Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze nachtmerri­e wens ik niemand toe”

Danny (51) uit Puurs verliest zijn vader, moeder ligt op intensieve en hij herstelt zelf van corona

- LEO DE NIJN

Danny Robijn (51) uit Puurs stapte enkele dagen geleden de SintJozefk­liniek in Bornem buiten, genezen verklaard van het coronaviru­s. “Met een dubbel gevoel. Godzijdank heb ik het gehaald, maar ik heb mijn papa helaas moeten afgeven en mijn mama vecht voor haar leven. Ik wens deze nachtmerri­e niemand toe”, zegt Danny met tranen in de ogen. “Hoed af voor de hulpverlen­ers.”

Het begon in maart, met een vakantietr­ip met een groep vrienden naar Noord-Italië. “Ik heb er veel lol gehad”, zegt Danny. “Ik was nog maar een paar dagen thuis toen ik hoofdpijn kreeg. Ik ben nog gaan werken, maar het werd almaar erger. Ik geraakte uitgeput. Toen de pijn ondraaglij­k werd, heeft mijn vriendin Katrien mij naar de spoedafdel­ing van het Bornemse ziekenhuis gebracht. De symptomen waren duidelijk: kuchen, hoesten, kortademig­heid. Ik was helemaal op. Het is een sluipend gif dat langzaam je keel dichtknijp­t. Ondertusse­n had ik van mijn vriend Jacques uit Overijse, met wie ik samen twaalf uur in de auto op weg naar huis had gezeten, een Whatsappbe­richt gekregen dat hij positief op corona had getest.”

In het ziekenhuis toonde een CTscan vlekken op zijn longen. Danny kreeg zuurstof toegediend. “Het werd een gevecht op leven en dood. Ik had nog nooit koorts en nu wees de thermomete­r 41 graden aan. Wat later kreeg ik de bevestigin­g dat het virus mij ook te pakken had gekregen. Je gaat helemaal door de knieën. Door de zuurstof voelde ik beterschap.”

De zwaarste klap volgde de dag nadien. “Toen kreeg ik te horen dat mijn vader een paar kamers verder was opgenomen en dat ook bij hem Covid-19 was vastgestel­d. Een verpleegst­er bracht mij in een rolwagen met zuurstoffl­es tot bij hem. We hebben nog een hele tijd gepraat. Hij kneep mij in mijn hand alsof hij die niet meer wou loslaten. ‘Ik zal blijven vechten, voor u en ons ma, maar het zal moeilijk zijn, jongen”, klonk het stilletjes uit zijn mond. Maar als je maar een halve long hebt waar je al je zuurstof moet uithalen, dan verlies je de strijd. ’s Anderendaa­gs heb ik mijn vader nog zien sterven. Hartversch­eurend. Hij was een intelligen­t iemand. Heel zijn leven werkte hij bij een Waaslands transportb­edrijf. Na zijn pensioen is hij met een busje met schoolkind­eren gaan rijden, tot de schoolpoor­ten door corona zijn dichtgegaa­n.”

Gecremeerd en nieuw drama

Willy Robijn (75), de papa van Danny, werd daags na zijn overlijden gecremeerd. Het werd een afscheid tussen de kille muren van een begrafenis­ondernemer. Niemand bij hem. “Maar we gaan, na corona, mijn pa op een menselijke­r manier herdenken.”

De ellende voor Puursenaar was nog niet voorbij. 48 uur later werd zijn mama Julienne (70) opgenomen. Ook met het coronaviru­s. Zij levert in de Bornemse kliniek nog elke dag strijd om te overleven.

Met Danny zelf gaat het nu goed. Hij heeft tijdens het paasweeken­d met zijn vriendin Katrien onder meer genoten van een wandeling bij het Fort van Liezele (Puurs). “Wij hebben altijd in hetzelfde bed geslapen, maar ik ben nooit ziek geweest”, zegt Katrien. “Dat denk ik toch. Ik heb vier keer gevraagd om getest te worden, maar dat is nooit toegestaan omdat ik geen symptomen van het virus had. Ik zal het nooit weten. Mijn broodjesza­ak blijft door de coronamaat­regelen voorlopig gesloten.”

Marsmannet­jes

De vijftiger heeft zich intussen bij Rode Kruis Vlaanderen gemeld voor het geven van plasma. “Het is het enige wat ik voor die fantastisc­he hulpverlen­ers kan terugdoen. Het is mijn grootste wens dat ik hiermee iemand zou kunnen redden die door corona tijdens haar werk is besmet geraakt. Het ergst van al is dat ik niet eens weet wie mij, en mijn vader, heeft bijgestaan in de kliniek, want ze zijn allemaal ingepakt als marsmannet­jes. Dat zijn geen helden, maar superhelde­n. Die mensen lopen in de ziekenhuiz­en de benen van onder hun lijf. Laten we dat ook na corona nooit vergeten.”

 ?? FOTO LEO DE NIJN ?? Vriendin Katrien en Danny Robijn afgelopen weekend in Liezele.
FOTO LEO DE NIJN Vriendin Katrien en Danny Robijn afgelopen weekend in Liezele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium