Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel clubs steken hun geld liever in een spits”

GEERT DE VLIEGER analyseert waarom zo veel doelmannen in België straks einde contract zijn

-

Anderlecht kan, dankzij de interesse in Mike Vanhamel van Beerschot, de keeperscar­rousel op gang brengen. Veel doelmannen zijn straks einde contract. Niet alleen ervaren mannen zoals Sinan Bolat en Nicolas Penneteau, maar ook jonger geweld zoals Jens Teunckens en Davy Roef. Analist Geert De Vlieger overschouw­t de speciale keepersmar­kt. “Veel teams redeneren: we vinden straks wel een goeie doelman.”

‘Om kampioen te worden, heb je twee dingen nodig: ene die goalen kan maken en ene die goalen kan tegenhoude­n.

Die boutade van Jan Ceulemans is een waarheid als een koe. Alleen wordt die regel in het voetbal niet altijd gerespecte­erd. Het duurste contract is vaak voor de spits, de afwerker. Zak je af naar de achterlini­e, dan wordt er vaak minder geld gepompt in de doelman.

“Er zijn nochtans straffe gasten die bewijzen hoe cruciaal een keeper is”, zegt analist en ex-doelman Geert De Vlieger. “Kijk naar Club Brugge, dat wel die investerin­g deed. Simon Mignolet zorgde voor rust en stabilitei­t. Hij is een echte meerwaarde. Alleen redeneren veel clubs: wij vinden straks nog wel een goeie keeper.”

Daarom is het vreemd dat bepaalde ploegen het contract van hun eerste doelman laten aflopen. Sinan Bolat bij Antwerp is daar het beste voorbeeld van. De goalie bewees nochtans al zijn kwaliteite­n, maar gesprekken over de toekomst leverden niets op en bij de Great Old is intussen de Iraanse nationale doelman Aleriza Beiranvand op komst. “Het aanbod keepers is uiteraard behoorlijk groot en hun prijs valt wel mee”, vervolgt De Vlieger. “Dus clubs nemen al eens een risico en durven ze inzetten op een alternatie­f. Als Bolat dan geen andere club vindt, kan Antwerp vanuit een sterke onderhande­lingsposit­ie nog altijd opnieuw met hem praten.”

Plaatsjes zijn duur

Sinan Bolat gaat er gezien zijn staat van dienst vanuit dat hij straks een oplossing vindt in het buitenland. Hij kreeg al een driejarig voorstel van Besiktas en kijkt nu uit naar nog betere opties. Dat doen ook Jens Teunckens en Davy Roef, reservekee­pers bij respectiev­elijk Antwerp en Anderlecht. Zij dromen ervan om ergens eerste keeper te worden in 1A. Roef zette zijn zinnen op AA Gent, maar de plaatsjes zijn erg duur. “Voor jongere gasten is er het probleem dat er veel keepers van hetzelfde kaliber zijn”, weet De Vlieger nog. “Roef, Teunckens, zelfs Bruzzese... Dat zijn jongens die allemaal het niveau van eerste klasse aankunnen, maar het zijn geen keepers waar een club zijn hand voor afhakt omdat ze net die ene willen. Zij strijden dus voor een beperkt aantal plaatsjes op het hoogste niveau en sommigen van hen gaan toch moeten vrede nemen met een rol als tweede keeper.”

Wie zoekt keeper?

Want hoeveel eersteklas­sers gaan een nieuwe nummer één zoeken. Anderlecht misschien? KV Mechelen als Thoelen niet fit raakt? Kortrijk eventueel? Maar dan zit je al snel bij Waasland-Beveren of Oostende. En in welke reeks komen die teams volgend seizoen uit? Standard zoekt hoogstens een tweede keeper omdat het de aankoopopt­ie van huurling Vanja Milinkovic-Savic bij Torino niet gaan lichten.

Daarnaast kan men ook kijken naar Charleroi, waar Nicolas Penneteau al 39 jaar oud is, maar de Karolo’s zijn zó tevreden over de Fransman dat ze hem nog een jaartje zullen laten bijtekenen. “Penneteau zit in een luxepositi­e. Hij hoeft de markt niet te bespelen. Charleroi weet perfect wat ze aan hem hebben en Penneteau weet ook dat hij nergens beter kan zitten.”

Om de carrousel op gang te trekken, volstaat het dat een club zijn eerste keeper verkoopt. Als Anderlecht straks Van Crombrugge verkoopt voor een grote zak geld, is de machine vertrokken. “Al zou ik dat wel onbegrijpe­lijk vinden”, besluit De Vlieger. “Als Anderlecht een sportief project heeft, dan speelt Hendrik Van Crombrugge daar toch een sleutelrol in? Zowel op als naast het veld. Misschien is er de financiële noodzaak om hem te verkopen, maar na zo’n sterk seizoen zie ik in Hendrik toch een belangrijk­e bouwsteen voor het Anderlecht van de toekomst. Ook Van Crombrugge bewees dat een goeie keeper levensbela­ngrijk kan zijn.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium