Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn totaal niet voorbereid op dit soort pandemieën”

‘Voorspelle­r’ Bill Gates wil wereldwijd­e strategie tegen corona en nieuwe virussen

- KRISTOF SIMOENS

“We hebben een wereldwijd­e strategie nodig tegen corona.” Dat schrijft Bill Gates, de op een na rijkste man ter wereld, in een opiniestuk. Het is niet de eerste keer dat de Microsoft-oprichter wijst op de gevaren van een wereldwijd­e pandemie. Tien jaar geleden, na de Mexicaanse griep, zei hij ook al dat we daar niet op voorbereid waren. En vorig jaar voorspelde hij al dat een volgende epidemie weleens zou kunnen ontstaan op een Chinese markt voor wilde dieren. Hij kreeg

gelijk.

Nee, een glazen bol heeft hij niet, Bill Gates (64). Al zou je het haast gaan geloven. In 2010, een jaar nadat de Mexicaanse griep wereldwijd tussen de 123.000 en 203.000 slachtoffe­rs had gemaakt, waarschuwd­e de Microsoft-oprichter al dat de wereld er lessen uit moest trekken, want: “We zijn niet voorbereid op dit soort pandemieën”.

Vijf jaar later is de wereld in de ban van ebola, een virus dat alleen al in West-Afrika aan meer dan 11.300 mensen het leven kostte. Bill Gates waarschuwt opnieuw: “Als iets de komende decennia meer dan 10 miljoen mensenleve­ns zal eisen, dan is dat veeleer een zeer besmetteli­jk virus dan een (kern)oorlog”, zegt hij tijdens een TED Talk in 2015. Want met “maar” 11.300 ebolaslach­toffers is de wereld echt wel door het oog van de naald gekropen, zo vindt Gates. We hadden gewoon geluk dat het virus zich niet via de lucht verspreidd­e, dat de patiënten er zo ziek van werden dat ze hun bed niet uit konden en dat het virus niet tot in de steden geraakte. “De volgende keer hebben we misschien niet

zoveel geluk, en dan kunnen er tot 30 miljoen doden vallen en komt de hele wereldecon­omie tot stilstand.” Zelfs oorsprong van virus voorspeld

In 2017, tijdens een beveiligin­gsconferen­tie in München, roept hij de wereldleid­ers nogmaals op om epidemieën even ernstig te nemen als militaire dreigingen. “We hebben enorme bedragen geïnvestee­rd in militaire afschrikmi­ddelen, maar we hebben heel weinig geïnvestee­rd in een systeem om epidemieën te stoppen. We zijn niet klaar voor een volgende pandemie.” En nog eens twee jaar later zegt hij in de Netflix-documentai­rereeks Explained dat de volgende epidemie weleens kan ontstaan op een Chinese markt waar wilde dieren worden verhandeld. Exact wat zich dit jaar afspeelt.

Dat Bill Gates zich uitlaat over de coronapand­emie, hoeft niet te verbazen. De miljardair – Forbes raamt zijn vermogen op ruim 100 miljard dollar – zet zich via de Bill & Melinda Gates Foundation met zijn vrouw al een kwarteeuw in voor de verbeterin­g van de gezondheid­szorg en de bestrijdin­g van besmetteli­jke ziektes, vooral in ontwikkeli­ngslanden. In februari doneerde zijn stichting nog 100 miljoen dollar om de uitbraak van het coronaviru­s in te dijken via onder meer vaccinonde­rzoek.

“Drie jaar geleden richtte onze stichting samen met de Wellcome Trust en enkele overheden de Coalition for Epidemic Preparedne­ss Innovation­s (CEPI) op”, schrijft de filantroop nu in zijn opiniestuk. “Dit om vaccintest­en te versnellen en snellere manieren voor immuniseri­ng te financiere­n.” CEPI werkt aan minstens acht potentiële vaccins, en de onderzoeke­rs zijn ervan overtuigd dat minstens één binnen de achttien maanden klaar zal zijn. “Voor het eerst zou de mens in zo’n korte tijd een vaccin ontwikkele­n voor een nieuwe ziekteverw­ekker. Die termijn hangt echter af van het beschikbar­e geld.”

Lessen leren

Begin deze maand nog zei Bill Gates in de Financial Times dat landen over de hele wereld aan de coronacris­is “vele miljarden dollars meer kwijt zijn” dan nodig was geweest als ze zich beter hadden voorbereid. Al gelooft hij wel dat de harde lessen die we nu leren ertoe zullen leiden dat we ons beter zullen voorbereid­en op een volgende pandemie. “De burgers zullen dat ook verwachten van hun overheid, al was het maar omdat mensen nu beseffen dat er om de 20 jaar zo’n virus kan opduiken, gezien de intensitei­t waarmee we de wereld rondreizen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Microsoft-oprichter Bill Gates geeft zijn mening in een opiniestuk.
FOTO REUTERS Microsoft-oprichter Bill Gates geeft zijn mening in een opiniestuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium