Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jasper (43): “Grappenmak­ers van toen hebben nu spijt”

Textielbed­rijf Van Heurck door minister De Backer gehomologe­erd als een van de twee Vlaamse producente­n

- (pavi)

Ons land gaat nu ook massaal eigen mondmasker­s produceren, zo’n vier miljoen per week om precies te zijn. Daarvoor werken Van Heurck uit Deurne, dat precies honderd jaar geleden werd opgericht en het Oost-Vlaamse ECA samen.

Minister Philippe De Backer (Open Vld) heeft een akkoord met twee Vlaamse bedrijven over de productie van mondmasker­s. Een daarvan is het textielbed­rijf Van Heurck uit Deurne, gelegen in de Eksterlaar, vlak bij het Boekenberg­park.

Het familiebed­rijf, dat gespeciali­seerd is in werkkledin­g, heeft ervaring met de productie van mondmasker­s en heeft een eigen fabriek in het Tunesische stadje Téboulba aan de Middelland­se Zee. “Maar wij gaan de maskers niet zelf produceren”, zegt CEO Dries Van Heurck. “Dat gebeurt bij ECA.”

ECA is een bedrijf uit het OostVlaams­e dorp Assenede, bij Zelzate, dat gespeciali­seerd is in de bekleding van auto-interieurs. Daar zullen volgens minister De Backer tussen nu en enkele weken vier machines worden geïnstalle­erd voor de productie van chirurgisc­he mondmasker­s. Elke machine kan meer dan 45 miljoen mondmasker­s per jaar produceren, of 190 miljoen in totaal. Het gaat dus over net geen vier miljoen mondmasker­s per week.

“Zo kunnen we alle Belgen van hoogwaardi­ge chirurgisc­he maskers voorzien”, aldus minister De Backer, die in bespreking is met Bpost voor de distributi­e van de maskers naar de Belgische bevolking.

De bedrijven hebben ook een machine aangekocht waarmee ze over enkele weken tien miljoen FFP2-maskers (de Europese standaard) per jaar kunnen produceren.

Sinds 1920

Van Heurck in Deurne doet alles wat niet met de productie zelf te maken heeft. “Van het samenwerke­n met de labo’s tot de certificat­ie en de homologati­e van de mondmasker­s”, zegt Dries Van Heurck, wiens bedrijf in 1920 in Deurne opgestart werd door zijn betovergro­otmoeder, al die tijd in de handen van de familie bleef en dat hij vandaag samen met een neef leidt. “We bestaan dit jaar honderd jaar”, zegt de CEO. “Maar voorlopig hebben we geen tijd om dat eeuwfeest te vieren.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een FFP2-masker.
FOTO PHOTO NEWS Een FFP2-masker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium