Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder druk op ziekenhuiz­en is nog maar de eerste stap

Bepalen exitstrate­gie lockdown aan de hand van meerdere factoren

-

Tien knappe koppen uit de medische, sociale en economisch­e sector zullen dagelijks (virtueel) vergaderen en de regering adviseren over wanneer en hoe ze de coronamaat­regelen kan versoepele­n.

“Een proces van langdurige afbouw: gas geven en dan weer remmen”, zegt infectiolo­ge Erika Vlieghe (UZ Antwerpen, foto), voorzitter van de Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie (GEES). Deze parameters moeten ze allemaal in het oog houden.

Hoe druk is het op intensieve zorgen?

De toestand in de ziekenhuiz­en is wellicht de belangrijk­ste parameter. “Het is zoals bij een overstromi­ng”, zegt Vlieghe. “Het water moet zakken vooraleer verdere plannen gemaakt kunnen worden. We hopen dat nu, stap voor stap, de ziekenhuiz­en wat leger kunnen worden, maar dat zal nog een hele tijd duren.”

Kan de economie het nog aan?

“Het is gezond om ook naar mensen te luisteren die de economisch­e wereld goed kennen”, zegt Vlieghe. “Niet per se om ons door hen te laten opjagen, maar wel om goed inzicht te hebben in dat aspect.”

In de GEES zitten onder anderen bedrijfsty­coon Johnny Thijs en Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank. De Nationale Bank maakt vandaag de officiële cijfers bekend over de staatsschu­ld en de economisch­e activiteit in België, en nu al staat vast dat die scherp zullen zijn. Ruim 40% van de bedrijven ligt stil.

Hoe houdt de burger zich?

De politie die boetes moet uitdelen aan wie de maatregele­n niet respecteer­t, het noodnummer 1712 dat dubbel zoveel oproepen krijgt over familiaal geweld, OCMW’s die overbevraa­gd worden, ... “Financieel, welbevinde­n, eenzaamhei­d, je huishouden georganise­erd krijgen: veel mensen hebben het op allerlei vlakken heel zwaar en ook dat speelt mee”, zegt Vlieghe.

In het team zit daarom Céline Nieuwenhuy­s, de algemeen secretaris van de federatie van sociale diensten in Wallonië en Brussel. Haar taak is om het risico op sociale drama’s en toenemende armoede in kaart te brengen.

Hebben we het juiste materiaal?

Mondmasker­s, immuniteit­stests en een corona-app: het zijn drie zaken die mogelijk een belangrijk­e rol kunnen spelen in de timing van het versoepele­n van de maatregele­n.

Mondmasker­s voor wanneer we op de trein en bus of op de werkvloer weer dicht bij elkaar moeten zitten. Maar dat kan pas als het zorgperson­eel in de ziekenhuiz­en er voldoende heeft. Immuniteit­stests kunnen dan weer helpen bepalen hoeveel mensen nog vatbaar zijn voor de infectie. En een ‘corona-app’ kan registrere­n met wie besmette patiënten in contact zijn geweest en op basis daarvan mogelijk besmette mensen adviseren om in thuisquara­ntaine te gaan.

Wat doen andere landen?

“Wat de buurlanden doen, gaat zeker interessan­t zijn: ook om de gevolgen van een maatregel in te schatten. Maar ons land maakt zijn eigen keuze”, zegt Vlieghe.

De Europese Commissie komt vandaag met richtlijne­n om de lidstaten toe te laten de af bouw van de maatregele­n op elkaar af te stemmen. In het expertente­am zit daarom ook juriste Inge Bernaerts, die al zeventien jaar voor de Europese instelling­en werkt. Zij zal waken over de exitstrate­gie vanuit de Europese context.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium