Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Altijd plezant om op een verboden plek te wandelen”

Domeineige­naar stelt 3,6 km privébospa­den open voor natuurlief­hebbers

-

Vorige week lanceerde hij het idee, en dinsdag deed hij het dan effectief. Om in coronatijd­en de recreatied­ruk op andere gebieden te vermindere­n, zette Christophe Lenaerts, eigenaar van het 400 hectaren groot domein Heihuyzen in Malle, tijdelijk drie wandelwege­n in zijn privédomei­n open.

Christophe Lenaerts is voorzitter van de vzw Landelijk Vlaanderen, een vereniging voor land, bos- en natuureige­naars. “We zitten met zes miljoen Vlamingen op een beperkte oppervlakt­e. Onze vereniging behartigt de belangen van eigenaars die samen 650.000 hectaren in privébezit hebben. Het gaat van boseigenaa­rs tot landbouwer­s. Dat is qua oppervlakt­e bijna de helft van Vlaanderen. Als gelukkige beheerders van een groot domein in Oostmalle willen we de behoefte van de bewoners uit de buurt om te gaan wandelen en fietsen ondersteun­en door enkele extra wegen in ons domein tijdelijk open te stellen.” De gemeente Malle onthaalde het plan positief. Bovenop de bestaande dertien kilometer aan privéwegen die al open zijn in domein Heihuyzen, deed Lenaerts dinsdagmor­gen samen met zijn bijzondere veldwachte­r Joop Vrijhoeven om 9 uur de barelen van drie bijkomende wegen open. “Hierdoor komt er nu nog 3,6 kilometer extra wandelwege­n bij”, vertelt de domeineige­naar in de Spuydreef. “Wie deze weg helemaal volgt komt op Salphen en kan via de Kalverstra­at terug naar Heihuizen aan de witte bareel en aan de overkant terug naar de Spuydreef. Wel opletten aan de Herentalse­baan want er is al opnieuw meer verkeer op de baan aan het komen.”

Broedseizo­en

Aan de Spuydreef is het geen smal bospad maar een dubbele betonbaan. Op de poort hangt een groot waarschuwi­ngsbord ‘militair domein’. “Die betonwegen dateren nog uit de tijd dat Defensie in 1953 mijn familie onteigend heeft”, vertelt Christophe Lenaerts. “Een deel, waaronder dit stuk, werd nadien teruggegev­en, maar intussen had het leger er al deze betonwegen aangelegd. Het zijn daarna opnieuw private paden geworden, maar met een militaire servitude. Vandaar dat het zulke brede betonnen boswegen zijn.”

Prima dus om te fietsen of met kinderwage­ns te rijden, maar een deel is wel onverhard. “De extra wegen zullen elke dag open zijn van 9 tot 17u tot de coronamaat­regelen worden opgeheven”, vertelt Christophe Lenaerts. “Nadarafslu­itingen verhindere­n dat auto’s er gaan rijden. Wij vragen wel om honden altijd aan de leiband te houden, want het broedseizo­en is bezig. Roken of vuur stoken is ook verboden, net als sluikstort achterlate­n. We vragen ook dat de mensen zich aan de afstandsre­gels houden en geen onnodige verplaatsi­ngen maken.”

Gezonde burgerzin

De in Amsterdam geboren Joop Vrijhoeven zal de barelen openen en sluiten. Hij gaat ook patrouille­ren. “Als mensen het te bont maken, moeten we alles weer sluiten. Wij rekenen op de gezonde burgerzin.” Waar Joop wel al zeker allergisch voor is, zijn loslopende honden. “Hier in de buurt komt geregeld een vrouw met tien loslopende honden wandelen. Als ik zoiets tegenkom, geef ik een boete hoor.”

“Frank Van Putten, KLM-piloot en vliegveld-overste, komt net voorbij gereden als we er staan te praten. “Mooi initiatief”, vindt Frank. Dat een verboden weg die plots wordt opengestel­d als een pot honing op een beer werkt, bewijst de gretigheid van de ontdekkers op stapschoen­en. De bareel staat nog maar net open, of Marc Van Laer (63) passeert al door de Spuydreef met zijn verrekijke­r. “Puur toeval, ik kom veel op Salphen wandelen”, zegt Marc. “Vooral ’s morgens en ’s avonds. Ik wist niet dat deze wandelweg hier nu wordt opengestel­d, maar ik ga hem meteen uitprobere­n.” De ene Marc is nog niet vertrokken, of aan de andere kant komt al een andere Marc afgestapt. “Nou, die is snel!”, zegt Joop. “Hij moet vertrokken zijn aan de andere kant waar ik de bareel twintig minuten geleden heb opengezet.” Marc Bols (64), eveneens uit Malle, was vanochtend boswachter Werner Van Hove van Natuur en Bos gepasseerd. “Hij vertelde het mij, en het is altijd plezant om eens te mogen wandelen op een normaal verboden plek.”

 ?? FOTO KMA FOTO KMA ?? Enkele van de mogelijke wandelinge­n. Linksboven de dorpskern van Oostmalle.
Christophe Lenaerts geeft een plannetje aan wandelaar Marc Van Laer, In de achtergron­d boswachter Joop Vrijhoven
FOTO KMA FOTO KMA Enkele van de mogelijke wandelinge­n. Linksboven de dorpskern van Oostmalle. Christophe Lenaerts geeft een plannetje aan wandelaar Marc Van Laer, In de achtergron­d boswachter Joop Vrijhoven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium