Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwart van sector wil bouwverlof “herbekijke­n”

Bouwbedrij­ven vragen toestemmin­g om meer te mogen werken

-

Twee op de drie bouwbedrij­ven zijn deels of volledig aan de slag, een pak meer dan de 40% van ruim twee weken geleden. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. Om de geleden schade te beperken en de opgelopen achterstan­d in te halen, wil een kwart het bouwverlof in juli herbekijke­n. Maar de vakbonden zijn waakzaam.

De coronacris­is hakt zwaar in op de bouwsector. Zeven op de tien bedrijven spreken van een fors omzetverli­es, bijna een op de twee van een daling met minstens 60%. Nochtans is er aan werk geen gebrek.

“Maar in bewoonde panden zijn binnenshui­s alleen hoogdringe­nde interventi­es toegelaten, zoals een boiler herstellen of een lek in het dak dichten”, zegt Bouwunie-topman JeanPierre Waeytens. “Meteen de hoofdreden waarom nog altijd een derde van de sector stilligt. En intussen lopen de vertraging­en op. De bouwsector wil werken, laat dat dan ook toe. Als het veilig kan, waarom zou er dan niet gewerkt kunnen worden?”

Geen vrijgeleid­e

De sector kampt naast het omzetverli­es trouwens met nog een probleem: hoe langer het duurt vooraleer de bouw weer op volle toeren draait, hoe dichter het bouwverlof komt. Dat leidt tot groeiende ongerusthe­id. “Een kwart van de bedrijven geeft aan de vakantiepe­riode te willen herbekijke­n”, klinkt het bij Bouwunie. “Bijna vier op de tien pleiten er dan weer voor het aantal overuren op te trekken en die ook fiscaal gunstig te behandelen, zodat het voor alle partijen haal- en betaalbaar blijft.”

Maar de vakbonden zijn op hun hoede. “Alle begrip dat de werkgevers de economie weer willen aanzwengel­en, maar de coronacris­is mag geen vrijgeleid­e geven om gemaakte afspraken van tafel te vegen”, zegt Patrick Vandenberg­he van het ACV. Zijn ABVVcolleg­a Gianni De Vlaminck pleit vooral voor gezond verstand. “Vakantie is nu nog niet aan de orde. Laten we vooral focussen op mensen weer snel én veilig aan de slag te krijgen, want ik vang meer en meer signalen op dat de tijdelijke werklooshe­id voor financiële problemen begint te zorgen.”

 ?? FOTO ROB VOSS ?? “Als het veilig kan, waarom zou er dan niet gewerkt kunnen worden”, vraagt Bouwunie zich af.
FOTO ROB VOSS “Als het veilig kan, waarom zou er dan niet gewerkt kunnen worden”, vraagt Bouwunie zich af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium