Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WOMMELGEM Dronken chauffeur gaat vrijuit bij dodelijk ongeval

Rechter legt oorzaak bij slechte straatverl­ichting

-

De chauffeur die in augustus 2018 de 59-jarige Gerda Gielen uit Wommelgem aanreed, is niet verantwoor­delijk voor haar dood, ook al had hij stevig gedronken. De politierec­hter meent dat het ongeval werd veroorzaak­t door de slechte straatverl­ichting en door onvoorzich­tigheid van het slachtoffe­r zelf. Het parket tekent beroep aan tegen het vonnis.

Gerda Gielen was rond 21.35u met haar hond aan het wandelen in de Ternessele­i. Op hetzelfde moment reed havenarbei­der Danny V. L. in zijn BMW X1 in de richting van het dorpscentr­um. V.L. kwam terug van zijn werk, maar was onderweg in café De Club blijven plakken om een pint te drinken. Hij had “een achttal glazen bieren” genuttigd.

Gerda Gielen moet op zeker moment de Ternessele­i hebben overgestok­en, toen de beklaagde met een vermoedeli­jke snelheid van 60 km/u kwam aanrijden. Danny V.L maakte nog een noodstop, maar kon niet vermijden dat Gerda werd meegesleur­d en op straat werd geslingerd. Een medisch urgentiete­am probeerde de 59-jarige vrouw nog te reanimeren, maar om 22.10u werd het overlijden vastgestel­d. Danny V.L. was in shock. Volgens de politie vertoonde hij geen uiterlijke tekenen van dronkensch­ap, maar tegenover de verbalisan­ten en enkele omstaander­s bekende hij dat hij teveel had gedronken.

Het openbaar ministerie vorderde zes maanden celstraf, een boete van 6.800 euro en een rijverbod van 18 maanden. Het parket meende dat Danny V.L. zich schuldig had gemaakt aan onopzettel­ijke doding. Meester Christian Clement, de raadsman van de beklaagde, erkende dat zijn cliënt een ernstig fout had gemaakt, maar volgens de raadsman stond het alcoholgeb­ruik los van de feiten. De raadsman verwees naar het deskundige­nonderzoek, waaruit bleek dat de straatverl­ichting op de plaats van de feiten zeer slecht was. Zo slecht, dat een bestuurder een oversteken­de voetganger pas op het laatste moment kon zien. Of hij nu gedronken had, of niet.

De rechtbank volgde de visie van meester Clement en sprak Danny V. L. vrij voor de onopzettel­ijke doding.

Volgens de rechtbank bleek uit het onderzoek ook dat het slachtoffe­r zich bij het oversteken niet aan de wegcode had gehouden, en dus medeverant­woordelijk was voor het ongeval. De rechtbank veroordeel­de Danny V. L. wel voor de alcoholint­oxicatie. De rechter legde hem een rijverbod van 45 dagen en een boete van 1.600 euro op.

Het openbaar ministerie kon zich niet vinden in het vonnis en maakte bekend dat het beroep zou aantekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium