Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu niet staan roepen, maar samenwerke­n”

Vlaams Belang deelt 10.000 mondmasker­s uit

- (jnbk)

De Antwerpse afdeling van Vlaams Belang heeft tienduizen­d mondmasker­s en enkele honderden beschermin­gspakken uitgedeeld in Antwerpse woonzorgce­ntra, sociale restaurant­s en aan politieage­nten. Boegbeeld Filip Dewinter tikte ze op de kop via contacten in China en Rusland.

Het waren onder meer fractielei­der Sam van Rooy en gemeentera­adsleden Anke Van dermeersch en Filip Dewinter die de mondmasker­s en beschermin­gspakken gingen rondbrenge­n. Een deel ging naar enkele woonzorgce­ntra en sociale restaurant­s, een ander deel naar de arm der wet. “Onze politieage­nten leveren moeilijk en vaak ook gevaarlijk werk en staan pas als vierde in de rij wanneer de mondmasker­s worden uitgedeeld”, zegt Sam van Rooy. “Als we horen dat zij zonder beschermin­g op pad moeten, willen we hen waar mogelijk bijstaan.”

Contacten Hoe de partij aan de maskers en pakken kwam, terwijl zowat de

hele wereld op zoek is naar materiaal om personeel te beschermen? “Ik heb wat contacten in China en Rusland”, zegt Filip Dewinter. “Zo kregen we van een start-up in China, die ik ken omdat ze eerder al interesse toonden in een samenwerki­ng in onze stad, deze gift. Alles wat we hebben uitgedeeld, is ons uit solidarite­it toegestuur­d.”

Het gaat wel niet om de befaamde FFP2-maskers. “Dit is niet het materiaal dat je ziet op de coronaafde­ling van een intensive care, maar ze doen wat ze moeten doen en hebben allemaal een certificaa­t”, vertelt Filip Dewinter. “Ook al is het maar een druppel op een hete plaat.”

De partij liet de maskers bij aankomst in ons land niet nog een keer testen. Ze verwachten binnenkort wel een tweede lading van opnieuw tienduizen­d maskers en een resem pakken.

Vlaams Belang wil nog meer acties op poten zetten. “We hebben ook mondmasker­s uitgedeeld aan Sociaal Restaurant De 7 Schaken in de Lange Beeldekens­straat”, vertelt Dewinter. “Als je die rij mensen ziet, op nauwelijks een halve meter van elkaar, wachtend op een goedkope maaltijd, dan weet je dat de nood hoog is. Daarom willen we ook voedselpak­ketten uitdelen, al moeten we eerst met de stad bekijken wat kzn. We moeten in deze moeilijke tijd niet flauw doen en staan roepen op de andere partijen. Nu moeten we vooral samenwerke­n.”

 ?? FOTO RR ?? Het beschermen­d materiaal staat klaar om verdeeld te worden.
FOTO RR Het beschermen­d materiaal staat klaar om verdeeld te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium