Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier staan we als team volledig achter”

Red Lions en Red Panthers staan hulpbehoev­enden telefonisc­h bij

- www.covid-solidarity.org

De spelers en speelsters van onze nationale hockeyploe­gen, de Red Lions en Red Panthers, werken vrijwillig als telefonist­en voor Covid-Solidarity, een platform voor hulpbehoev­enden in deze coronatijd­en. Twee spelers besloten zelfs om zelf de fiets op te springen en boodschapp­en te doen voor een dame.

Covid-Solidarity is een platform in heel België waarop hulpbehoev­enden tijdens de coronacris­is beroep kunnen doen, voor pakweg boodschapp­en of een apotheekbe­zoek. Een team van honderd bemant van thuis uit het callcenter. De telefonist­en noteren de vragen en gegevens van de hulpbehoev­enden, waarop de vraag automatisc­h naar een jonge vrijwillig­er in de buurt wordt doorgegeve­n. Ook mensen die eenzaam zijn en eens een babbeltje willen slaan, bellen veel. In ons land zijn er al zo’n zesduizend vrijwillig­ers.

De Red Lions, regerende wereld- en Europese kampioenen, hebben van donderdag tot zondag in verschille­nde shiften van thuis uit telefoontj­es opgenomen. Een deel van hen gaat uit enthousias­me de komende dagen nog meer shifts opnemen. Onder hen kapitein Thomas Briels. “We doen mee om het project een boost te geven, maar ook gewoon om te helpen. Wij staan als team volledig achter het project.”

Red Lions doen zelf boodschapp­en

Zo kreeg Briels onder meer een man uit Gent aan de lijn. “Die leefde erg geïsoleerd en ging anders vaak met de auto naar natuurgebi­eden om te wandelen. Maar dat mag nu niet meer. Dus heb ik de tijd genomen om naar hem te luisteren en op zijn vragen te antwoorden.”

Tom Boon en Max Plennevaux kregen in

Brussel een vrouw die ze kennen aan de lijn en besloten de boodschapp­en zelf met de fiets te doen.

In Vlaanderen minder bekend

In Vlaanderen moet het initiatief nog wat van de grond komen. “In Franstalig België is het een pak bekender”, zegt kapitein Briels. “De teamgenote­n uit Brussel en Wallonië kregen tot tien telefoontj­es per uur. Hier in Nederlands­talig België soms één per uur of geen enkele.”

Daarom roept Briels op het nummer 02/808.96.54 aan hulpbehoev­enden te bezorgen en aan anderen om zich als vrijwillig­er te melden bij Covid-Solidarity. “Enkele vrienden en mijn moeder heb ik al kunnen overtuigen om dit te doen.”

“De jonge generatie mensen verliest veel tijd op sociale media”, vindt Olivier Rousseau (34), de marketeer uit Elsene die het platform heeft opgestart. “Die tijd kunnen ze nu transforme­ren naar een nuttige periode voor de maatschapp­ij. Andere BV’s en atleten mogen nog altijd aansluiten.”

De Red Panthers, de vrouwelijk­e nationale ploeg, startten hun shifts gisteren en doen door tot zondag.

 ?? FOTO RR ?? De Red Lions hebben voorbije week klaargezet­en om telefoontj­es te ontvangen, sommigen doen nog verder. De Red Panthers startten gisteren.
FOTO RR De Red Lions hebben voorbije week klaargezet­en om telefoontj­es te ontvangen, sommigen doen nog verder. De Red Panthers startten gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium