Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op bezoek in ‘oorlogskam­p’

Minstens 1 op de 4 bewoners rusthuis Sint-Lodewijk besmet

- Vrijwillig­ers kunnen zich melden via info@rvtsintlod­ewijk.be of 03.658.85.22. JAN AUMAN

Met drie overlijden­s en dertig besmette bewoners – één op de vier residenten – deelt zorgcentru­m Sint-Lodewijk in ’s-Gravenweze­l (Schilde) zwaar in de klappen die het coronaviru­s uitdeelt. Directeur Chris Janssens begrijpt niet waarom zijn instelling niet geselectee­rd werd om alle residenten en het personeel onmiddelli­jk te testen, maar hij focust liever op het positieve. “Ongelofeli­jk wat medewerker­s en vrijwillig­ers realiseren”, overschouw­t Janssens ‘oorlogskam­p’ Sint-Lodewijk.

De sfeer in het bijna honderd jaar geleden door baron Gillès de Pélichy opgerichte zorgcentru­m is normaal gemoedelij­k. Alleen al de historisch­e gevel straalt huiselijkh­eid en warmte uit. Het rusthuisge­deelte en de servicefla­ts liggen prachtig in het groen. De 120 bewoners horen hier beter dan wie ook in de parel der Voorkempen de vogeltjes fluiten.

Die vogeltjes fluiten nog altijd in de parktuin van Sint-Lodewijk, maar de zenuwen staan strakgespa­nnen sinds corona in het land is en zeker sinds het virus zijn weg vond naar het enige woonzorgce­ntrum van Schilde. “Vier weken geleden, toen de overheid alarm sloeg, zijn we meteen in lockdown gegaan”, zegt Chris Janssens. “Dankzij onze eigen voorzienig­heid leken we goed uitgerust om de strijd aan te gaan. Mondmasker­s, ontsmetten­de handgel: we hadden het allemaal voldoende op voorraad. De situatie bleef wekenlang onder controle.”

Tot 2 april. Die dag stelde coördinere­nd raadgevend arts Anneleen Vanneuvill­e vast dat één van de bewoners besmet was geraakt. “Op de één of andere slinkse manier was dat virus toch binnengesl­open”, sakkert Janssens. “We hebben alle regels nochtans streng toegepast, maar social distancing is in een zorgcentru­m onbegonnen werk. Het personeel gaat elke avond naar huis, gaat winkelen in de supermarkt en onderhoudt allerhande contacten.”

Een week later is de balans zwaar. “Er is sprake van een echte uitbraak. Intussen zitten we met minstens dertig besmette bewoners. Al drie residenten hebben de strijd moeten opgeven. Negen personeels­leden zitten thuis omdat ze symptomen vertonen. Zes van hen testten intussen positief. Onbegrijpe­lijk dat we door de overheid niet zwaar genoeg getroffen werden geacht om iedereen te laten testen. Of werden onze cijfers misschien nog niet verwerkt? Vooral ons personeel

smeekt om getest te worden”, zegt Janssens. Kieshokjes

Sinds de uitbraak van corona verkeert Sint-Lodewijk in oorlogsmod­us. De cafetaria van het rusthuis lijkt wel een veldhospit­aal. De ruimte werd omgevormd tot de zogenaamde cohort-zone, waar besmette bewoners strikt afgescheid­en verpleegd en verzorgd worden. Kamertjes werden afgebakend met houten panelen van de gemeente die normaal gebruikt worden om kieshokjes te maken. Iedere patiënt ligt zo toch apart in één ruimte.

Buiten volgt een tot tranen toe bewogen gezin door het raam hoe oma zuurstof toegediend krijgt. Een raam verder hangt een bord met daarop in stift geschreven: “We zien u graag”, bedoeld voor de bejaarde man die slapend aan een beademings­toestel ligt. Chris Janssens lijkt tijdens zijn toelichtin­g een generaal die het overzicht over het slagveld nog niet kwijt is, maar krijgt een krop in de keel

wanneer hij de boodschap in bordkarton opmerkt.

Aan de frontlinie staan verzorgers, gewapend met kappen in plexiglas over hun hoofd of een beschermin­gsbril op hun neus, dubbeldikk­e schorten en chirurgisc­he maskers voor hun mond. Zo verdelen ze de borden met de lunch in deze quarantain­eafdeling. “Deze personeels­leden hebben zichzelf opgegeven om in de zone met besmette bewoners te werken. Echte helden, net als de rest van het personeel, dat onder immense druk moet werken en aan zo veel dingen tegelijk moet denken. Zuurstof en ander materieel hebben we voldoende. We redden het nog, al voel ik dat onze grenzen bereikt zijn, zeker wat personeel betreft.”

Naaiatelie­r

Ondanks de ontgoochel­ing over uitblijven­de testkits en het besef dat de piek in zijn woonzorgce­ntrum wellicht nog niet bereikt is, blijft Chris Janssens strijdlust­ig. Dat komt niet alleen door de adrenaline, maar ook door zijn stimuleren­de omgeving. “Arts Anneleen Neuville verricht fantastisc­h werk en is haast doorlopend aanwezig. De eerstelijn­s zorgzone Voorkempen is erg behulpzaam. Onze 120 personeels­leden, en niet alleen de verzorgend­en, geven alles wat ze in zich hebben en er zijn natuurlijk ook onze prachtige vrijwillig­ers. Sommigen zijn afgehaakt uit smetvrees, maar velen blijven helpen. Wie zich aanmeldt, kan meteen beginnen. We kunnen minstens twintig helpende handen gebruiken, ook bij de verzorging. Je hoeft daarvoor geen diploma te hebben, we geven je een spoedcursu­s.”

Om zijn dankbaarhe­id te onderbouwe­n, toont Janssens de kantine van de servicefla­ts, tijdelijk ingericht als naaiatelie­r. Marleen Van Langendonc­k werkt in de wasserij en leidt er nu een groep van zes vrijwillig­ers. Die hebben eerst mondmasker­s gemaakt en zijn nu al enkele dagen bezig met het vervaardig­en van katoenen schorten. Ook die moeten na gebruik een tijd in quarantain­e en dus zijn er veel meer nodig dan anders.

Eén van de naaisters is Annemie Van Kerckhoven uit Sint-Jobin-’t-Goor (Brecht). “Nee, ik heb hier geen familie. Ik las de oproep en heb me meteen aangemeld. Normaal zou ik in het chocoladef­abriekje waar ik werk paaseieren aan het inpakken zijn. Die productie ligt stil en ik wil me graag nuttig maken.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ??  ??
 ?? FOTO JAA ?? Een blik in de cafetaria van Sint-Lodewijk, die met behulp van kiesburele­n van de gemeente is ingericht als noodzieken­huis.
FOTO JAA Een blik in de cafetaria van Sint-Lodewijk, die met behulp van kiesburele­n van de gemeente is ingericht als noodzieken­huis.
 ??  ??
 ?? FOTO JAA ?? Vrijwillig­ster Annemie, hier geflankeer­d door directeur Chris en leidinggev­ende Marleen.
FOTO JAA Vrijwillig­ster Annemie, hier geflankeer­d door directeur Chris en leidinggev­ende Marleen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium