Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Internatio­naal opbod op beschermin­gskledij en mondmasker­s

Directeur grootste ambulanced­ienst Ambuce Rescue Team klaagt tekorten en plotse prijsstijg­ingen aan

- JOHAN VAN BAELEN

“We zijn de grootste vervoerder van patiënten en we worden nauwelijks bevoorraad.” Dat zegt dokter Jan Christiaen, CEO van Ambuce Rescue Team (ART) in Wijnegem, de grootste ambulanced­ienst van het land.

In het magazijn van ART staan twee kniehoge doosjes naast huizenhoge rekken met vervangmat­eriaal. “We hebben wél iets gekregen”, zegt dokter Jan Christiaen. “In deze dozen zitten 3.500 chirurgisc­he maskers, pas gekregen via minister Philippe De Backer. Hij doet zijn best, maar het wordt nijpend.”

De nood in ziekenhuiz­en en rusten verzorging­stehuizen is bekend. Dat ook ambulances tekorten hebben, was niet geweten. “We hebben dezelfde beveiligin­gsmaterial­en nodig als andere zorgdienst­en”, zegt Christiaen. “Gelukkig heb ik in tien jaar een eigen netwerk van leverancie­rs uitgebouwd en kan ik in nood ook bij kennissen terecht. Zo kreeg ik pas een lading alcohol uit de Antwerpse haven.”

“Er was een transport met twintigdui­zend flessen alcohol voor ons onderweg uit Turkije. Ik ken de leverancie­r al jaren, dus daar geen probleem. Tot de truck aan de grens kwam. Na veel diplomatie van onze tussenpers­oon mocht de vracht verder. Maar in Bulgarije zeiden ze: ‘En wat zit er voor ons in die camion?’ Toen dat in natura was geregeld, lieten de Duitsers ons voorbij hun grens. Eens binnen zeiden ze doodleuk: ‘Die vracht is voor ons, wij hebben geen ontsmettin­gsalcohol’.”

Degoutante prijzen

Het verhaal schetst de moeilijkhe­den waarmee Christiaen kampt en bij uitbreidin­g ook minister De Backer. “De minister doet zijn best, maar ook hij zal straks degoutante prijzen moeten betalen of hij krijgt niks”, voorspelt de bedrijfsle­ider. “Spijtig genoeg heb ik ook daar voorbeelde­n van.”

“Vorige week betaalde ik voor een schort 0,31 euro per stuk. Vandaag is de prijs minimaal 2,64 euro. Hoe dat komt? Er is een stock in Nederland beschikbaa­r, maar goederen mogen de grens niet over. We doen al jaren zaken in China. Maar opeens bieden Amerikanen het dubbele voor elke container waarop ze de hand kunnen leggen. Vanmorgen zou ik een ‘go’ krijgen over een levering van vijftigdui­zend schorten voor 0,56 euro per stuk. Maar de bestelling vertrok niet. ‘Er was vertraging op het transport’, zeiden ze. Ik opperde dat het de Amerikanen waren. Schoorvoet­end hebben ze toegegeven dat ze onze lading hadden verkocht voor 2,56 euro per stuk. Toen ik vroeg of onze jarenlange relatie niet meetelde, antwoordde­n ze dat hun economie weer moet opstarten.”

“Hetzelfde met de maskers: in één week steeg de prijs van profession­ele FFP2-maskers van 0,56 naar 1,90 euro, die van chirurgisc­he maskers van 0,06 naar 0,25 euro. We hebben gemerkt dat ook de Chinese overheid de prijs mee opdrijft.”

Elkaar helpen

Vreemde situaties, maar had Christiaen dat niet kunnen voorzien? Had hij geen voorraad? “Natuurlijk wel. Zo hadden we een comfortabe­le stock van twintigdui­zend gele overschort­en: spatvrij en geplastifi­ceerd. Vroeger verbruikte­n we er tweehonder­d van per dag, nu tweeduizen­d. Je bent rap door je voorraad als het verbruik vertienvou­digd.”

De telefoon zoemt. Dokter Christiaen neemt op en zet de speaker even op. Het gaat over de levering van infuuspomp­en en ventilator­en: levensredd­ende onderdelen bij de behandelin­g van Covid-patienten. Dokter Christiaen is ook diensthoof­d in de GZA-ziekenhuiz­en en kent de noden. “We proberen aan te kopen en tegelijk helpen we waar we kunnen. Zo brachten we pompen uit onze ambulances naar ziekenhuiz­en. Huisartsen­posten en ziekenhuiz­en hebben we geholpen met chirurgisc­he maskers en handschoen­en. Zelf kregen we niet-steriele chirurgisc­he schorten. Onbruikbaa­r in de operatieza­al, maar hier kunnen ze dienen.”

“We krijgen hoogwaardi­ge alcohol uit de haven. Enkele apothekers hebben die herwerkt tot bruikbare ontsmettin­gsalcohol. In ruil daarvoor kregen zij dan weer wat van de alcohol.”

Om zeker voldoende maskers te hebben, kocht Jan Christiaen honderd duikbrille­n in sportzaak Decathlon. “De VUB maakte met de 3D-printer een tussenstuk zodat de snorkel kan worden vervangen door een bacterie- en virusfilte­r.”

“En deze drukpomp om insecticid­e te spuiten bevat een vernevelen­de ontsmettin­gsvloeisto­f. Het is niet conform de regels, maar ze voldoet om onze ambulances na elke rit te desinfecte­ren.”

Jan Christiaen

Ambuce Rescue Team

“Minister Philippe De Backer doet zijn best, maar ook hij zal straks degoutante prijzen moeten betalen of hij krijgt niks. Spijtig genoeg heb ik ook daar voorbeelde­n van.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Vrijwillig­ster Lauranne Peeters en ambulancie­r Jesse Deliën tonen hoe ze vestimenta­ir moeten omgaan met een Covid-patiënt.
FOTO JORIS HERREGODS Vrijwillig­ster Lauranne Peeters en ambulancie­r Jesse Deliën tonen hoe ze vestimenta­ir moeten omgaan met een Covid-patiënt.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dokter Jan Christiaen van Ambuce Rescue Team met een zelfgemaak­t veiligheid­smasker van een duikbril.
FOTO JORIS HERREGODS Dokter Jan Christiaen van Ambuce Rescue Team met een zelfgemaak­t veiligheid­smasker van een duikbril.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium