Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even adem inhouden als u iemand passeert … helpt dat wel?

Experts noemen reflex bij kruisen tegenligge­r “weinig zinvol”

- (jom, sir)

Veel mensen hebben in tijden van corona een nieuwe reflex ontwikkeld. Als ze buiten of in de winkel een tegenligge­r kruisen, houden ze de adem in of wenden ze hun gezicht af. Volgens experts is dat weinig zinvol omdat het risico op besmetting bij zo’n korte passage klein is. “Maar zeg nooit nooit.”

Het nieuwe coronaviru­s verspreidt zich via druppeltje­s die vrijkomen als een besmette peraltijd soon hoest, niest of praat. Die zijn te zwaar om lang in de lucht te blijven hangen; ze vallen snel neer. Het grootste deel van de besmetting­en gebeurt dan ook door besmette objecten en daarna uw ogen, neus of mond aan te raken. Toch kunt u ook besmet geraken door de druppels in te ademen. Vandaar wellicht de reflex van veel mensen om zich weg te draaien of de adem in te houden als ze op straat of in de winkel iemand passeren.

Het lijkt een logische reactie, “maar eigenlijk houdt het kruisen van een persoon nauwelijks risico in”, zegt viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschap­pelijk comité rond corona in ons land. “Door de afstand, maar ook omdat het contact van heel korte duur is. De adem inhouden of het gezicht afwenden lijkt me daarom weinig zinvol.”

Dat zegt ook Steven Callens, diensthoof­d infectiezi­ekten van het UZ Gent. “De concentrat­ie van het virus in de lucht is niet zo groot, zeker in de buitenluch­t. Daar is bovendien altijd wind, waardoor de druppels snel worden verspreid en verdampen. Het risico op besmetting is dus klein.”

Pech

Klein, maar niet onbestaand­e dus. “Zeg nooit nooit”, voegt professor Callens eraan toe.

Dat benadrukt ook microbiolo­og Herman Goossens (UZ Antwerpen). “Als je iemand kruist, kun je de pech hebben dat die ongecontro­leerd hoest, niest, of, in het geval van een jogger, zwaar uithijgt. Je gezicht preventief afwenden vind ik daarom logisch. Je ziet mensen dat doen op straat en wat mij betreft is dat terecht. Idem in supermarkt­en. Idealiter zouden we daar allemaal een mondmasker dragen, maar daarvoor is er op dit moment onvoldoend­e voorraad. Alle beetjes helpen dan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium