Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pasje moet beletten dat daklozen worden gestraft

Mogelijk extra opvang in hotels

- (svw)

Antwerpse daklozen beschikken over een pasje waarmee ze hun aanwezighe­id op straat kunnen verantwoor­den. Met de maatregele­n rond het coronaviru­s is het voor deze mensen nogal moeilijk om constant ‘in hun kot’ te blijven. “Op straat vertoeven zal niet worden bestraft”, zegt Tom Meeuws (sp.a), schepen van Sociale Zaken.

Meeuws zei dit op een vraag van Mie Branders (PVDA) tijdens de jongste digitale gemeentera­ad. De schepen benadrukt dat het bestaande opvangaanb­od waar mogelijk is uitgebreid. Daarbij wordt rekening gehouden met de afstand die mensen van elkaar moeten houden en ook met het scheiden van zij die besmet zijn van gezonde mensen.

“Al deze principes tegelijk toepassen in een 24 uur op 24, 7 op 7-aanbod voor alle daklozen is niet haalbaar, en komt ook niet tegemoet aan de vraag van alle daklozen. Voor de meest kwetsbaren onder hen is nu voor het eerst wél een permanente opvang”, zegt Meeuws.

Daklozen moeten zich verplaatse­n van de nachtopvan­g naar de dagopvang. Zij moeten soms een periode overbrugge­n voor één van beide de deuren opent.

“De daklozen krijgen in de nachtopvan­g een pasje met de boodschap dat ze bezoeker zijn van één van de dagopvangi­nitiatieve­n. De politie is op de hoogte

en weet dat deze personen soms voor verplaatsi­ngen of in de periode tussen de dagopvang en het openen van de nachtopvan­g op straat verblijven. Het op straat vertoeven wordt niet bestraft, uiteraard wordt wel verwacht dat ze zich houden aan het samenschol­ingsverbod en de social distancing.”

Op de regionale zender ATV getuigden drie daklozen hoe ze door de politie werden weggejaagd, als ze ergens aan het uitrusten waren. Volgens het kabinet van schepen Meeuws laat het pasje toe dat ze gewoon ergens op straat zitten.

Hoewel er momenteel geen capaciteit­sproblemen zijn, kan er extra opvang worden gecreëerd in hotels, gaf Meeuws nog mee.

“Er zijn daaromtren­t al contacten geweest. Indien het nodig blijkt, zullen we deze stap zetten”, zegt Meeuws.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Voor daklozen is het soms moeilijk om binnen te blijven in de uren tussen de nacht- en de dagopvang.
FOTO JORIS HERREGODS Voor daklozen is het soms moeilijk om binnen te blijven in de uren tussen de nacht- en de dagopvang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium