Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gerrit-Jan van D. wil niet onderzocht worden, maar hij zegt niet waarom

Vader Nederlands ‘spookgezin’ weigert MRI-scan die moet aantonen of hij toerekenin­gsvatbaar is

- CEDRIC LAGAST

Gerrit-Jan van D. (67), die ervan beschuldig­d wordt dat hij zes van zijn kinderen jarenlang heeft vastgehoud­en in een ‘spookboerd­erij’ in het Nederlands­e Ruinerwold, weigert zich medisch te laten onderzoeke­n. Het Nederlands­e gerecht had een neurologis­ch onderzoek bevolen, om na te gaan of de gehandicap­te man wel kan terechtsta­an.

De vader kreeg in 2016 een hersenbloe­ding en kan niet meer praten. De laatste jaren was hij in de spookboerd­erij bedlegerig. Het Nederlands­e gerecht wilde dat de man van de gevangenis naar het ziekenhuis zou worden gebracht, voor een neurologis­ch onderzoek. De man zou een MRI-scan moeten ondergaan, om de omvang van de hersenscha­de in kaart te brengen. Dat moet aantonen of hij gezond genoeg is om berecht te worden.

“Mijn cliënt gaf zeer expliciet aan dat hij daar zijn medewerkin­g niet aan wil verlenen”, verklaarde advocaat Robert Snorn. Waarom, kan hij niet uitleggen. “Mijn cliënt is niet goed in staat aan te geven wat de motivering is voor zijn beslissing.”

Hulp van een Oostenrijk­er

Gerrit Jan van D. (67) wordt ervan verdacht dat hij zijn kinderen hun hele leven lang van hun vrijheid beroofde. Hij drong hen een religie op, meent het Nederlands­e Openbaar Ministerie, en hij verbood hen om naar buiten te gaan. Hij zou daarbij de hulp gekregen hebben van de Oostenrijk­er Joseph B. (59). De zaak kwam in oktober aan het licht, nadat een van de zonen een café binnenwand­elde en om hulp vroeg.

Volgens Joseph B., die de boerderij in Ruinerwold huurde en zichzelf een volgeling noemt, is er geen sprake van ontvoering: “De deuren van de boerderij waren niet op slot.”

Via Skype voor de rechter

Deze week moest het duo voor de rechtbank van Assen verschijne­n. Door de coronacris­is gebeurde dat virtueel: de drie rechters, de griffier en het Openbaar Ministerie waren in de rechtszaal, maar Joseph B. en de advocaten van de beide verdachten volgden de zaak via een Skype-verbinding.

“Het neurologis­ch onderzoek kan misschien gebeuren in het Pieter Baan Centrum”, opperde het Openbaar Ministerie.

De vader moet daar net zoals medeverdac­hte Joseph B. heen, om na te gaan of hij wel toerekenin­gsvatbaar is, maar dat onderzoek is door de coronacris­is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zijn advocaat vermoedt dat de man ook daar niet aan een neurologis­ch of neuropsych­ologisch onderzoek wil meewerken. In juni komt de zaak opnieuw voor de rechter.

Robert Snorn

Advocaat van Gerrit Jan van D.

“Mijn cliënt is niet goed in staat aan te geven wat de motivering is voor zijn beslissing.”

 ?? FOTO FACEBOOK GERRIT JAN VAN D. ?? De 67-jarige Gerrit Jan van D. wordt ervan verdacht dat hij zijn kinderen hun hele leven lang van hun vrijheid beroofde.
FOTO FACEBOOK GERRIT JAN VAN D. De 67-jarige Gerrit Jan van D. wordt ervan verdacht dat hij zijn kinderen hun hele leven lang van hun vrijheid beroofde.
 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / ROB ENGELAAR ?? De hoeve waar de kinderen jarenlang opgesloten zaten met hun vader Gerrit Jan van D..
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / ROB ENGELAAR De hoeve waar de kinderen jarenlang opgesloten zaten met hun vader Gerrit Jan van D..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium