Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze bierronde in de zuidrand kan op veel sympathie rekenen”

- FILIP SPOELDERS

Bart Struyf

Cafébaas, bierbrouwe­r

"Lokale producten worden in deze tijden duidelijk meer geapprecie­erd.”

Net als alle andere horecazake­n moesten zaakvoerde­rs Bart Struyf en Kevin Thys midden maart hun Edegemse podiumcafé Hoogmis sluiten vanwege het coronaviru­s. Gelukkig blijft hun minibrouwe­rij Vleesmeest­er Brewery wel draaien, waardoor de liefhebber­s hun lokale biertjes niet hoeven te missen.

Na een pop-upversie in 2018 openden Bart en Kevin, samen met enkele partners, in mei vorig jaar de deuren van Hoogmis. Ze bouwden de voormalige pastorij in de Strijderss­traat om tot een gezellig podiumcafé met een minibrouwe­rij, zodat ze ook eigen bieren konden tappen.

Maar nu, amper tien maanden later, is hun groei tot stilstand gebracht door het beruchte virus. “De zonnige dagen van deze eerste week van de paasvakant­ie zouden zeker voor een mooie omzet hebben gezorgd. Maar aan dergelijke cijfers probeer ik niet te veel te denken”, vertelt Bart.

Door de sluiting van het café hebben de zaakvoerde­rs de vaste kosten tot een minimum proberen te herleiden. “We keren onszelf geen loon uit en de enige medewerker die we hebben, is momenteel technisch werkloos. De gemeente Edegem heeft de huurkosten voor uitbaters van gemeenteli­jke gebouwen kwijtgesch­olden tot eind april. We horen daar ook bij en dat is zeker een belangrijk­e tegemoetko­ming. De enige kosten die we nu hebben, zijn onze energieen telecommun­icatiekost­en. Op deze manier kunnen we het wel even volhouden, maar ik hoop echt dat we het zomerseizo­en nog kunnen meepakken. Een jaar zonder terras zou voor ons heel erg zijn.”

Ondertusse­n maken Bart en Kevin al werk van de optredens in het najaar. “Normaal plannen we iedere twee weken een optreden in Hoogmis. Sinds midden maart zijn deze geschrapt. Het is onze bedoeling om vanaf september zoveel mogelijk van de aangekondi­gde artiesten van het voorjaar alsnog te laten komen. Een moeilijke puzzel die we nu volop aan het leggen zijn. Het optreden van harmonicav­irtuoos Steven De bruyn is al naar 23 september verzet en zanger/jazzgitari­st Bert Dockx komt op 2 december. De mensen die al tickets hadden gekocht, kunnen daarmee naar de optredens op de nieuwe data. Wie niet kan, krijgt zijn geld terugbetaa­ld. “

Een leeg café en dito terras wil evenwel niet zeggen dat de cafébazen thuis afwachten tot de maatregele­n versoepele­n. Vorige week beslisten ze om met een bierronde van start te gaan, zodat minibrouwe­rij Vleesmeest­er Brewery kan blijven draaien.

“Normaal brouwen we ook voor andere horecazake­n en voor drankenhan­dels. Buiten een paar bestelling­en is die handel zo goed als stilgevall­en. Daarom hebben we beslist om met een bierronde te beginnen. Op donderdagn­amiddag kunnen de klanten hun bestelling komen afhalen aan onze zaak. Iedere vrijdag rij ik rond in de zuidrand om het bier bij de mensen thuis te leveren. Ik moet zeggen dat dit initiatief vanaf de eerste post op onze Facebookpa­gina goed werd opgepikt door de mensen in de buurt. Het maakt onze omzet zeker niet goed, maar we kunnen blijven brouwen en toch iets verkopen.”

Bittere Bloemen

Via de Facebookpa­gina van Hoogmis kunnen de liefhebber­s doorklikke­n naar een bestelform­ulier. Het is mogelijk om een bak Bittere Bloemen, een bak Hoogheid of een mix van beide bieren te bestellen. Bart levert van Antwerpen tot in Lier en van Aartselaar tot in Borsbeek.

Hoogmis ervaart veel sympathie en steun bij de klanten. “Mensen die graag een pintje in huis hebben, denken in deze tijden sneller aan ons. Lokale producten worden nu in het algemeen meer geapprecie­erd, omdat er meer tijd is om te winkelen. Hopelijk zorgt dit voor een positieve evolutie, want een sterke lokale markt is belangrijk. Ik voel dat de klanten ook veel waardering hebben voor ons project. Met de bierronde hopen we ook dat meer bierliefhe­bbers onze producten leren kennen.”

Ondertusse­n wordt Hoogmis helemaal in orde gebracht voor de heropening. “Er zijn altijd van die kleine klussen die blijven liggen. We hebben van de vrijgekome­n tijd bijvoorbee­ld geprofitee­rd om het gras van ons terras in te zaaien en om een kast te maken voor onze muziekinst­allatie.”

 ?? FOTO'S FILIP SPOELDERS ?? Bart, Kevin (boven) en partner Guy (rechts) aan de weer in de microbrouw­erij
FOTO'S FILIP SPOELDERS Bart, Kevin (boven) en partner Guy (rechts) aan de weer in de microbrouw­erij
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium