Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huurders en verhuurder­s bundelen de krachten voor ‘coronatoel­age’

- (jvde)

“We moeten allemaal in ons kot blijven, maar zorg dan ook dat mensen dat kunnen betalen.” De coronacris­is doet huurders en verhuurder­s voor het eerst samen aan de alarmbel trekken. Ze vragen dat de overheid een ‘coronahuur­toelage’ geeft aan 220.000 gezinnen in moeilijkhe­den.

Het is ongezien dat de huurdersbo­nden en de Verenigde Eigenaars hun krachten bundelen, maar door de coronacris­is kloppen ze nu gezamenlij­k op tafel bij Matthias Diependael­e (N-VA), Vlaams minister van Wonen. “We krijgen veel signalen van mensen dat ze in de miserie zitten omdat ze hun huur niet meer kunnen betalen”, zegt Joy Verstichel­e, coördinato­r van het Vlaams Huurderspl­atform. “Een derde van de private huurders hield voor de crisis al te weinig over om menswaardi­g te leven. Door inkomensve­rlies komen zij nog meer in de problemen.”

Huurders van een sociale woning moeten minder huur betalen wanneer ze door corona minder inkomen hebben. Op de private markt kan de overheid niet zomaar ingrijpen. Nochtans voldoen er volgens het Steunpunt Wonen op die markt zo’n 249.000 huishouden­s aan de voorwaarde­n voor een sociale woning. Voor die mensen willen de huurdersbo­nden en de Verenigde Eigenaars een ‘coronahuur­toelage’.

“Die mensen hebben een structuree­l betaalbaar­heidsprobl­eem”, zegt Verstichel­e. “Laten we dat nu op zijn minst tijdelijk aanpakken in deze crisis.” Beide organisati­es kijken naar de huurpremie, die de Vlaamse overheid al uitreikt aan wie minstens vier jaar op een wachtlijst staat voor een sociale woning en maximaal 250 euro per maand bedraagt per gezin. Aangezien 27.000 gezinnen al een subsidie krijgen, blijven er nog zo’n 220.000 over die er aanspraak op zouden maken.

Diependale riep verhuurder­s eerder op zich soepel en menselijk op te stellen, maar volgens Verstichel­e mag de positie van de huurder niet afhangen van de goodwill van de eigenaar. “De overheid had al lang haar verantwoor­delijkheid moeten nemen, maar nu moet het meer dan ooit.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium