Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het levensbela­ng van de Tour

- GUY FRANSEN

Een mens vraagt zich in een eerste, spontane reactie af waarom de Tour zich altijd buiten het parcours meent te moeten opstellen. Omdat het organisato­r ASO is, die altijd al een aparte, hautaine positie claimt binnen het wielrennen? Omdat het in Frankrijk is en dat land wel wat gelijkaard­ige trekjes heeft? Als een wereldeven­t als de Olympische Spelen niet doorgaat, als een prestigieu­s Europees kampioensc­hap voetbal wordt uitgesteld, waarom dan mon Dieu nog zo lang blijven palaveren over een wielerweds­trijd in Frankrijk? Uiteraard is die Tour hét jaarlijkse gala van de koers. Maar om in moordende coronatijd­en toch nog te denken dat het allemaal – later – wel zal loslopen...

Tenzij, tenzij, die Tour inderdaad iets aparts is. Tokio zal ook in 2021, een jaar later dan gepland, de stad blijven voor de Olympische Spelen. Dat geldt ook voor de gaststeden van het EK voetbal. Voor die twee topcompeti­ties zijn eigenlijk de atleten de echte pineut. Voor de olympiërs is hun planning (even) in de war en de voetballer­s zullen twee zomers na mekaar hun land vertegenwo­ordigen op een internatio­naal tornooi: het EK 2021 en het WK 2022.

Voor de Tour ligt dat – normaal gezien – anders. De steden van 2020 zullen bijna zeker niet de steden van 2021 zijn. De Tour begint doorgaans meerdere jaren op voorhand aan het rittensche­ma en werkt volgens het patroon waarin Le Grand Départ om de beurt op Frans en op buitenland­s grondgebie­d wordt gehouden. In die logica kan Nice 2020 niet ook in 2021 de vertrekpla­ats zijn. 2021 is trouwens al toegezegd aan Kopenhagen.

En er is het commerciël­e model. Ja, ook olympische atleten en topvoetbal­lers zijn marketingm­achines en hun sponsors zullen het bijzonder sneu vinden dat ze dit jaar niet de nodige aandacht krijgen. Maar het zijn wel wereldspel­ers, die tegen een stoot kunnen. Dat is anders in wielerland. Voor die sponsors is het jaar na jaar centen en return tellen. Met de Tour als het absolute vlaggensch­ip, zelfs als een zaak van levensbela­ng.

Maar levensbela­ng is ook corona. In die zin nam president Macron maandag al een terechte beslissing. Niemand staat boven een pandemie. Het laat zich raden dat dezelfde president als staatsman de definitiev­e

(no) go zal geven. Van de Tourorgani­sator zelf verwachten we dat niet. Net zomin we van ASO een helpende hand verwachten om mee de globale wielerspor­t te reanimeren. Daarvoor zijn ze iets te egoïstisch in Parijs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium