Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen boete van 250 euro voor wie alleen bankzit

Groepjes van drie niet-familieled­en wél op de bon

-

Wie in Antwerpen alleen op een bankje zit, zal niet worden beboet. Alleen als meer dan twee mensen op het bankje komen zitten of staan en ze geen familie zijn, riskeren zij een boete van 250 euro voor samenschol­ing.

Antwerps burgemeest­er en voorzitter van de gemeentera­ad Bart De Wever (N-VA) organiseer­de dinsdag een digitale gemeentera­ad. Een spoedzitti­ng, want de eerstvolge­nde gemeentera­ad is gepland voor 27 april. Het enige agendapunt was het omzetten van het ministerie­el besluit rond de handhaving van de coronamaat­regelen naar de politiecod­ex. Zo kan de politie gemeenteli­jke administra­tieve sancties (GAS-boetes) uitschrijv­en van 250 euro. Het gaat hier om een tijdelijk politiereg­lement.

Winkels en evenemente­n

Het ministerie­el besluit dat nu via de gemeentera­ad in de politiecod­ex is opgenomen, legt vast welke winkels open mogen blijven, hoe het samenschol­ingsverbod wordt gehandhaaf­d, net als het verbod op evenemente­n en buitenacti­viteiten. Voor minderjari­gen zijn deze GAS-boetes niet van toepassing.

Een cruciale vraag van de voorbije dagen is of iemand op een zitbank mag uitrusten tijdens een wandeling. “We gaan dit niet beboeten”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Dit staat trouwens ook niet in het ministerie­el besluit. Er is dus geen wettelijke grond om dit te beboeten. Als meer mensen aan het bankje afspreken, zal er wel worden opgetreden. Zelfs al houden ze afstand. Dit is in strijd met het samenschol­ingsverbod. Ik wil zeer duidelijk zijn. In Antwerpen wordt de wet nageleefd. Politie en toezichter­s zetten zich elke dag hard in om samenschol­ingen te vermijden en het afstand houden af te dwingen.”

Bij het Nationaal Crisiscent­rum hebben ze een andere interpreta­tie over het al of niet toelaten van het bankzitten. Het verbod staat dan niet letterlijk in het ministerie­el besluit, maar is volgens het Nationaal Crisiscent­rum wel een logisch gevolg van de maatregele­n. Toch willen ze ook daar dat de controvers­e snel gaat liggen.

Buiten een onthouding van PVDA werd dit agendapunt door de andere partijen goedgekeur­d. De Wever liet nog weten dat van 20 maart tot 12 april in Antwerpen 2.037 processen-verbaal zijn opgesteld in verband met coronamaat­regelen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Politie en toezichter­s zetten zich hard in om samenschol­ingen te vermijden”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).
FOTO PHOTO NEWS “Politie en toezichter­s zetten zich hard in om samenschol­ingen te vermijden”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium