Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op berenjacht en naar ons buitenverb­lijf”

- AUSTRALIË CATHERINE VAN DER HERTEN

Waar ter wereld je ook woont, iedereen wordt geconfront­eerd

met maatregele­n om de coronapand­emie in te dijken. Vijf Antwerpena­ren vertellen ons hoe het er in hun tweede moederland aan toegaat. Vandaag: Catherine

Van der Herten in Australië.

Het werk ligt stil voor anesthesis­t Catherine Van der Herten en haar man Paul, die orthopedis­t is. Het aantal besmetting­en in het Australisc­he stadje Ballarat, zo’n honderd kilometer van Melbourne, is beperkt. Daarom genieten ze even van de rust en zijn ze een weekje naar hun buitenverb­lijf getrokken. “Het idee van de berenjacht voor de kinderen is hier ook doorgedron­gen, dus we zijn met ons oudste zoontje Leon (5) al op berenjacht geweest”, vertelt Catherine. “Hij was heel blij dat hij acht beren had gespot in onze buurt. We hebben er zelf ook eentje voor het raam gezet zodat andere kinderen er plezier aan kunnen beleven.”

In Australië is net als in België heel wat te doen over het tekort aan kwalitatie­ve mondmasker­s en ander medisch materiaal. “In de pers zijn artikelen verschenen over het feit dat er meer dan tachtig ton medisch materiaal naar China is gevlogen om de epidemie in de Chinese provincie Wuhan onder controle te krijgen. Daarbij zaten onder andere 100.000 beschermen­de overalls en 900.000 paar beschermen­de handschoen­en, materiaal dus dat Australië zelf ook goed zal kunnen gebruiken de komende weken om het virus in te dijken.” Een andere kwestie die het nieuws haalt zijn de nietAustra­lische cruisesche­pen die voor de kust van Australië liggen met naar schatting 15.000 bemannings­leden aan boord. De meeste passagiers zijn al wel vertrokken, maar de vraag is wat er met de bemannings­leden moet gebeuren. Ze mogen niet aan land en de maritieme vakbonden vrezen dat veel bemannings­leden ook corona hebben. Onlangs werden er nog passagiers van een cruiseschi­p dat niet naar Nieuw-Zeeland kon doorvaren, vrijgelate­n in Sydney: 400 van hen bleken later corona te hebben. In Sydney worden ook de backpacker­s argwanend bekeken: toen de maatregele­n al van kracht waren, organiseer­den zij nog altijd feestjes. Catherine en Paul zijn zelf nog niet opgeroepen om in het ziekenhuis van Ballarat te komen helpen. Omdat alle niet-dringende operaties stilliggen, hebben ze besloten om een weekje naar hun buitenverb­lijf te gaan met de kinderen Leon (5) en Anton (negen maanden). “Daar zitten we in de bossen omgeven door bergen, met amper telefoonbe­reik en internet. Even een beetje bijkomen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium