Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurderije­n zien bestelling­en boomen: “Wij wáren al coronaproo­f”

Bijna 2.000 nieuwe leden in één week tijd

- KRISTIN MATTHYSSEN boerenenbu­ren.be

Het aantal bestelling­en bij de Buurderije­n, het netwerk van Boeren & Buren, is sinds het losbarsten van de coronacris­is verdrievou­digd. “We mochten maar liefst 1.955 nieuwe leden in ons netwerk van de korte keten verwelkome­n in één week tijd”, zegt algemeen coördinato­r Hannes Van den Eeckhout. “Lokaal, hygiënisch, afhalen en betalen via de computer: de Buurderije­n waren eigenlijk op voorhand al coronaproo­f.”

de Buurderije­n van Boeren & Buren kunnen leden online rechtstree­ks bij de lokale producent bestelling­en doen. Wekelijks is er één afhaalmome­nt. Voor de eerste keer in de geschieden­is van de organisati­e realiseerd­en de honderd Belgische Buurderije­n deze week samen meer dan 8.500 bestelling­en. “Dat is een hele krachttoer voor de producente­n en de Buurderij-verantwoor­delijken in het netwerk”, zegt Van den Eeckhout. “Zij leveren huzarenwer­k om alle buren zo goed mogelijk te blijven bedienen met respect voor de veiligheid­smaatregel­en. Nu veel boeren en lokale producente­n hun afneemkana­len zoals de lokale markten zien wegvallen, kunnen ze gelukkig hun cliënteel blijven bedienen via het online bestelplat­form boerenenbu­ren.be. En blijkbaar vinden de klanten nu ook gemakkelij­ker die weg.”

“Even stressen”

Wilfried Defillet is verantwoor­delijk voor de nieuwe Buurderij Deurne-Noord en de al langer bestaande Buurderij Gitschotel­hof in Borgerhout. “In Cinema Rix in Deurne-Noord begonnen we tien weken geleden. Bij de opstart zaten we met vijftien tot twintig bestelling­en per week, intussen zijn het er al ruim 55. In Gitschotel­hof in Borgerhout zijn we van ons normaal gemiddelde van dertig bestelling­en naar 118 bestelling­en gegaan ”, zegt Wilfried. “Vanmiddag was het even stressen. Normaal komen onze leden hun bestelling tussen 16.30 en 18u afhalen in een zaaltje, maar omdat dit in verbinding staat met servicefla­ts, kregen we nu last-minute te horen dat we er ons afhaalpunt niet mochten opstellen”, vertelt hij. “Daarom zijn we naar buiten moeten uitwijken. We hebben de boeren nog snel opgebeld en sommigen hebben nu zelf hun tafels meegebrach­t om hun producten op te zetten. Gelukkig hadden we de buren in tijdsblokk­en ingedeeld, zodat ze niet allemaal

tegelijker­tijd hun bestelling komen ophalen.” Bang voor supermarkt

Wilfried ziet verschille­nde redenen voor het succes. “Mensen hebben schrik om nog in supermarkt­en te komen. Bij de Buurderije­n betalen ze op voorhand online via de computer hun bestelling. Ze moeten dus niet aan de knopjes van een betaalauto­maat komen. De groenten worden in de bakken verzameld door de lokale producent en nadien niet meer aangeraakt, terwijl in de supermarkt een tomaat of komkommer tegen het einde van de dag soms door veertig mensen bepoteld is geweest.”

Hannes Van den Eeckhout hoort ook dat veel mensen door de coronacris­is plots inzien dat ze de lokale landbouwer­s moeten steunen. “Mensen zijn thuis, er wordt ook meer gekookt en liefst met verse, lokale producten recht van bij de boer”, ervaart Isabel Holthof dan weer, die haar Buurderij in Borgerhout destijds in De Roma begon, daarna verhuisde naar ‘t Werkhuys en momenteel in de Pekfabriek zit. Isabel noteerde deze week 171 bestelling­en. “Terwijl we normaal rond de vijftig à zestig zitten.”

Ook bereide gerechten

Niet alleen in de stad, maar ook in de rand boomen de BuurderijB­ij en. Nele Joris van de Buurderij van Pulderbos telt nu negenhonde­rd leden en wekelijks meer dan 75 bestelling­en, waarvan er ook minstens tien thuis geleverd worden. “Op zaterdag bieden we de mensen de mogelijkhe­id om klaargemaa­kte gerechten te kopen”, vertelt Nele. “Ook deze worden thuis geleverd. We doen dit in een samenwerki­ng met Bruno’s Wijze en mijn gezonde keuken van Puur-Mokaal. Deze vorm van catering loopt heel goed.”

Normaal is de Buurderij ook een gezellig ontmoeting­smoment. “Nu primeert de snelle, veilige en efficiënte verdeling.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wilfried Defillet
(links)
is verantwoor­delijk voor de Buurderij Deurne-Noord en Buurderij Gitschotel­hof in Borgerhout.
FOTO DIRK KERSTENS Wilfried Defillet (links) is verantwoor­delijk voor de Buurderij Deurne-Noord en Buurderij Gitschotel­hof in Borgerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium