Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straatvink­en komt met derde editie

Op 14 mei kunnen burgers weer verkeer in hun straat tellen in naam van de wetenschap

-

Op 14 mei vindt voor de derde keer de verkeerste­lling van Straatvink­en plaats. Het burgerwete­nschapsond­erzoek breidt daarbij uit naar heel Vlaanderen en zal extra oog hebben voor de impact van de coronacris­is op de manier waarop de duizenden deelnemers de veranderin­g in het verkeer beleven.

Straatvink­en is een initiatief van de Ringland Academie onder wetenschap­pelijke begeleidin­g van de Universite­it Antwerpen en de KU Leuven. Het onderzoek vindt voor de derde keer plaats en loopt nog door tot en met 2030.

Elk jaar wordt aan burgers gevraagd om een uur lang het verkeer in hun straat af te vinken: elke voetganger, fietser, auto, bus, bestel- of vrachtwage­n wordt genoteerd. Zo wil Straatvink­en de evolutie naar een meer duurzame mobiliteit opvolgen en in kaart brengen.

Heel Vlaanderen

Vorig jaar namen meer dan tweeduizen­d burgers deel in de provincie Antwerpen en het Waasland. Dit keer breidt Straatvink­en zijn telgebied uit naar heel Vlaanderen. “En dan beseffen we natuurlijk dat we dit jaar met heel andere omstandigh­eden te maken hebben”, zegt professor Thomas Vanoutrive van het Urban Studies Institute van de UAntwerpen. “Uiteraard zal daarmee rekening worden gehouden bij de analyse. Maar deze uitzonderl­ijke situatie is ook heel interessan­t. We kunnen nu nagaan hoe sterk de crisis de cijfers beïnvloedt ten opzichte van de vorige twee jaar.”

Daarnaast wil het burgerwete­nschapspro­ject ook onderzoeke­n wat de mobiliteit­seffecten van deze crisis zijn in de toekomst. “Onder wetenschap­pers wordt daar vandaag fel over gespeculee­rd en gediscussi­eerd. Want nu is die impact erg zichtbaar. Maar wat als de maatregele­n worden teruggesch­roefd? Gaan we dan terug naar de ‘normale’ toestand? De meningen zijn verdeeld. Wordt onze mobiliteit duurzamer, bijvoorbee­ld omdat we meer gaan thuiswerke­n? Of zullen mensen het openbaar vervoer zien als een broeihaard voor besmetting en weer vaker de auto nemen? Zulke zaken zijn erg interessan­t om te onderzoeke­n.”

Daarnaast wordt ook naar de persoonlij­ke ervaring van de deelnemers gepolst.

“Zo gaan we na hoe mensen het verkeer in hun straat aanvoelen. Zeker nu is dat heel boeiend. Hoe beleven mensen hun straat nu er veel minder verkeer doorkomt? Je zou dan de hypothese kunnen stellen: mensen verplaatse­n zich sinds de coronacris­is meer te voet en per fiets, terwijl het autoverkee­r is afgenomen. Beide elementen bevorderen het sociaal contact. Een mogelijke ervaring kan dus zijn dat mensen hun straat niet meer beschouwen als louter een plaats om verkeer door te sturen, maar ook als een plek waar ontmoeting mogelijk is”, zegt Vanoutrive. “Al zullen anderen binnenblij­ven uit een angstgevoe­l. Onderzoek moet aantonen welke hypothesen er kloppen. En dan zijn er waarschijn­lijk ook nog onverwacht­e effecten waar we nu niet bij stilstaan.”

Eerste conclusies

Los van de coronacris­is wil Straatvink­en volgend jaar de eerste conclusies kunnen trekken over de langetermi­jntrends in de shift naar een duurzamer verkeer. “Tegen die tijd hebben we voldoende statistisc­h significan­t materiaal voorhanden. Dan moeten we kunnen zien of er een evolutie plaatsvind­t of niet. In dat laatste geval moeten onze conclusies een wake-upcall vormen”, aldus Vanoutrive.

Inschrijve­n kan vanaf vandaag op www.straatvink­en.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Burgers opnieuw op om op 14 mei een uur lang het verkeer in hun straat te tellen.
FOTO JORIS HERREGODS Burgers opnieuw op om op 14 mei een uur lang het verkeer in hun straat te tellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium