Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke 3 dagen profession­eel ontsmet (zélfs de stopcontac­ten)

Kleine zaken in Hoboken nemen grote maatregele­n

- GREG VAN ROOSBROECK

Drie supermarkt­en in Hoboken nemen geen genoegen met de door de overheid opgelegde veiligheid­smaatregel­en. Voortaan ontsmet elke drie dagen een profession­ele firma de volledige ruimte, tot en met de stopcontac­ten. “Als ik Marc Van Ranst hoor praten, kan ik niet anders”, zegt zaakvoerde­r Ferit Kirtan.

Een risicomana­ger, een expert die alles kent van werkzame stoffen en teams die daadwerkel­ijk desinfecte­ren. Allen gestoken in een groen pak, beschermd met een gelaatsmas­ker en andere noodzakeli­jke tools om het werk veilig te laten verlopen. Ferit Kirtan, zaakvoerde­r van drie supermarkt­en in Hoboken, krijgt ze voortaan elke drie dagen na sluitingst­ijd over de vloer. Een ietwat aparte soort vaste klant, dat zeker, maar daar heeft Kirtan zelf voor gekozen. “We blijven elkaar besmetten en volgens virologen als Marc Van Ranst gebeurt dat deels in supermarkt­en. Voor mij is dat voldoende om extra maatregele­n te nemen bovenop de door de overheid verplichte regels en mijn supermarkt­en regelmatig van kop tot teen te ontsmetten.”

De drie zaken van Ferit Kirtan, twee filialen van Hoboken Market op de Sint-Bernardses­teenweg en Versmarkt De Vos op de Antwerpses­teenweg, zijn geen grote spelers. Het gebouw van De Vos is 3.200 vierkante meter groot, maar dat is omdat het naast de winkelruim­te een magazijn en kantoorrui­mte telt die ook dienstdoen voor de twee kleine supermarkt­en. “Ik maak me sterk dat ik de eerste onafhankel­ijke eigenaar ben die zulke drastische beslissing­en neemt, ja. Dat schoonmake­n kost me ook geld. Maar de veiligheid van mijn personeel en klanten is veel belangrijk­er.”

Geen gevaar

Minstens anderhalve meter afstand houden, niet te veel klanten tegelijk binnenlate­n of mondmasker­s uitdelen aan het personeel. De supermarkt­en van Ferit Kirtan deden en doen het allemaal. “Maar het is eenvoudigw­eg niet voldoende. Een supermarkt is een gesloten ruimte waar mensen op elk uur van de dag verzamelen. Eigenlijk zou iedereen daar een mondmasker moeten dragen.

Maar dat is niet verplicht en er zijn er te weinig. Dus nemen wij het heft in eigen handen.”

“We gaan ver”, zegt Ron

van

Dijk, managing director van Limas hygienics, het bedrijf met een vestiging in Schelle dat de supermarkt­en op regelmatig­e basis zal ontsmetten. “We zorgen niet alleen voor een behandelin­g van de karren, mandjes of zelfs stopcontac­ten, we maken ook de ruimtes proper om nadien door vernevelin­g een desinfecti­e uit te voeren. Tegelijk zorgen we ervoor dat eventuele bacteriën ook echt gedood worden.”

Voor de producten of de klanten is er geen gevaar, verzekert het bedrijf. “We werken uitsluiten­d met ontsmettin­gsmiddelen die door de overheid goedgekeur­d zijn om in zo’n omgeving te gebruiken.”

Als het over supermarkt­en gaat, behandelt Limas hygienics doorgaans schimmels in koelcellen en blijven ruimtes zoals de winkel en burelen gespaard van een grote opkuis. Maar andere tijden vragen andere noden. “Sinds het begin van de coronacris­is doen ook veel bedrijven een beroep op onze expertise”, zegt van Dijk. “Zelfs midden in de nacht: dan maken wij de werkruimte klaar tegen de volgende ochtend.”

Ferit Kirtan Zaakvoerde­r supermarkt­en

“Een supermarkt is een gesloten ruimte waar mensen op elk uur van de dag verzamelen. Eigenlijk zou iedereen daar een mondmasker moeten dragen. Maar dat is niet verplicht en er zijn er te weinig. Dus nemen wij het heft in eigen handen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? De firma uit Schelle gaat grondig te werk in de filialen van zaakvoerde­r Ferit Kirtan.
FOTO'S DIRK KERSTENS De firma uit Schelle gaat grondig te werk in de filialen van zaakvoerde­r Ferit Kirtan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium