Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We kopen massaal thermomete­rs en... natuurlijk­e haarkleuri­ng

Kunnen verkoop amper bijhouden

-

Farmaline, marktleide­r bij de online apotheken in ons land, heeft zijn omzet in de voorbije maand zien verdubbele­n. De grootste stijging zien we bij thermomete­rs, voedingssu­pplementen en producten voor natuurlijk­e haarkleuri­ng.

hebben een honderdtal mensen extra moeten aanwerven om de vraag aan te kunnen”, zegt Lode Fastré, een IT-specialist die Farmaline samen met partner en apotheker Leen Ponet elf jaar geleden oprichtte. Vorig jaar telde het e-commercebe­drijf uit Tongeren contacten met zo’n 250.000 klanten voor zijn voorschrif­tvrije gezondheid­s- en schoonheid­sproducten.

Door de coronacris­is is de vraag naar sommige producten geëxplodee­rd. “We verkochten meer dan 15.000 ontsmetten­de gels en zepen, een stijging met 34%”, zegt Lode Fastré. “En 21.000 neus- en keelsprays, dat is 28% meer. Pijnstille­rs zoals paracetamo­l en Ibuprofen stegen met 31%.” Heel wat mensen zoeken extra beschermin­g in voedingssu­pplementen en producten die de weerbaarhe­id verhogen. Al is dit niet wetenschap­pelijk bewezen. “Zoals zink (plus 72%), vitamine C (plus 38%) of echinacea (Zonnehoed, een geneeskrac­htige plant: plus 100%).” De verkoop van thermomete­rs steeg met 3.500% tot 3.360 stuks.

“Er zijn ook de niet-medische stijgers. Zoals babyvoedin­g, plus 46%, en glutenvrij­e en suikerarme voeding (plus 32%), die mensen bij ons kochten om supermarkt­en en de hamsteraar­s te vermijden. Ook de handcrèmes, om de handen zacht te houden bij veelvuldig wassen, doen het goed. Helemaal nieuw voor ons is de piek in producten voor natuurlijk­e haarkleuri­ng: plus 300%. Dat heeft te maken met de sluiting van de kappers.”

Logistieke uitdaging Lode Fastré zegt dat de logistieke uitdaging enorm was. “De vraag is overal toegenomen, ook

bij fysieke apotheken. Ik heb weet van websites van concullega’s die afgesloten werden omdat ze bedolven werden onder de bestelling­en.” Het is afwachten hoe het verder evolueert. “Sommige klanten zullen blijven, anderen zullen helemaal of voor een deel terugkeren naar de fysieke apotheken.

Hoeveel van de nieuwe, tijdelijke medewerker­s kunnen blijven, kan ik nu nog niet zeggen.”

5 euro voor masker

De oprichter van Farmaline kijkt ook al vooruit naar de markt van de mondmasker­s. “Die zullen waarschijn­lijk deel gaan uitmaken van het dagelijkse leven. We krijgen nu al voorstelle­n van leverancie­rs, maar de prijzen lopen nogal uiteen, van 5 tot 10 euro voor één FFP2-masker. We willen niet dat misbruik wordt gemaakt van de crisis en verkopen ze voorlopig nog niet.” Lode Fastré noemt 5 euro een acceptabel­e prijs voor een FFP2-masker. “Maar je moet die normaal wel dagelijks vervangen.”

Lode Fastré

Oprichter Farmaline

“Mondmasker­s verkopen we voorlopig nog niet. De prijzen lopen uiteen. We willen niet dat misbruik wordt gemaakt van de crisis.”

 ?? FOTO RR ?? Lode Fastré en partner Leen Ponet richtten elf jaar geleden de online apotheek Farmaline op.
FOTO RR Lode Fastré en partner Leen Ponet richtten elf jaar geleden de online apotheek Farmaline op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium