten. “Het is onverantwo­ord dat andere winkels dan buiten de winkel wél bloemen mogen aanbieden”, klinkt het.

Burgemeest­er Jan-Frans Mulder van het Nederlands­e Hulst vraagt dat toeristen uit de Belgische grensgemee­nten wegblijven uit de polders in zijn gemeente. Nogal wat Belgen hebben de voorbije dagen langs smokkelweg­en de grens overgestok­en om er in groep te gaan fietsen.

Op 15 april starten de grote wegenwerke­n op de E314, ter hoogte van het viaduct van Wilsele nabij Leuven. De werken zullen duren tot het najaar van 2021. Zodra het verkeer na de coronacris­is opnieuw zijn gebruikeli­jke proporties aanneemt, zal het daar wellicht aanzienlij­ke hinder ondervinde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium