Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik overdreef, zeiden ze, nu geven velen me gelijk”

Mechelaar Jasper (43) plaatste zich nog voor lockdown vrijwillig in quarantain­e

- SILKE REMMERY

Jasper

Mechelaar “Je kunt creatief omgaan met de lockdown: we deden afgelopen weekend met ons zoontje alsof we naar zee gingen en sliepen een nacht in de mobilhome op onze oprit.”

Jasper (43) uit Mechelen was wellicht de eerste Belg die zichzelf vrijwillig in quarantain­e plaatste, nog voor ons land in softe lockdown ging en toen het virus zich alleen nog maar in China verspreid had. Overdreven, vonden velen, toen we hem op 7 maart in onze krant aan het woord lieten. “Die grappenmak­er die me opbelde met de boodschap ‘hallo, met corona, ik kom eraan, hè’ heeft daar nu ongetwijfe­ld spijt van.”

Gehuld in een wit pak, met een beschermen­d masker over zijn mond, neus en ogen, en met handschoen­en aan. Zo haalde Jasper (43) uit Mechelen op 7 maart de voorpagina van onze krant. Want elf dagen voor ons land officieel in lockdown light ging (op 18 maart), had Jasper zichzelf met zijn gezin al in quarantain­e geplaatst om niet ziek te worden.

Als CEO van zijn eigen bedrijf werkte hij van thuis, net als zijn vrouw, en hun 4-jarig zoontje ging niet meer naar school. Buitenkome­n deed Jasper alleen nog beschermd en hij merkte dat daar om gegniffeld werd op straat. “Sommigen vinden dat ik overdrijf, ze vinden wat ik doe absurd”, zei hij toen. “Maar ik vind het net absurd dat zo veel mensen doen alsof dit virus maar een gewone wintergrie­p is.”

Intussen werd iederéén gevraagd om in zijn kot te blijven en dragen wel meer mensen mondmasker­s en handschoen­en op straat. “Vlak na dat artikel belde een grappenmak­er mij op. Hallo, met corona. Ik kom eraan, hè. Daar heeft die man nu ongetwijfe­ld spijt van”, zegt Jasper. “Er zijn alleszins mensen die me zeggen dat ik het wél bij het rechte eind had. Al ging het mij niet om mijn gelijk. Ik vind nog altijd dat de maatregele­n veel te laat zijn opgelegd. En het grote probleem is nu dat ze nog heel experiment­eel

zijn. Dat er wordt gediscussi­eerd over het al dan niet zitten op een bankje is hallucinan­t.”

Alleen nog in de tuin

Daarom komt Jasper met zijn gezin vandaag nóg minder buiten. “Tot twee weken geleden wandelden we nog een paar keer. Maar sinds het drukker werd op straat en we te veel mensen zonder mondmasker zagen, komen we niet meer buiten. Of het is in onze tuin. Een geluk dat we dat nog hebben, het is wellicht veel moeilijker voor wie dat niet heeft.”

Boodschapp­en laat het gezin één keer om de tien dagen leveren door een lokale handelaar, leverancie­rs van pakjes worden met de deur op een kier gevraagd hun pakket aan de garage achter te laten. “Want daar desinfecte­ren we alles met een aangelengd­e javeloplos­sing.”

Logeren in mobilhome

Hoewel dit paasweeken­d sommigen duidelijk de lockdown beu waren, heeft Jasper niet het gevoel dat het almaar zwaarder wordt om zichzelf op te sluiten. “Tijdens de week houden we het schoolritm­e van onze zoon aan, op vrijdag spreek ik online af met vrienden en in het weekend plannen we iets om naar uit te kijken. Zo deden we afgelopen weekend met ons zoontje alsof we naar zee gingen en sliepen we een nacht in de mobilhome op onze oprit. We pakten de dag voordien zelfs onze valies in en stapten twee keer rond het huis voor we de mobilhome binnen stapten. En volgend weekend logeren we misschien eens in de logeerkame­r.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Jasper op 6 maart, de dag voor hij in onze krant stond: “Ik vind het net absurd dat zo veel mensen doen alsof dit virus maar een gewone wintergrie­p is”, zei hij toen.
FOTO JORIS HERREGODS Jasper op 6 maart, de dag voor hij in onze krant stond: “Ik vind het net absurd dat zo veel mensen doen alsof dit virus maar een gewone wintergrie­p is”, zei hij toen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium