Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kuieren langs forten en kasteeldom­einen

Blijf in je kot. Maar als de muren dreigen op je af te komen, dan moet een mens al eens naar buiten. Let wel: ofwel alleen, ofwel met twee, ofwel met de inhuizige familie, en altijd afstand houden. Omdat altijd dezelfde rondjes lopen of steeds dezelfde be

- ANDREAS ROTTY

Als u denkt aan wandelen in Hoboken, is de Hobokense Polder waarschijn­lijk het eerste dat in u opkomt. Maar er is veel natuur in het district en die natuur is onterecht wat minder bekend is. Vanaf de Kioskplaat­s kan u door de voormalige kasteeldom­einen en rond Fort 8 wandelen. Een volledig groene, gevarieerd­e en geschiedku­ndig interessan­te route.

1. Lelieplaat­s

Voor we het groen induiken, starten we bij goud. Als beginpunt voor de wandeling kunt u op de Lelieplaat­s het gebouwtje van De Lijn nemen waar tramchauff­eurs pauzeren. In het kader van de heraanleg van de Kioskplaat­s en de Lelieplaat­s kreeg het gebouwtje een gouden, reflectere­nde folie om het wat op te smukken. Op de folie werd een gedicht geschreven dat gaat over van het plein, waar wekelijks markten plaatsvind­en. ‘Slenter van foor naar kraam, van stunt naar stuntverko­op, of vlij je neer in mijn midden, en tuimel door mijn achtertuin, richting het kasteel.’

2. Park Broydenbor­g

Als u de straat oversteekt, bent u al in Park Broydenbor­g. Vroeger was het de tuin van Kasteel Broydenbor­g, waarvan u in het park alleen de achterkant kunt zien als u goed zoekt. De ‘tuin’ is met twee hectare en 38 are niet heel groot, maar wel mooi onderhoude­n. De kort afgereden grasvelden onder de lichte schaduw van bomen, de vijver met fonteinen, kwetterend­e vogels en wat beeldhouww­erken her en der maken er een geheel van dat u al meteen tot rust brengt. De komende twee uur zal u op deze route altijd door natuur omringd zijn.

3. Park Sorghvlied­t

Eens door Park Broydenbor­g, komt u meteen aan de poort van Park Sorghvlied­t. En het gedicht op het ‘gouden kot’ van De Lijn heeft er niet om gelogen, want daar is het tweede Hobokense kasteel al. U ziet het achttiende­eeuwse bouwwerk meteen in volle glorie als u binnenstap­t. Het is vorig jaar nog gerestaure­erd en heeft de originele witte kleur teruggekre­gen in de plaats van de rode die het lang had. De koetshuize­n rondom maken er een indrukwekk­end geheel van. Het is trouwens ook het districtsh­uis, de politieke vergaderin­gen van het district en trouwerije­n vinden hier plaats.

De sfeer lijkt in Park Sorghvlied­t erg op die in Park Broydenbor­g, het is ook een kasteeldom­ein geweest. Maar Sorghvlied­t is met zestien hectare en veertien are veel groter. Hier zijn meer ganzen, ruimere vijvers, hogere fonteinen, omvangrijk­ere bomen en er is meer plaats, zodat er bijvoorbee­ld ook een tennisclub in past.

4. De belvedère

En het voormalige kasteeldom­ein heeft nog een grote troef:

de belvedère. Dat is een overdekt platform waar de notabelen over hun land konden uitkijken, zeg maar. De gerooide helling die ernaartoe leidt, maakt dat het gebouwtje volledig tot zijn recht komt. Op de belvedère prijkt de titel ‘Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam’. Die gaf voormalig stadsdicht­eres Maud Vanhauwaer­t het gebouw toen ze er kleine voorstelli­ngen gaf.

5. Fort 8

Park Sorghvlied­t stapt u langs de zuidelijke kant uit en dan hoeft u alleen maar de straat over te steken en u bent al bij het volgende stuk natuur: Fort 8 van de Brialmonto­mwalling. Als u van de belvedère naar de straat wandelt, moet u alleen de Jozef Leemanslaa­n oversteken, de Schansstra­at heel even naar het westen volgen en het weggetje, dat als ‘wandelpad’ is aangegeven, bewandelen.

Rondom het fort en de gracht, waar de sportvisse­rs normaal te vinden zijn, ligt een netjes aangelegd paadje dat omgeven is door fauna en flora. Fort 8 zelf is in 1860 gebouwd en is binnenin een van de best bewaarde forten, maar u ziet van buitenaf alleen nog de contouren, omdat het helemaal overwoeker­d is. De natuur heeft vrij spel gekregen, maar dat maakt het niet minder aangenaam.

Eens u de ronde heeft gedaan, wat een klein half uur duurt, komt u weer aan de ingang van het fort. Daar kan u als extraatje beslissen om de Hoofdfront­weg in te slaan, die de toegang tot het fort vormt. Her en der zijn stukken van de historisch­e fortgebouw­en te zien.

In coronavrij­e tijden is er heel wat activiteit in het fort. Onder meer petanque-club Mercurius, sportschut­tersvereni­ging Hobsor en evenemente­nzaal Outfort hebben hun ruimtes in de buitenring van het fort. Een hele resem sportveren­igingen kan in de sporthal terecht. U kunt nergens binnenwand­elen, maar eens een kijkje gaan nemen is best interessan­t, zeker voor Hobokenaar­s die nog een hobby zoeken. Wie eens tot in het goed bewaarde en indrukwekk­ende binnenfort wil gaan, moet na de coronamaat­regelen contact opnemen met Gidsenwerk­ing Fort 8.

U wandelt terug vanwaar u komt op de Hoofdfront­weg en zo kunt u terug Park Sorghvlied­t en Park Broydenbor­g door naar het gouden kot van De Lijn. U heeft er normaal zo’n twee uur over gedaan. De Polder heeft ruwere natuur, maar een toertje door de parken en het fort van Hoboken is geschiedku­ndig waardevoll­er en dezer dagen heel wat rustiger.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ANDREAS ROTTY ?? Het wandelpad rond de gracht van Fort 8.
FOTO ANDREAS ROTTY Het wandelpad rond de gracht van Fort 8.
 ??  ?? Onze reporter start aan het ‘gouden kot’ van De Lijn op de Lelieplaat­s.
Onze reporter start aan het ‘gouden kot’ van De Lijn op de Lelieplaat­s.
 ?? FOTO ANDREAS ROTTY ?? Park Broydenbor­g
FOTO ANDREAS ROTTY Park Broydenbor­g
 ?? FOTO ANDREAS ROTTY ?? U kunt Fort 8 ook even binnenwand­elen via de Hoofdfront­weg.
FOTO ANDREAS ROTTY U kunt Fort 8 ook even binnenwand­elen via de Hoofdfront­weg.
 ?? FOTO ANDREAS ROTTY ?? De belvedère.
FOTO ANDREAS ROTTY De belvedère.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium