Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straten vol afval door gewijzigde ophaalkale­nder

Wegens corona gewijzigde ophaalkale­nder zorgt voor verwarring

- SACHA VAN WIELE PAUL HENDRICKX

Veel Antwerpena­ren moesten dinsdag hun afvalzakke­n – rest, pmd en gft – opnieuw binnenhale­n. De stad Antwerpen meldde eerder vorige week dat de huisvuilwa­gens uitzonderl­ijk níét zouden uitrijden in de wijken die normaal gezien op paasmaanda­g aan de beurt kwamen, maar die communicat­ie is kennelijk nauwelijks doorgedron­gen.

Door de coronacris­is verschoof de huisvuilop­haling in Antwerpen voor wie een ophaling op paasmaanda­g heeft. In principe haalt de stad de aangeboden zakken, dozen en containers een dag na een feestdag op. Nu volgt de eerstvolge­nde vuilophali­ng volgende week: maandag 20 april. Bewoners die elke twee weken ophaling hebben van papier en karton of pmd moeten die partikels zelfs nog twee weken bijhouden, tot de volgende ophaling van maandag 27 april. Concreet zijn er te weinig ophalers om deze dubbele dienst op dinsdag te garanderen.

“Sinds het begin van de crisis werken we met vaste teams om kruisbesme­tting te voorkomen”, legt schepen van Stadsonder­houd Fons Duchateau (N-VA) uit. “Om een dubbele ophaaldag rond te krijgen, moeten we teams gaan mengen. Mogelijk resultaat: we brengen de medewerker­s in gevaar en riskeren dat we de volgende weken te weinig volk hebben om de stad proper te houden.”

Onvoorzien­e situatie

De stad vraagt begrip. Voor mensen die klein wonen is het wel een probleem. En vooral: de communicat­ie is niet goed aangekomen. Op meerdere plaatsen waren dinsdag straten te spotten waar de netjes dichtgekno­opte zakken en volle papierdoze­n op een ophaalbeur­t stonden te wachten.

“We hebben via verschille­nde mediakanal­en gecommunic­eerd. De coronacris­is is nu eenmaal een onvoorzien­e situatie”, zegt de schepen. In straten waar veel afval was buitengeze­t, kwam wel een sluikstort­wagen voorbij om het op te halen.

Geen boetes

“We gaan de mensen hier geen GASboetes voor geven”, zegt Duchateau. “Je kan mensen niet beboeten omdat ze niet op de hoogte zijn van het nieuws. Toch vraag ik aan de bewoners om hun afval weer binnen te nemen tot volgende week.”

Een recyclagep­ark openen voor mensen die klein wonen zodat ze hun huishoudel­ijk afval daar kunnen afleveren, is volgens de schepen niet haalbaar. “We zouden onze mensen in de recyclagep­arken onnodig in gevaar brengen. Ik heb begrip dat het niet aangenaam is, maar we kunnen momenteel niet anders”, zegt Duchateau.

Fons Duchateau (N-VA)

Schepen van Stadsonder­houd

“We willen geen personeel in gevaar brengen door teams te gaan mengen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Op veel plaatsen stonden volle papierdoze­n op een ophaalbeur­t te wachten.
FOTO JAN VAN DER PERRE Op veel plaatsen stonden volle papierdoze­n op een ophaalbeur­t te wachten.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium