Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rampzalig voor onze werking”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) draait subsidiekr­aan dicht voor Elcker-Ik

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN, SACHA VAN WIELE

Met één brief en zonder enige vorm van overleg kregen acht Vlaamse vormingsin­itiatieven, waaronder het vormingsce­ntrum Elcker-Ik, te horen dat hun subsidie versneld zal worden stopgezet. “Dit is rampzalig voor onze werking. We moeten nu 2,5 werknemers ontslaan”, zegt Yael Brakin, coördinato­r Elcker-Ik.

Het vormingsce­ntrum Elcker-Ik is gevestigd in de Breughelst­raat. Het is voor velen een vaste stek om vorming te krijgen of om lezingen en debatten bij te wonen. Jaarlijks zijn er zo’n 300 tot 400 lezingen over onder meer geschieden­is, actualitei­t en wetenschap­pen. Nieuwkomer­s krijgen er lessen Nederlands. Ook de klimaatbew­eging en Youth for Climate vonden onderdak in het pand aan de Breughelst­raat.

Voor Elcker-Ik werken 2,5 voltijdse equivalent­en. Ze werden betaald met Vlaamse gesco-subsidies. Het gaat om een bedrag van 100.000 euro. Een subsidie die sowieso zou worden afgebouwd, maar voor 2021 nog zou zijn behouden. Het vormingsce­ntrum zou dan in 2023 nog 33% krijgen van dit bedrag.

“We wisten dat het een aflopend verhaal was en dat we ons daarnaar moesten organisere­n”, zegt Brakin. “Alleen kregen we vorig week plots een brief van Vlaams minister-president Jan Jambon met de melding dat de subsidie al op 1 januari 2021 wordt stopgezet.”

Dat betekent het ontslag van de werknemers. Wat het effect op de werking van Elcker-Ik gaat zijn, is momenteel nog onduidelij­k. De enige inkomsten die overblijve­n, zijn de inkomgelde­n van de bezoekers aan de voordracht­en en de huurinkoms­ten van enkele organisati­es die een kantoorrui­mte hebben in Elcker-Ik. “We gaan de volgende weken en maanden proberen uit te pluizen hoe het nu verder moet. Daarbij gaan we op zoek naar andere financieri­ngsbronnen, zoals projectsub­sidies of geld uit de burgerbegr­oting van het district Antwerpen. Met de stad Antwerpen hebben we naar volgend jaar toe een convenant afgesloten. Onze werknemers stonden vooral in voor de coördinati­e van de vrijwillig­erswerking. Gelukkig hebben wij heel veel vrijwillig­ers. We gaan proberen om met hen onze werking draaiende te houden”, zegt Brakin.

In Turnhout wordt Dinamo zeer zwaar getroffen door deze maatregel. Daar werken negen mensen, die 250 vrijwillig­ers aansturen en 2.500 cursisten telt. “Als Jambon zijn intentie hard maakt, verliezen we na dit jaar al een derde van onze inkomsten”, zegt Louis Michielsen, voorzitter van de vzw Dinamo.

“Niet aanvaardba­ar”

In het Vlaams parlement vielen parlements­leden Staf Pelckmans (Groen) en Orry Van de Wauwer (CD&V) uit de lucht. “Deze werkingen kregen nog bevestigin­g van hun subsidies voor 2021 en vernemen nu plots dat dat geld er toch niet komt”, zegt Van de Wauwer. “Dat is niet aanvaardba­ar. De minister-president poogde zich te verschuile­n achter een begrotings­tabel en dat die al was goedgekeur­d door het parlement. Ik ga daar niet in mee. Dit moet eerst binnen de meerderhei­d worden besproken. Deze beslissing om de subsidies stop te zetten, moet worden bevroren tot er tenminste eerst een debat over is geweest.”

Orry Van de Wauwer , Vlaams parlements­lid, CD&V

"De ministerpr­esident poogde zich te verschuile­n achter een begrotings­tabel en dat die al was goedgekeur­d door het parlement. Ik ga daar niet in mee."

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Elcker-Ik biedt ruimte voor lezingen en debatten.
FOTO VICTORIANO MORENO Elcker-Ik biedt ruimte voor lezingen en debatten.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium