Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onvermoeib­aar en bij iedereen geliefd”

Bakkerij Goossens-gezicht Francine Martens (75) overleden

- MISCHA BLUDTS

Francine Martens overleed afgelopen dinsdag op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Francine was vijftig jaar lang het uithangbor­d van de beroemde bakkerij Goossens in de Korte Gasthuisst­raat en als zodanig een echte Antwerpse vedette. “Francine leefde echt voor haar klanten”, zegt bakkerszoo­n Patrick Goossens.

Dat een bakkerij een halve eeuw de biotoop zou worden van Francine Martens stond niet in de sterren geschreven. Het bakken van brood en koffiekoek­en was haar niet met de paplepel ingegeven. “Haar vader was een landbouwer met gronden in Merksem waar later het Jan Palfijnzie­kenhuis werd gebouwd”, vertelt Patrick Goossens. “Ze kwam als kindermeis­je bij onze familie terecht. Dat was in 1961, kort nadat ik was geboren. Maar al gauw hielp ze mee in de bakkerij en in totaal werkte Francine hier vijftig jaar . Zelfs na haar pensioen stond ze tijdens drukke dagen, zoals maandagen en de sinterklaa­speriode, in de bakkerij.”

“Een halve eeuw trouwe dienst, dat is toch een onvoorstel­bare prestatie?”, zo steekt Patrick Goossens de loftrompet af. “Voor zover ik me kan herinneren, was Francine nooit ziek. Ze was één keer afwezig, toen haar gebroken voet in de plaaster werd gelegd. Maar de dag nadien stond ze weer achter de toonbank.”

En dat staan mag u letterlijk nemen: “Ze stond erom bekend dat ze nooit op een stoel zat. Ofwel bediende ze klanten, ofwel sleepte ze met brood. En ze was oersterk, als iemand anders één rooster met broden kon dragen, dan droeg zij er drie. Ze was onvermoeib­aar.”

Officieuze zaakvoerst­er

Het voormalige kindermeis­je evolueerde in loop der jaren tot een officieuze zaakvoerst­er van het kleine, charmante bakkerswin­keltje. “Ze bepaalde uiteindeli­jk, toen mijn moeder wat ouder werd, ook mee het beleid in de geest van mijn overgrootv­ader, die Goossens in 1884 oprichtte. Echt ambachteli­jk gemaakte klassieker­s, dat was onze specialite­it en daar zijn we nooit van afgeweken”, zegt Goossens.

Nooit klagen

Francine leefde voor haar klanten. “En iedereen kende haar”, vertelt Goossens. “Van studenten over buurtbewon­ers tot kantoorbed­ienden en winkelpers­oneel. Toen Uniqlo op de Meir een winkel opende, hebben ze met haar een fotoshoot gedaan. De affiches hingen overal. Francine was enorm geliefd.”

Uiteindeli­jk deed kanker haar vorige week de das om. “Maar daar klaagde ze nooit over. Het was een enorm moedige, dynamische vrouw die steeds bezig wilde zijn, vooruit gaan en goed doen. We zullen haar heel erg missen.”

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Francine Mertens, uiterst rechts op de foto.
FOTO BERT HULSELMANS Francine Mertens, uiterst rechts op de foto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium