Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buitenritt­en te paard zijn niet meer toegelaten

Verwarring troef bij ruiters en manegehoud­ers

- (krma)

Wandelen te paard is dan toch niet meer toegelaten, zo blijkt uit de laatste update van het Nationaal Crisiscent­rum. Hoewel het in strijd is met het eerdere ministerie­el besluit roepen Paardenpun­t Vlaanderen, de Landelijke Rijverenig­ingen en Paardenspo­rt Vlaanderen hun leden op om voorlopig niet meer buiten te gaan rijden.

In de laatste update van maandag van de FAQ (veelgestel­de vragen) van het Nationaal Crisiscent­rum wordt ook de paardensec­tor voor het eerst expliciet vernoemd. Het maken van een buitenrit te paard in het kader van dierenwelz­ijn is niet opgenomen als toegelaten activiteit. Politiemen­sen verbaliser­en ruiters en menners en leggen geldboetes van 250 euro op. Met een paard aan de hand wandelen, is wel toegelaten.

Paardenpun­t Vlaanderen, de Landelijke Rijverenig­ingen (LRV) en Paardenspo­rt Vlaanderen reageren verbaasd. Vorige week verspreidd­en zij zelf nog aangepaste teksten naar hun leden wat toegelaten is met paarden in deze crisistijd­en. Hierin stond dat korte buitenritt­en individuee­l of per twee toegelaten waren in de eigen omgeving, om de dieren de noodzakeli­jke beweging te geven. “Een tekst waar we nog steeds volledig achter staan en die werd afgetoetst bij verschille­nde kabinetten en overheidso­rganen”, klinkt het. “Waarin als eerste prioriteit de volksgezon­dheid stond, gecombinee­rd met de aandacht voor het dierenwelz­ijn. Bovendien werd in deze tekst rekening gehouden met de bestaande ministerië­le besluiten.”

Verkeerd geïnterpre­teerd

In de nieuwe FAQ’s staat dat het maken van een korte wandeling in de onmiddelli­jke omgeving te paard niet meer toegelaten is. Het maakt niet uit of dat nu recreatief of voor dierenwelz­ijn is. Wat dan weer wél opnieuw toegelaten wordt, is het vervoeren van een paard om ergens in een manege de nodige beweging te geven, hetgeen in strijd is met het ministerie­el besluit.

“Deze richtlijne­n zijn niet nieuw”, zegt woordvoerd­er Yves Stevens van het Nationaal Crisiscent­rum. “Het gaat om een verduideli­jking. Alle vormen van recreatie, met uitzonderi­ng van wandelen, lopen en fietsen, zijn verboden. Dus ook paardrijde­n buiten. Blijkbaar werd het voorheen verkeerd geïnterpre­teerd.”

Paardenpun­t Vlaanderen, de Landelijke Rijverenig­ingen en Paardenspo­rt Vlaanderen raadt iedereen aa n om momenteel geen wandelinge­n te maken. “We raden mensen af om niet-essentiele verplaatsi­ngen te maken met de trailer naar de manege”, zegt Arthur Tanghe, technisch directeur bij de LRV. “We willen leden waarschuwe­n dat er boetes kunnen uitgeschre­ven worden, afhankelij­k van welke communicat­ie er gebruikt wordt. Ondertusse­n nemen wij verdere acties naar de overheid toe, zodat men in deze gecreëerde verwarring duideminis­terieel lijkheid kan brengen.” De zogenaamde FAQ van het Nationaal Crisiscent­rum heeft geen kracht van wet. Enkel het besluit met de maatregele­n kan gebruikt worden als basis voor mogelijke boetes.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Een korte buitenrit te paard om je dier de benen te laten strekken mag dan toch niet meer.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Een korte buitenrit te paard om je dier de benen te laten strekken mag dan toch niet meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium