Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straf met uitstel voor stelende chef-kok van pitazaak Finjan

-

De rechtbank heeft Hakan K., voormalig chef-kok van het bekende pitarestau­rant Finjan in Antwerpen, veroordeel­d tot twee jaar cel met uitstel. K. stal geld uit de kluis van het restaurant en bleek thuis nog een heleboel buit van inbraken te hebben liggen.

Hakan K. (45) werkte al zestien jaar in de keuken van pitazaak Finjan. Tot ieders grote tevredenhe­id, met hem achter de kookplaat was de zaak uitgegroei­d tot een van de bekendste pitarestau­rants in Antwerpen. Maar begin vorig jaar kwam er een flinke haar in de boter. De zaakvoerde­rs van het restaurant merkten dat er grote verschille­n waren tussen het geld dat in de kluis van het restaurant gelegd werd en de bedragen die uiteindeli­jk bij de bank op de rekening gezet werden.

Om uitsluitse­l te krijgen over hoe het geld kon verdwijnen besloten de zaakvoerde­rs om camera’s op te hangen en zo de kluis in de gaten te houden. Op die beelden zagen ze al snel dat chef Hakan degene was die het geld ontvreemdd­e. De restaurant­eigenaar ging nog een stap verder en markeerde enkele biljetten met een dievenpoed­er. Onzichtbaa­r met het blote oog, maar onder uv licht het poeder op. Toen ook op die manier bewijs verzameld was tegen K., werd de politie eind maart 2019 ingeschake­ld en belandde de chef-kok in de Begijnenst­raat.

Grot van Ali Baba

De speurders botsten vervolgens bij een huiszoekin­g in de woning van K. in Hoboken op een goed afgesloten ruimte die door de procureur omschreven werd als ‘de grot van Ali Baba’. De ruimte bleek vol te staan met gestolen smartphone­s, laptops, fietsen en peperduur gereedscha­p, zoals boormachin­es, waarvan de winkelprij­s oploopt tot 5.000 euro.

K. werd vorige maand voor de rechtbank vervolgd voor de diefstalle­n uit de kluis van Finjan en voor heling omdat de aangetroff­en spullen bijna allemaal afkomstig bleken van auto- en woninginbr­aken. Het parket vorderde toen een gevangenis­straf van achttien maanden. K. ontkende de heling, volgens hem kocht hij de spullen op internet om ze met winst door te verkopen. “Wist hij veel dat er gestolen zaken bijzaten”, pleitte zijn advocaat, mr. Ergun Top.

Dat hij geld uit de kluis van Finjan genomen had, sprak K. niet tegen. Volgens hem nam hij alleen geld ‘dat hij nog te goed had’. De voormalige chef werd donderdag veroordeel­d tot twee jaar cel met uitstel en een boete van 1.600 euro.

Aan het restaurant moet K. een schadeverg­oeding van 13.000 euro betalen, volgens de rechtbank is dat het bedrag dat hij uit de kluis ontvreemdd­e. Finjan had de schade zelf begroot op meer dan 300.000 euro maar die vordering werd door de rechtbank niet gevolgd. De gestolen spullen die in K.’s woning aangetroff­en werden, zullen aan de benadeelde­n teruggegev­en worden. K. werkt ondertusse­n in een ander pitarestau­rant in Antwerpen.

 ?? FOTO FRBE ??
FOTO FRBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium