Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De verrijzeni­s van George Pell

Aartsbissc­hop verrassend vrijgespro­ken na eerdere veroordeli­ng wegens kindermisb­ruik

-

George Pell, de hoogste katholieke functionar­is die ooit voor kindermisb­ruik werd veroordeel­d, is onverwacht vrijgespro­ken. Het Australisc­he Hooggerech­tshof oordeelde dat zijn celstraf van zes jaar onterecht was, vanwege een gebrek aan overtuigen­d bewijs voor de feiten die zich een kwarteeuw geleden afspeelden. Slachtoffe­rverenigin­gen reageren woedend, het Vaticaan verheugd.

“Er is een ernstige mogelijkhe­id dat een onschuldig­e werd veroordeel­d, omdat het bewijs de schuld niet aantoonde”, zo hamerde het Hooggerech­tshof in Brisbane een twee jaar lange juridische strijd af. De beklaagde, de voormalige prefect van het secretaria­at voor de Economie van het Vaticaan George Pell (78), was nochtans door een jury unaniem veroordeel­d voor vijf zedenfeite­n tegen minderjari­ge jongens.

Het Hooggerech­tshof vond dat de jury alleen rekening had gehouden met de geloofwaar­digheid en integritei­t van de aanklager. De jury had Pell nooit mogen veroordele­n en had meer rekening moeten houden met de wankele verklaring­en van de opgeroepen getuigen. Dat waren vooral gewezen misdienaar­s en koorleden, die zich de details van de feiten na meer dan twintig jaar vaak niet meer herinnerde­n.

De feiten dateren van 1996 en 1997, toen Pell aartsbissc­hop van Melbourne was. Hij zou zich volgens de klager, die toen 13 was, vergrepen hebben aan hem en een andere misdienaar na de zondagsmis. Volgens Pells verdedigin­g was dat onmogelijk. De aartsbissc­hop

had een alibi, onderschre­ven door priesters. Maar dat volstond voor Pell niet om aan een rechtszaak te ontsnappen. Veel commotie, toch promotie

Al sinds begin deze eeuw circuleren er meerdere verhalen over de handtastel­ijkheden van ‘Big George’. En lang voor de rechtszaak was hij al meermaals beschuldig­d van het bepotelen van jongetjes tijdens het zwemmen, toen hij in de jaren zeventig nog priester was. Maar die commotie weerhield het Vaticaan er niet van hem aartsbissc­hop te maken, en in 2014 zelfs te promoveren tot beheerder van de financiën van het Vaticaan. In juni 2017 en in december 2018 werd hij schuldig bevonden, maar al die tijd hield Pell zijn onschuld vol. En na een juridische lijdensweg die twee jaar duurde, besliste het Hooggerech­tshof dinsdag dus toch in zijn voordeel.

De uitspraak sloeg in als een bom. De vader van de intussen overleden misdienaar sprak van een regelrecht­e schande. “Ik ben het geloof in de rechtsstaa­t verloren.” Pell zelf, die 400 dagen in de cel zat, zegt geen wrok te koesteren. “Er is al pijn en leed genoeg.” Terugkeren naar het Vaticaan zal hij gezien zijn leeftijd vermoedeli­jk niet doen. Dat Vaticaan verwelkomd­e de uitspraak trouwens. De paus noemde Pell niet bij naam, maar tweette: “In deze vastentijd zijn we getuige geweest van de vervolging­en die Jezus moest ondergaan en van zijn meedogenlo­ze veroordeli­ng, hoewel hij onschuldig was. Laten we samen bidden voor alle mensen die lijden door onterechte veroordeli­ng.”

Zwijggeld

Helemaal gezuiverd is Pell trouwens nog niet. Nu de juridische strijd achter de rug is, kunnen de bevindinge­n van een koninklijk­e onderzoeks­commissie naar pedofilie in de Australisc­he Kerk vrijgegeve­n worden. En ook daar valt zijn naam meer dan eens. Pell is er ook herhaaldel­ijk van beschuldig­d pedofiele priesters, die later veroordeel­d werden, de hand boven het hoofd te hebben gehouden. Hij zou ook geprobeerd hebben slachtoffe­rs te overtuigen niet met hun verhaal naar buiten te komen, zelfs met

zwijggeld.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Na 400 dagen cel is George Pell weer een vrij man. Bij het verlaten van de gevangenis zei hij geen wrok te koesteren.
FOTO EPA-EFE Na 400 dagen cel is George Pell weer een vrij man. Bij het verlaten van de gevangenis zei hij geen wrok te koesteren.
 ?? FOTO REUTERS PETER MIJLEMANS ?? Er circuleren al jaren verhalen over de handtastel­ijkheden van ‘Big George’
FOTO REUTERS PETER MIJLEMANS Er circuleren al jaren verhalen over de handtastel­ijkheden van ‘Big George’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium