Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koppel uit Schoten zit met zeilboot vast op Caribisch eiland

Zeilend echtpaar uit Schoten zit vast op Antigua tijdens droomreis

-

Inge Roelens (59) en Erik Geeraerts (57) hadden zich de laatste maanden van hun droomreis wel anders ingebeeld. Het echtpaar uit Schoten zit voorlopig vast op het Caribische eiland Antigua. “We moeten via de Azoren terugkeren, maar weten niet wat ons daar te wachten staat.”

Begin juni vorig jaar vertrokken Inge en Erik voor de reis van hun leven. Zij nam onbetaald verlof, hij gaf zijn job op en de twee vertrokken met hun zeilboot richting warmere oorden rond de Atlantisch­e Oceaan. “Daar droomden we al heel lang van. Vorig jaar kwam het eindelijk uit met onze jobs en konden we vertrekken voor een maandenlan­ge reis op zee met twee”, vertelt Inge.

Het koppel stak via Engeland over naar Spanje en voer zo via Portugal, de Canarische Eilanden en Kaapverdië richting Suriname. Een maand geleden arriveerde­n ze op Guadeloupe, een Frans eiland in de Caraïbisch­e Zee. “De reis was tot hier fantastisc­h. Gelukkig maar. We hebben alleen aan wal verbinding met onze gsm, dus wisten nog niet echt hoe het was gesteld met de coronamaat­regelen overal.”

Ophoepelen

“Op Guadeloupe mochten we plots niet meer aan wal. Uiteindeli­jk is het toch gelukt om nog boodschapp­en te doen, maar we werden wel gevraagd om op te hoepelen. Als je een land verlaat, moet je normaal officieel uitklaren. Dan heb je een document nodig dat aantoont dat je het land hebt verlaten, maar dat konden we daar niet meer krijgen. We zijn dan uiteindeli­jk op goed geluk verder gevaren naar Antigua om daar een document te kunnen onderteken­en dat we gaan lopen zijn. En daar op Antigua liggen we nu nog.”

Ook op Antigua gelden ondertusse­n strenge coronamaat­regelen. “We mogen hier alleen nog in de voormiddag van boord om naar de winkel te gaan. De winkels zijn al vrij leeg hier, veel keuze is er niet meer. De ene dag is het een banaan, de andere een ananas. In de namiddag moeten we aan boord blijven en kunnen we af en toe eens gaan zwemmen. We gaan ook dagelijks langs een bakkertje hier in de buurt waar wifi is. Zo proberen we uit te zoeken wat we het beste kunnen doen.”

Orkaanseiz­oen

Inge en Erik hebben nog een lange terugkeer voor de boeg. Vanuit Antigua is het nog minstens drie weken zeilen tot de Portugese eilandengr­oep de Azoren. “We wachten nu tot het weer gunstig genoeg is om verder te zeilen, we moeten ook weg zijn voor het orkaanseiz­oen begint. Begin mei is normaal gezien het ideale moment. Veel zeilers die niet meer kunnen terugkeren zitten nu in de problemen. Ze weten niet waar ze met hun boot moeten blijven tijdens het orkaanseiz­oen. Hoe de situatie op de Azoren binnen een paar weken zal zijn, weten we nog niet. We hopen dat we daar wel van boord mogen om uit te rusten en proviand aan te vullen en dat we geen twee weken in quarantain­e moeten. Want daarna is het nog een tweetal weken zeilen tot we weer in België zijn.”

Het Antwerps echtpaar probeert contact te onderhoude­n met de autoriteit­en in België en Nederland. “In België mag nu niet zomaar gevaren worden. We zouden toch een uitzonderi­ng kunnen krijgen als we onze aankomst op tijd melden, maar dat kan pas vanaf het vertrek op de Azoren en dan kan de situatie er weer anders uitzien. Onze ligplaats is eigenlijk in Nederland, dus in het beste geval kunnen we daar aanleggen. Anders zullen we naar Antwerpen moeten varen. Hoe we onze terugreis in deze situatie moeten aanpakken, staat natuurlijk in geen enkele reisgids. Het is best stresseren­d om dat allemaal uit te zoeken”, zegt Inge.

Toch wil Inge zeker niet te veel klagen. “We hebben het grootste deel van onze droomreis goed kunnen afleggen. Er zijn mensen die hun job hebben opgezegd en nu niet kunnen vertrekken, dat is veel erger. Misschien kunnen we over een paar jaar nog eens opnieuw proberen, als dit allemaal vergeten is.”

Inge Roelens

“Hoe we onze terugreis moeten aanpakken, staat natuurlijk in geen enkele reisgids. Best stresseren­d om dat allemaal uit te zoeken.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Erik en Inge vertrokken in juni voor de reis van hun leven op de zeilboot. Ondertusse­n zitten ze vast op het Caraïbisch­e eiland Antigua.
FOTO RR Erik en Inge vertrokken in juni voor de reis van hun leven op de zeilboot. Ondertusse­n zitten ze vast op het Caraïbisch­e eiland Antigua.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium