Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Druk bijgewoond­e uitvaart van paus Johannes Paulus II

-

Zijn conservati­eve standpunte­n en het gebrekkig omgaan met het seksueel misbruik binnen de Kerk tijdens zijn pontificaa­t blijven een schaduw. Toch wordt paus Johannes Paulus II alias Karol Jozef Wojtyla aanzien als een van de belangrijk­ste figuren die de wereldgesc­hiedenis in de tweede helft van de 20ste eeuw kleurden. Hij was een immens populair figuur. Dat bleek ook bij zijn begrafenis op 8 april 2005, een van de indrukwekk­endste afscheidsp­lechtighed­en in de geschieden­is.

Niet alleen de katholieke wereld schrok zich een hoedje toen op 16 oktober 1978 verrassend een 58-jarige Pool uit Wadowice bij Krakau als nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pietersbas­iliek verscheen. Karol Wojtyla was de eerste niet-Italiaanse paus in 455 jaar. De laatste was de Nederlande­r paus Adrianus VI in 1523.

Hij werd snel populair. Als bruggenbou­wer tussen jong en oud scoorde hij bij de jeugd, met onder meer de introducti­e van de Wereldjong­erendagen. Hij was vooral bruggenbou­wer tussen culturen en andere godsdienst­en. Hij was de eerste paus die een synagoog en een moskee binnenstap­te, maar ook de eerste paus die de hele wereld introk. Hij bezocht 129 landen, waar hij traditione­el bij aankomst de grond kuste.

Hij overleefde twee aanslagen op zijn leven. Aanhoudend­e gezondheid­sproblemen kregen hem klein. Hij overleed in zijn privéappar­tement in het Vaticaan op 2 april 2005 op de leeftijd van 84 jaar, na bijna 26,5 jaar pontificaa­t.

Ook op zijn afscheidsp­lechtighei­d enkele dagen later op 8 april 2005 schreef hij geschieden­is. “Grootste uitvaart aller tijden”, titelde Gazet van Antwerpen de dag nadien. Het was geen leugen. Het werd een mega-evenement, enkel weggelegd voor vedetten. Er waren meer dan 200 staats- en regeringsl­eiders, 300.000 rouwenden op het Sint-Pietersple­in, zo’n 4 miljoen pelgrims in en rond Rome én miljarden kijkers en luisteraar­s wereldwijd voor televisie en radio… In de lijst van ‘indrukwekk­endste rouwplecht­igheden ooit’ halen alleen de begrafenis van Lady Di in 1997 en de herdenking­splechtigh­eid voor Michael Jackson in 2009 gelijkaard­ige duizelingw­ekkende cijfers. (pego)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium