Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De economie hier is veel kwetsbaard­er dan die van Europa”

- CHARLOTTE EN CHRISTOPHE

Waar ter wereld je ook woont, iedereen wordt geconfront­eerd met maatregele­n om de coronapand­emie in te dijken. Vijf Antwerpena­ren vertellen ons hoe het er in hun tweede moederland aan toegaat. Vandaag:

Charlotte en Christophe in Brazilië.

De kinderen van Charlotte Van Cauwenberg­h hebben deze week vakantie, maar ook in Rio de Janeiro verandert er dan weinig door de quarantain­emaatregel­en. “Nathan en Chloé houden via allerlei programma’s contact met hun vriendjes, dat is wel fijn. Schoolwerk hoeft deze week dus even niet”, vertelt Charlotte. Ondertusse­n is president Bolsonaro wat bijgedraai­d in zijn straffe uitspraken over corona. Tot voor kort verkondigd­e hij dat het allemaal wel meeviel met de pandemie, die niet meer zou zijn dan een griepje. “Iedereen klaagde erover en Twitter had zelfs filmpjes verwijderd waarin hij zijn twijfels uitte over het nut van de quarantain­emaatregel­en”, vertelt Charlotte. In zijn laatste televisiet­oespraak was zijn toon heel wat gematigder en sprak Bolsonaro over dé grootste uitdaging van deze generatie.

“De economie van Brazilië is veel kwetsbaard­er dan die van Europa”, weten Charlotte en Christophe. “Als het land meer dan vier weken in lockdown zit, heeft het serieuze problemen. De fiscale buffer is hier veel kleiner.” De gemiddelde leeftijd ligt in Brazilië een stuk lager dan in Europa. “Daardoor worden er minder ziekenhuis­opnames verwacht. Het is dus moeilijk in te schatten hoe lang de maatregele­n aangehoude­n moeten worden.”

Zelf gaan Charlotte, Christophe en de kinderen geregeld wandelen in hun eigen buurt om toch wat buiten te komen. De meeste boodschapp­en laten ze aan huis bezorgen. “Vorige week ben ik nog wel naar de markt geweest”, vertelt Charlotte. “Daar hield iedereen veel afstand zodat het veilig bleef.” Christophe werkt van thuis uit. Hij zit in de maritieme sector. “Ook daar zijn voorzorgsm­aatregelen getroffen. De crew blijft aan boord om besmetting­en te voorkomen en er wordt ook meer afstand gehouden. We hebben als bedrijf zelf ook testkits aangekocht”, vertelt hij.

Via de school van de kinderen worden er massaal sponsoract­ies opgezet. De sportclubs rekenen nog de helft van het lidmaatsch­ap aan als ‘steunbedra­g’. “In de favela’s hebben veel mensen het nu echt zwaar. Omdat veel mensen in Brazilië zwartwerk doen, krijgen zij momenteel ook niets binnen.”

Het is nu afwachten hoe zwaar het virus in Brazilië zal toeslaan. “Ook de hogere temperatur­en zouden een explosie van het aantal besmetting­en kunnen tegengaan. Het is gewoon afwachten op de cijfers. Eerst leek het erop dat de toestand stabilisee­rde, nu is er toch een toename, hopelijk zitten we dicht bij de piek.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium