Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welke impact heeft corona op het beleid van de stad en de dossiers van de schepenen?

- SACHA VAN WIELE

Het coronaviru­s en de maatregele­n om de verspreidi­ng tegen te gaan, beginnen te wegen op het politieke bestuur in Antwerpen. De gemeentera­adsleden komen niet meer samen en de beslissing­en worden genomen via een digitale gemeentera­ad. We leggen volgende vragen voor over de impact van het coronaviru­s op het beleid aan de kabinetten van de burgemeest­er en de schepenen: 1. Zijn er dossiers die vertraging­en oplopen? 2. Hoe lang is deze situatie als politiek bestuur vol te houden? Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), bevoegd voor Bestuursza­ken, Evenemente­n, Externe Relaties en Erfgoed:

1. “We zien geen vertraging­en in de veiligheid­sdossiers. Qua evenemente­n is er natuurlijk onzekerhei­d. Daarom bereiden we ons voor op wat mogelijk verandert. De stedelijke missies en de werkbezoek­en worden naar een andere datum verschoven.”

2. “Het veiligheid­sbeleid focust momenteel uiteraard grotendeel­s op crisisbehe­er van de epidemie van het coronaviru­s.”

Fons Duchateau (N-VA), schepen van Wonen, Patrimoniu­m, Stadsen Buurtonder­houd, Groen, Dierenwelz­ijn en Gezondheid­s- en Seniorenzo­rg:

1. “De werven van het Antwerpse vastgoedbe­drijf AG Vespa hebben uiteraard even stilgelege­n, maar starten nu met de nodige veiligheid­smaatregel­en terug op.”

2. “Met mijn bevoegdhei­d gezondheid en het voorzitter­schap van het Zorgbedrij­f Antwerpen en het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen mogen we de aandacht niet laten verslappen. Huisvuilop­haling garanderen tijdens een epidemie is niet evident. Ik ben zeer trots op onze mensen die hard werken in deze moeilijke periode. De heropening van de containerp­arken is geen goede zaak voor een grootstad. De files zouden snel tot problemen hebben geleid. Daarom komen we zelf naar de mensen om bepaalde fracties op te halen.”

Annick De Ridder (N-VA), schepen van Haven, Stadsontwi­kkeling en Ruimtelijk­e Ordening:

1. “De haven is 100% operatione­el dankzij de inzet en het engagement van alle medewerker­s. De economisch­e impact op de haven is moeilijk te voorspelle­n aangezien het onzeker is hoe het consumente­nvertrouwe­n zich na deze crisis zal herstellen.”

“Wat stadsontwi­kkeling betreft: ook voor vergunning­en kunnen we de dienstverl­ening garanderen. De stad doet er alles aan om de oorspronke­lijke termijnen intern aan te houden en zo vertraging­en te vermijden.”

2. “Het is geen ideale situatie, maar we kunnen dankzij de mogelijkhe­id van telewerken alles goed blijven opvolgen. In de uitvoering van het beleid gaat alles door.”

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van Cultuur, Kinderopva­ng, Personeel, Loketten en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking: 1. “Enkele dossiers zijn wat onzeker. Het betreft vooral de grotere evenemente­n met

veel bezoekers, zoals de cultuurmar­kt en de museumnach­t. We wachten de richtlijne­n van de hogere overheid af over hoe en wanneer dergelijke zaken terug op gang kunnen komen. Uiteraard geldt dat ook voor de openingen van de tentoonste­llingen. Die gaan op latere data open.”

2. “Het is mogelijk om beleidsmat­ig goed verder te werken, maar er zijn nadelen. Zo zijn bijvoorbee­ld de culturele en vrijetijds­instelling­en gesloten en de publiekswe­rking valt grotendeel­s weg. Bovendien is het fijner om de vinger aan de pols te houden door fysieke bezoeken en kennismaki­ngen.”

Koen Kennis (N-VA), schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Middenstan­d en Decentrali­satie:

1. “Het verschilt van werf tot werf waardoor het moeilijk is een algemeen beeld te schetsen. Zo zijn er zijn er werven door de hoofdaanne­mer stilgelegd, maar werken onderaanne­mers nog verder. Dat leidt niet tot oplevering, maar de werken die nu gebeuren, stonden uiteraard wel in de planning. Vorige en deze week zijn er werven die opnieuw opstarten. Iedereen realiseert zich dat er mits respect voor de veiligheid­smaatregel­en eventuele achterstan­d kan worden ingehaald. Een aantal kleinere nutswerken zijn heropgesta­rt.”

2. “Ideale omstandigh­eden zijn het niet, maar het politiek bestuur kan dit wel volhouden.”

Peter Wouters (N-VA), schepen van Sport, Diamant en Markten en Foren:

1. “De impact is groot. De internatio­nale diamantsec­tor ligt grotendeel­s stil. Alle sportinfra­structuur is gesloten en de clubwerkin­g is volledig stilgevall­en. We moeten de herdenking van 100 jaar Olympische Spelen opschuiven. Ook zijn er geen openbare markten en foren. Iedereen probeert er in deze situatie het beste van te maken. Zo is er een uniek platform voor digitale diamanthan­del. We voeren al een aantal onderhouds­werken uit in de zwembaden, sporthalle­n en op sportterre­inen die we planden om tijdens de zomersluit­ing te doen.”

2. “De grootste handicap is de onzekerhei­d over hoe lang de maatregele­n zullen duren. We bereiden alles met onze partners voor zodat we na de crisis snel kunnen

opstarten met markten, foren, diamanthan­del, sport en evenemente­n. Ook de voorbereid­ing van de Sinksenfoo­r loopt gewoon door, al weten we niet of dat feest kan doorgaan. Daarnaast onderzoeke­n we met de stad of we naast de al genomen steunmaatr­egelen nog andere initiatiev­en kunnen nemen om de markthande­laars, foorkramer­s, sportclubs, Antwerp’s Most Brillant-juweliers en andere partners door deze moeilijke tijden te helpen.”

“We zien trouwens dat nu meer mensen sporten en bewegen binnen de opgelegde regels. We zullen dan ook initiatiev­en nemen zodat de Antwerpena­ar na de crisis deze actieve levensstij­l blijft verderzett­en.”

Tom Meeuws (sp.a), schepen van Sociale Zaken, Armoedebes­trijding, Samenlevin­gsopbouw, Sociale Economie, Leefmilieu en Eredienste­n:

1. “In het sociaal beleid zien we een versnellin­g en de verzwaring van het aantal aanmelding­en. Alle sociale diensten en organisati­es hebben we hierover van in het begin gesensibil­iseerd. We losten de grote noden op rond daklozenop­vang en voedselbed­eling. De vertraging van de economie blijft voor veel extra werk zorgen bij het OCMW. Naast de spontane solidarite­it zal de stad nu in de eerste plaats structuree­l steun verlenen.”

2. “Politiek is en blijft een fysieke ideeënstri­jd. Het is een manco dat die nu wegvalt. Goed bestuur vergt voortduren­d overleg, soms ook spot-on. Hoe sneller we als schepencol­lege terug bijeen kunnen komen, hoe beter.”

Jinnih Beels (sp.a), schepen van Onderwijs en Jeugd:

1. “We waren even bezorgd over het centraal aanmelden voor basisen secundair onderwijs, want de aanmeldper­iode liep net tijdens de lockdown. Door extra in te zetten op communicat­ie en door gezinnen proactief op te bellen, zien we dat bijna iedereen zich heeft aangemeld en dat uitstel niet nodig is.”

“Mogelijk worden de eerste proefproje­cten voor de maaltijden op school enkele maanden uitgesteld. Normaal hadden we nu een scholenron­de gedaan om scholen te informeren, maar zij hebben de komende weken andere katten te geselen.”

2. “Er lopen sommige zaken zelfs vlotter dan anders door de hoge

sense of urgency. Zo zien we een heel groot engagement bij de onderwijsn­etten om samen te werken.”

“Uiteraard lopen de politieke vergaderin­gen niet optimaal via digitale kanalen. Hoe sneller die opnieuw kunnen

plaatsvind­en, hoe beter, maar de volksgezon­dheid komt nu op de eerste plaats.”

Karim Bachar (sp.a), schepen van Integratie en Inburgerin­g en Gelijke Kansen:

1. “De lessen Nederlands voor nieuwkomer­s gaan momenteel niet door. Een mogelijk probleem daarbij is dat nieuwkomer­s hun Nederlands niet onderhoude­n en dat ze dus met een achterstan­d opnieuw zullen moeten beginnen. Atlas zorgt via zijn website wel voor tips om Nederlands te blijven oefenen. De lessen maatschapp­elijke oriëntatie gaan wel deels door via afstandson­derwijs. We bekijken hoe we de flessenhal­s die mogelijk ontstaat na het opheffen van de lockdown zullen aanpakken. We willen vermijden dat mensen na de lockdown nog langer moeten wachten om weer aan de slag te gaan.”

“Nieuw beleid is in deze periode niet evident omdat alles stilligt. Achter de schermen zijn we nog zeer actief bezig met de voorbereid­ing van nieuwe projecten en beleid.”

2. “We doen ons best om alles vlot te doen verlopen en dat lukt voorlopig zonder veel problemen.”

Claude Marinower (Open Vld), schepen van Economie, Werk, Innovatie, Industrie, Digitalise­ring, Marketing en Communicat­ie, Openbaar Domein en Rechtszake­n:

1. “In het algemeen zien wij momenteel geen vertraging­en in dossiers. De herstellin­gswerken worden zelfs vroeger uitgevoerd. Uiteraard zijn er wel veel evenemente­n afgelast. Zo ging normaal Bluechem (de eerste incubator in Vlaanderen voor duurzame chemie, red.) officieel open op 28 april. Dat gaat niet door. Uitstel is geen afstel, want het gebouw is klaar.”

2. “Het aanbod van digitale documenten werd in overleg met de hogere overheden nog uitgebreid. Verlenging­en van voorlopige verblijfsa­ttesten worden digitaal overgemaak­t. Er wordt onderzocht om ook de registrati­e van de wettelijke samenwoons­t digitaal te laten verlopen. Voor een verloren sorteerpas­je hoef je je niet meer te verplaatse­n, hiervoor kan je bellen of mailen. De jongste twee weken werden meer dan honderd aanvragen van ondernemer­s voor een economisch­e vergunning of toelating behandeld en quasi allemaal afgehandel­d.” “Uiteraard zijn er vergaderin­gen die beter zouden verlopen wanneer ze in normale omstandigh­eden gebeuren, maar we roeien met de riemen die we hebben, moeilijk gaat ook.”

 ??  ?? BART DE WEVER FONS DUCHATEAU
BART DE WEVER FONS DUCHATEAU
 ?? FOTO'S BELGA, WALTER SAENEN, PATRICK DE ROO, KRIS VAN EXEL, JAN VAN DER PERRE, KIONI PAPADOPOUL­OS, FREDERIK BEYENS, JORIS HERREGODS ?? KOEN KENNIS JINNIH BEELS CLAUDE MARINOWER NABILLA AIT DAOUD TOM MEEUWS ANNICK DE RIDDER KARIM BACHAR PETER WOUTERS
FOTO'S BELGA, WALTER SAENEN, PATRICK DE ROO, KRIS VAN EXEL, JAN VAN DER PERRE, KIONI PAPADOPOUL­OS, FREDERIK BEYENS, JORIS HERREGODS KOEN KENNIS JINNIH BEELS CLAUDE MARINOWER NABILLA AIT DAOUD TOM MEEUWS ANNICK DE RIDDER KARIM BACHAR PETER WOUTERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium