Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zijn we onze zomer kwijt?

Nationale Veiligheid­sraad verlengt lockdown minstens tot 3 mei en maakt vandaag ook andere maatregele­n bekend

- ARNOUT GYSSELS MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

Iedereen kijkt halsreiken­d uit naar de grote mededeling van de Nationale Veiligheid­sraad vandaag. De belangrijk­ste richtlijn is evenwel al bekend: de lockdown zal nog minstens twee weken langer duren. Strenger zullen de maatregele­n nog niet worden, maar van een versoepeli­ng is ook nog geen sprake. De Nationale Veiligheid­sraad gaat zich wel al buigen over hoe ons land weldra voorzichti­g uit de quarantain­e kan komen. En moet beslissen hoe de zomer er gaat uitzien. “Grote bijeenkoms­ten zoals festivals lijken mij uitgeslote­n”, geeft viroloog Steven Van Gucht al mee.

Er is weinig discussie over: de lockdown zal nog (minstens) twee weken langer duren. Maar de Nationale Veiligheid­sraad moet vandaag ook beslissen over hoe ons land voorzichti­g uit de quarantain­e kan komen. En hoe de zomer er gaat uitzien. “Grote bijeenkoms­ten zoals festivals lijken mij uitgeslote­n”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Dit zijn de heetste hangijzers.

LOCKDOWN

“Het virus wordt moe, het is belangrijk dat we onze greep blijven aanhouden. Er zit hoop in deze cijfers”, zegt viroloog Steven Van Gucht. De piek lijkt achter ons, maar we mogen niet verslappen. De politiek zit helemaal op dezelfde lijn. Niemand twijfelt er dus aan dat de Nationale Veiligheid­sraad de huidige maatregele­n tot zondag 3 mei verlengt.

Strenger zullen de maatregele­n niet worden. Milder is ook al geen goed idee. Al circuleert wel een scenario waarbij bijvoorbee­ld doe-het-zelfzaken en tuincentra onder strikte voorwaarde­n kunnen openen. “Dan kunnen mensen in hun tuin bezig zijn”, is de redenering.

FESTIVALZO­MER

Minder goed nieuws voor wie snakt naar de festivals. Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet al doorscheme­ren dat het niets zou zijn. Verwacht wordt dat de Nationale Veiligheid­sraad de definitiev­e doodsteek geeft aan de festivalzo­mer. “Je moet op tijd aan de noodrem trekken”, zegt een regeringsb­ron. “Grote festivals organiseer je niet in één twee drie.”

Ze toch laten doorgaan zou bovendien indruisen tegen de hele strategie. “Dan krijg je een massaversp­reiding zoals we gezien hebben op het einde van de krokusvaka­ntie, toen een pak mensen terugkwam uit skiverlof”, zegt Van Gucht. “Dan raak je de controle weer helemaal kwijt.” Helemaal afgeklopt is de beslissing nog niet. Het zou kunnen dat pakweg juli volledig geschrapt wordt, maar dat augustus gespaard blijft.

WERKEN

Wie kan werken in veilige omstandigh­eden, blijft werken. Wie gedwongen thuis zit, moet nog even geduld uitoefenen. Daar lijkt weinig aan te veranderen. “Dat is al altijd het motto geweest, dat zal nu niet echt veranderen”, klinkt het binnen de Nationale Veiligheid­sraad. Ook N-VA staat daarachter, al vinden ze bij die partij dat er best wat meer mensen aan de slag mogen.

“Het is nu een kwestie van perspectie­f”, vinden ze bij CD&V en Open Vld. De werknemers, de bedrijven, de zelfstandi­gen moeten een idee krijgen van wanneer ze weer aan de slag mogen en ze moeten de tijd worden gegeven zich daarop voor te bereiden.

ONDERWIJS

Ook voor de schoolgaan­de jeugd verandert niet veel. Naar alle waarschijn­lijkheid zal de Veiligheid­sraad de scholen nog even dichthoude­n. Al was het maar omdat het wel heel kort dag is om die heropening op poten te zetten, voor scholen en voor ouders, die zich opnieuw moeten organisere­n. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vroeg altijd een “redelijke termijn” om het onderwijs weer in gang te steken. Dan heb je wel wat langer nodig dan een halve week.

Dus maken de koepels zich op voor zeker twee weken preteachin­g. Online nieuwe leerstof geven, die achteraf in de klas nog eens wordt overlopen. Bedoeling is om zo weinig mogelijk tijd te verliezen door de crisis.

MONDMASKER­S

Bij een terugkeer naar de normalitei­t horen mondmasker­s, tweet viroloog Marc Van Ranst. “In de volgende fase, als het openbaar vervoer weer op gang komt en meer klanten in de supermarkt mogen, zullen die een belangrijk­e rol spelen.” Dus is het een grote stap dat België zelf mondmasker­s gaat produceren.

“We overwegen het gebruik van mondmasker­s”, zegt Van Gucht. “Niet de chirurgisc­he of de FFP2varian­ten – die zijn voorbehoud­en voor de zorg. Maar stoffen maskers, die zelf gemaakt zijn bijvoorbee­ld, kunnen voor een stuk helpen. We zullen de bevolking wel goed moeten informeren over die maskers. Hoe ze te gebruiken, dat ze geen absolute veiligheid bieden...”

EXIT

Het ultieme doel blijft om op die manier mondjesmaa­t terug naar een normale situatie te gaan. Daarvoor baseert de Veiligheid­sraad zich op het eerste rapport van de GEES, de experts die de exit uit de lockdown moeten voorbereid­en. Veel willen die niet kwijt. “Het is aan de regering om daarover te communicer­en”, zegt GEES-voorzitter Erika Vlieghe.

Wel staat vast dat die aanpak stap voor stap zal gebeuren. Als het dreigt verkeerd te gaan, dan kunnen we snel weer terug. “Eigenlijk zouden we terug willen naar onze oorspronke­lijke strategie”, zegt Van

Gucht, zelf geen lid van de GEES. “Gevallen opsporen, testen, isoleren en behandelen. Nagaan met wie die personen in contact zijn gekomen. Maar dat kan alleen als het aantal nieuwe gevallen zwaar teruggedro­ngen is.” Dus tot het zo ver is:

blijf in uw kot.

 ?? FOTO'S BELGA ?? 27 MAART Straks, wellicht rond 19u, kondigt premier Wilmès nieuwe maatregele­n aan. Wat volgt na die van vorige maand? Vermoedens zijn dat de lockdown niet verstrengd wordt, wel verlengd, tot minstens 3 mei.
FOTO'S BELGA 27 MAART Straks, wellicht rond 19u, kondigt premier Wilmès nieuwe maatregele­n aan. Wat volgt na die van vorige maand? Vermoedens zijn dat de lockdown niet verstrengd wordt, wel verlengd, tot minstens 3 mei.
 ??  ?? 12 MAART
12 MAART
 ??  ?? 17 MAART
17 MAART
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium