Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik blijf hopen dat hij doorgaat”

Belgische toppers mogen weer het water in, maar coach RONALD GAASTRA heeft nog altijd twijfels over toekomst PIETER TIMMERS

- MARC VERMEIREN

Opluchting bij ’s lands topzwemmer­s. Vanaf maandag mogen zij na drie weken op het droge opnieuw het water van het olympische Wezenbergz­wembad in Antwerpen induiken.

Hun perspectie­ven? In het beste geval: het EK in augustus. En anders: de wereldbeke­rs deze herfst of de grote tornooien volgend jaar. “Iedereen hoopt dat ook Pieter Timmers daar nog bij is”, zegt zwemcoach Ronald Gaastra.

Een loper kan lopen, een coureur kan fietsen, maar hoe traint een zwemmer zonder zwembad?

Ronald Gaastra:

“Iedereen heeft een thuisprogr­amma meegekrege­n. Nogal wat atleten zijn flink beginnen te joggen en fietsen. Tot honderd kilometer zelfs. We informeerd­en hen over gezonde voeding en werkten met pedagogisc­he ondersteun­ing. Op allerlei manieren probeerden we ze vast te houden. Alleen: zwemmers zijn pas blij als je ze in het water gooit.”

Vanaf maandag kan dat dus weer.

“De groep blijft beperkt tot het dozijn jongens en meisjes die in aanmerking komen voor het EK of die naar een olympische limiet streven. Voorlopig trainen we één keer per dag. Vanaf 4 mei willen we het normale regime weer oppakken.”

Met een batterij voorzorgen?

“Uiteraard. Eén zwemmer per baan, een doorgedrev­en handhygiën­e, afscheidin­g in de kleedkamer­s, opwarming bij voorkeur thuis en vijf meter afstand houden. Het voordeel bij zwemmen is wel dat het chloor veel schoonmaak­t.”

Het EK staat gepland op 20 augustus in Boedapest. Wat als ook dat evenement wegvalt?

“Je kan die inspanning­en inderdaad pas doen als je een echt doel voor ogen hebt. Als dat EK naar 2021 verschuift, mikken we met onze groep op de wereldbeke­rwedstrijd­en in klein bad eind oktober. Mijn ideale scenario is dat we daar sterk presteren, waardoor we met een supergemot­iveerde groep richting Tokio 2021 kunnen trekken.”

Hoe gaat het ondertusse­n met je poulain Pieter Timmers? Hij gaf vorige maand aan dat Tokio 2021 niet haalbaar is voor hem.

“Dat olympische uitstel was een ferme tegenslag. Zolang hij niet communicee­rt over zijn toekomstpl­annen, lijkt me nog niets beslist. Momenteel bespreken we een aantal opties. Zoals hij zelf al heeft aangegeven, zit hij in een erg moeilijke situatie. Pieter heeft een huis gekocht in de buurt van Brussel. Kan je dat combineren met trainingen in Antwerpen, elke dag heen en weer?”

Huur dan een jaar lang een appartemen­t in de buurt van het zwembad. “Dat is een optie, maar dan nog zit je met het feit dat zijn dochtertje

in Humbeek naar school zal gaan en dat zijn vrouw in Brussel werkt. Ik heb op dit moment geen aanwijzing­en dat zijn mening veranderd is. Tegelijker­tijd heeft hij de deur nog niet helemaal gesloten. Als coach blijf ik hopen dat hij doorgaat, net zoals de Vlaamse Zwemfedera­tie en de aflossings­ploegen dat hopen.”

Een moeilijke keuze.

“Absoluut. Op je 32ste en met een gezin sta je toch anders in het leven. En je verdient als zwemmer ook geen 20.000 euro per maand...”

Timmers heeft zijn ticket voor Tokio al op zak. Gun hem een break van een half jaar, waarna hij vanaf januari 2021 weer vol gas kan gaan.

“Geen optie. Zelfs een topper als Pieter heeft tien, elf maanden nodig om in zijn allerbeste conditie te raken. Voor een tijd van 48”50 doen we het niet. Met zijn talent kan hij op één maand ergens laag in de 49 seconden

“Ik zei tegen Pieter: Als er nog ergens een vuurtje smeult, mag je niet stoppen. Anders moet je nog zestig jaar leven met dat knagende besef.” Ronald Gaastra

raken. Drie bijkomende maanden brengen hem naar die 48”50, maar om nog eens een halve seconde te winnen en onder de 48 seconden te duiken, moet je acht bijkomende maanden rekenen.”

Ook Kimberly Buys snakt naar de heropening van het bad.

“Wat wil je? Zij woont op haar eentje op een appartemen­t. En ze traint enorm graag, verliefd als ze is op haar sport. Ze wil haar loopbaan niet afsluiten met dat tegenvalle­nde WK van 2019. Dat moest met een derde olympische selectie gebeuren, of dat nu in de zomer van 2020 dan wel 2021 is. Kimberly wil niet de rest van haar leven spijt hebben dat ze het toch nog niet geprobeerd heeft, zelfs al moet ze zonder contract bij Sport Vlaanderen haar spaarcentj­es aanspreken. Als er nog ergens een vuurtje smeult, mag je niet stoppen. Dat heb ik ook tegen Pieter gezegd. Anders moet je nog zestig jaar leven met dat knagende besef.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium