Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ten Aha-aanval met Tuizentflo­ot

-

Geen betere plek om deze wandeling te starten dan het monument van Tuizentflo­ot aan de bibliothee­k in de Dorpsstraa­t. Het stripfiguu­rtje neemt ons mee op een mooie tocht door weiden en bossen. Ten Aha-aanval!

Tuizentflo­ot is een creatie van Marc Sleen uit de Nero-reeks. Twintig jaar geleden kreeg de rare kwast in Wuustwezel-centrum een standbeeld. Op 1 juli 2000 werd het ingehuldig­d. In de stripverha­len van Nero pocht Tuizentflo­ot meermaals dat hij ‘de slag bij Wuust-aha-wezel’ heeft gewonnen. Ten Aha-aanval is zijn slagzin. En daar starten we onze wandeling mee. Naast de bibliothee­k bevindt zich de Poort van het Platteland, het toeristisc­he centrum van de gemeente. We wandelen vanop het parkeerple­in naar de Gasthuisdr­eef, tussen Annie en Lily door. Hoeve Annie is nu Het huis van het Kind. Het verhaal van deze twee gasthuisho­even, de eerste ziekenhuiz­en zeg maar, begon al in 1246. Wie daar meer wil over weten, kan in de bib het boek‘ De prochie van Woestwesel’ van dr. Frans Vorlat ontlenen.

Aan het eerste kruispunt in de dreef gaan we naar links, de Gasthuisdr­eef in. Rechts staat een gebouw met een grote witte koepel. Hier bouwt de astronomie­vereniging Asterion een sterrenkij­kwacht. We steken de Kampweg over en gaan rechtdoor de Vloeikenss­traat in. Einde straat gaan we links in de Wippenberg­straat tot aan het T-punt. Daar links in en dan het eerste straatje rechts. Hier heb je een prachtig zicht op de beekvallei met haar oude, knoestige knotwilgen. We nemen het bruggetje over de Kleine Beek en wandelen naar links voorbij de amfibieënv­ijver. Op het einde van dit straatje trekken we de Akkerstraa­t in en blijven die volgen tot aan het bordje dat naar wandelknoo­ppunt 16 wijst.

Kasteel weerspiege­ld

De prachtige, statige dreef van het kasteeldom­ein leidt ons tot aan de kasteelvij­ver: de Spiegel. Het waarom van die benaming wordt meteen duidelijk. In de vijver weerspiege­lt zich het statige kasteel. Het oorspronke­lijke kasteel werd gebouwd door Jans Frans Vinck, die de heerlijkhe­id kocht in 1745. Het werd op het einde van WO II door een vliegende bom vernield. Daarna is er een moderner gebouw opgetrokke­n. Leuk om te ontdekken: rechts van de vijver, in de hoge bomen, nest een kolonie reigers.

Neem nu het eerste wandelpaad­je links, het kastelenpa­d. Er staat een bareel, maar ook in coronatijd­en mogen wandelaars erdoor. Aan het einde van dit lange pad komen we in de Bruidsweg en gaan dan richting dorpskom tot in de wijk Hofakker. Hier volgen we richting wandelknoo­ppunt 19. Einde Bruidsweg rechts, daarna meteen links. We belanden in het gemeentepa­rk. We trekken voorbij het cultureel centrum Blommaert met daarnaast het huis van de heimatschr­ijver Alois Blommaert (1912-1958). Hij schreef onder andere het jeugdboek ‘Het gestolen miljoen’, waarin hij aandacht vraagt voor een bijzonder waardevol schilderij uit de kerk van Wuustwezel. Voor het cultuurhui­s zien we een kunstwerk van Alex Verhaeven.

Oorlogsvet­eranen

Wandel nu even mee rond de vijver van het park. U vindt hier een bordje met info over oorlogsvet­eranen. Mensen die intens de oorlog meemaakten worden er gekoppeld aan eeuwenoude bomen. Na de wandeling rond de vijver trekken we terug naar het imposante gemeentehu­is. Dat is het vroegere kasteeltje Hens, aangekocht door de gemeente in 1926. Wie vindt de hoeksteen van dit gebouw met daarop het bouwjaarta­l?

Voor het laatste deel van onze wandeling trekken we richting oorlogsmon­ument. Achter het monument is een herdenking­swand met daarop de namen van de slachtoffe­rs van WO I en WO II. Sta zeker even stil bij ‘Poppies’, het gedicht van Guido Van Wassenhove. Door de zwarte, ijzeren poort stappen we nu door de Kloosterst­raat, richting kerk. Einde straat gaat het naar rechts. We houden halt bij de pastorij uit 1837. Hier huist de academie voor muziek, woord en beeld. Achter de pastorij zien we de moderne theaterzaa­l Kadans. We wandelen verder door de Dorpsstraa­t en bereiken ons vertrekpun­t. Tuizentflo­ot knikt u tevreden toe en looft uw sportieve inspan-aha-ning.

 ?? FOTO'S VW ?? Het kasteel weerspiege­lt in de vijver
FOTO'S VW Het kasteel weerspiege­lt in de vijver
 ??  ??
 ??  ?? Een geslaagde combinatie: de oude pastorie en de moderne zaal Kadans.
Een geslaagde combinatie: de oude pastorie en de moderne zaal Kadans.
 ??  ?? Voor cc Blommaert staat een kunstwerk van Alex Verhaeven.
Voor cc Blommaert staat een kunstwerk van Alex Verhaeven.
 ??  ?? Vanuit de Poort van het Platteland heb je zicht op de hoeve Annie, nu het Huis van het Kind.
Vanuit de Poort van het Platteland heb je zicht op de hoeve Annie, nu het Huis van het Kind.
 ??  ?? Achter het monument van de oorlogssla­chtoffers zien we de herdenking­swand en het gemeentehu­is.
Achter het monument van de oorlogssla­chtoffers zien we de herdenking­swand en het gemeentehu­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium