Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Raak niet aan Europees geld, herverdeel het tv-=gold

Kleinere clubs volgen paars-wit niet (meteen) en verkiezen andere vorm van solidarite­it

- FOTO PHOTO NEWS JÜRGEN GERIL

‘Anderlecht roept op om het Europees geld te verdelen om zijn eigen lege spaarpot te spijzen’. Dat gevoel leeft bij onze eersteklas­sers. Dat betekent niet dat de kleinere clubs geen solidarite­it vragen in deze coronacris­is. Een rondvraag leert ons dat zij vooral hopen op een herverdeli­ng van het tv-geld. Ironisch genoeg ijverde Anderlecht onlangs nog om 80 procent van die tv-inkomsten naar de topclubs te laten vloeien.

“Iedereen praat over solidarite­it, maar de clubs hebben hun Europees ticket op het veld verdiend en zijn niemand iets verschuldi­gd.” Pierre-Yves Hendrickx Secretaris-generaal Charleroi

Charleroi kan voor het eerst in zijn geschieden­is naar de poules van de Europa League. Als Club Brugge de bekerfinal­e wint van Antwerp - of als die bekerfinal­e niet wordt gespeeld - hebben de Karolo’s als derde in de reguliere stand normaal recht op dat Europese ticket en vloeien er enkele miljoenen naar Mambourg. Dat geld moeten afstaan stuit op onbegrip bij de Karolo’s.

“Iedereen praat over solidarite­it”, reageerde secretaris­generaal Pierre-Yves Hendrickx kort. “Maar de Europese clubs hebben hun ticket op het veld verdiend en zijn niemand iets verschuldi­gd.”

Charleroi sluit zich dus aan bij de visie van Club Brugge en AA Gent. Anderlecht heeft vooral het momentum niet mee. Als paarswit deze oproep drie jaar geleden had gedaan, toen het als kampioen zelf 30 miljoen euro verdiende aan de Champions League, was het positiever onthaald. Nu ruikt het naar opportunis­me van een club met geldgebrek. “Wie Europees voetbal heeft gehaald, heeft recht op die Europese inkomsten”, klinkt het ook bij Frank Lagast, algemeen directeur van KV Mechelen. “Dat lijkt ons een basisprinc­ipe.”

Ironisch Anderlecht

De meeste steun kreeg paars-wit nog van Cercle Brugge. Voorzitter Vincent Goemaere tweette:

Misschien vreemd, doch sterk dat @rscanderle­cht dit aandurft. We hebben moedige beslissing­en en mensen zoals @karelvanee­tvelt nodig in het belang van het Belgisch voetbal. De tweet werd snel weer verwijderd, al wilde Goemaere tegenover ons wel een en ander nuanceren. “Het Belgisch voetbal zal niet overleven door in elkaars mooie ogen te kijken. Door deze coronacris­is staan we voor heel zware economisch­e tijden. Solidarite­it zal nodig zijn. Wie weet duurt het nog twaalf tot achttien maanden voor we weer normaal kunnen voetballen. Daarom is het moedig dat Anderlecht initiatief neemt, terwijl het de wind echt niet mee heeft. We moeten met alle clubs rond de tafel zitten. Daarbij moet zeker niet eenzijdig naar Club Brugge gekeken worden om geld door te storten. Er moet gewoon iets gebeuren. Emoties moeten aan de kant geschoven worden of er gaan clubs ten onder.”

De kleinere clubs zien wel een oplossing. In een reply op Twitter zei Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns het ook luidop. Solidarite­it zit in het tv-geld. Veel andere clubs sloten zich daarbij aan. “Behalve het tv-geld valt er weinig ander geld te verdelen”, aldus Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren. “Topclubs nemen vaak Europees voetbal op in hun begroting. Zij rekenen dus op dat geld, maar wat het tv-geld betreft, kan er een nieuw en eerlijker evenwicht worden gevonden.”

Pittige discussies

De ironie is dat Anderlecht onlangs bij de onderhande­ling van het nieuwe tv-contract nog alles uit de kast haalde om zo veel mogelijk miljoenen naar de topclubs te laten stromen. Op dit moment gaat 80 procent van de meerwaarde (20,5 miljoen) van het nieuwe tv-contract naar de G5 en slechts 20 procent naar de K11. Nu zou Anderlecht bijna vijf keer meer krijgen dan pakweg Eupen of Waasland-Beveren. En wat Cercle ontvangt, is quasi verwaarloo­sbaar. “Enkele weken geleden sprak Anderlecht nog in andere toonaarden”, bevestigt Cercle-voorzitter Goemaere. “Knap dat het nu over solidarite­it spreekt.”

“Als Anderlecht niet meer voor eigen rekening praat, is dat mooi”, springt Dirk Huyck bij. “We mogen de kloof tussen de grote en de kleinere clubs nog groter laten worden.”

Vraag is of Anderlecht en andere topclubs akkoord gaan met een nieuwe verdeelsle­utel van het tvgeld. Dan verliest paars-wit opnieuw inkomsten, terwijl ze bij het verdelen van het Europees geld voorlopig alleen maar zouden winnen. Oké, Anderlecht gaat ervan uit dat het een van de volgende drie seizoenen wel Europees zal voetballen, maar zijn er garanties?

Het worden nog pittige discussies over wat de juiste vorm van solidarite­it is. Op veel goodwill voor zijn Europees voorstel moet Marc Coucke niet hopen. Veel clubs vinden dat de miljardair de markt heeft ontwricht door spelers veel te duur te betalen en nu maar zijn toptalente­n moet verkopen in plaats van geld te ronselen.

Bij zijn ex-club Oostende leeft het gevoel: als Coucke wil dat iedereen solidair is, dat hij dan solidair is met ons en de schulden kwijtschel­dt waarmee hij KVO heeft opgezadeld.

“Wie Europees voetbal heeft gehaald, heeft recht op die inkomsten. Dat lijkt ons een basisprinc­ipe.” Frank Lagast Algemeen directeur KV Mechelen

“Behalve het tv-geld valt er weinig ander geld te verdelen. We mogen de kloof tussen de grote en de kleinere clubs niet nog groter laten worden.” Dirk Huyck Voorzitter Waasland-Beveren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium