Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zal het plaatselij­ke parcours dan zelf maar een keer afrijden”

Organisato­r Jack Vissers rouwt om schrapping Scheldepri­js

-

Woensdag 8 april stond bij duizenden Schotenare­n en andere wielerfans al lang in de agenda aangekruis­t, maar het mag niet zijn. Voor het eerst sinds 1945 zal de Scheldepri­js niet worden gereden. “We zaten in de laatste rechte lijn naar een topeditie tot het coronaviru­s stokken in de wielen stak. Dit is zo jammer”, aldus Jack Vissers, die uitgereken­d vandaag zijn kepie van korpschef van de lokale politie voor het eerst zou inruilen voor de pet van organisato­r.

Jack Vissers bolt ons tegemoet op het Gasketelpl­ein. Hij zit op zijn Trek-racefiets en draagt het stijlvolle Scheldepri­js-shirt dat Flanders Classics liet maken voor de fans van de oudste Vlaamse wielerklas­sieker. Het is geen aardigheid­je voor de foto, zo blijkt.

“Ik neem bijna iedere dag de fiets om van bij mij thuis in Gooreind naar Schoten te komen: 36 km heen en terug”, aldus de fitte politieman die geen jaar geleden de leiding overnam in het politiebur­eau. “Woensdag ga ik er in Schoten toch nog 17 km bij doen. Zo lang is de plaatselij­ke ronde die de renners voor het eerst opnieuw drie keer zouden afleggen. Ik ga hem woensdag zelf rijden, alleen. Het wordt een trieste rit. Ter hoogte van het gemeentehu­is zal het jammer genoeg stil zijn, zonder dat volksfeest dat onze koers hier altijd teweegbren­gt.”

Verjaardag echtgenote

Vissers’ gedachten zullen tijdens zijn eenzame rit ook bij zijn vijftien vaste medewerker­s en driehonder­d gelegenhei­dshelpers zijn die de dag van de Scheldepri­js normaal paraat staan om dit topsportev­enement in goede banen te leiden. “Ook voor hen was de overigens onbetwiste beslissing tot afgelastin­g emotioneel moeilijk. Verdorie toch. Het zag er zo mooi uit”, mijmert de organisato­r. “Met een fraai hertekend parcours dat de goedkeurin­g kreeg van de ploegleide­rs, knoopten we terug aan bij de traditie van het officieuze wereldkamp­ioenschap van de sprint. Met liefst zestien (!) WorldTour-ploegen aan de start, zouden alle topsprinte­rs erbij geweest zijn: Elia Viviani, Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Fabio Jakobsen, Alvaro Hodeg, Pascal Ackermann, Tim Merlier en Schotenaar Michael Van Staeyen natuurlijk.”

Commissari­s Timothy De Vos, die als een goed huisvader over het politiekor­ps zou waken terwijl zijn chef bezig was met zijn koers, hoeft niet in actie te komen. ’s Avonds hoeft Jack Vissers evenmin zijn 1.250 vips ‘te soigneren’ in het park. Hij kan zich volledig toeleggen op het verwennen van zijn jarige echtgenote Marleen, die zes jaar geleden – uitgereken­d op haar vijftigste verjaardag – wel moest wijken voor de minnares van haar man, die de naam Scheldepri­js draagt.

Niemand gelooft nog echt dat de Scheldepri­js dit najaar zal gereden worden. Als er al gekoerst wordt, zal dat in de Vlaamse Ardennen zijn voor de Ronde Van Vlaanderen. “Maar volgend jaar zullen ook wij er opnieuw staan. Deze koers is van ons en dat blijft ook zo”, herpakt Vissers zich, voor hij gezwind demarreert naar zijn woonplaats Gooreind.

Dat op deze veel te stille woensnog dag 8 april 2020 niet het laatste hoofdstuk geschreven wordt in de 113-jarige geschieden­is van de Scheldepri­js, gelooft ook Maarten

De Veuster (N-VA). De burgemeest­er, tevens Vlaams Parlements­lid, moet er nog aan wennen. “Voor het eerst in mijn hele

 ?? FOTO JAA ?? De Schotense korpschef Jack Vissers was helemaal klaar voor zijn eerste Scheld weer en het in ere herstelde parcours zeker een topeditie geworden.”
FOTO JAA De Schotense korpschef Jack Vissers was helemaal klaar voor zijn eerste Scheld weer en het in ere herstelde parcours zeker een topeditie geworden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium