Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen zoekt zorgperson­eel, in de VS wordt het op straat gezet

- (pmm)

Terwijl overal ter wereld naar verpleegku­ndigen en zorgperson­eel wordt gezocht om de coronaepid­emie te bestrijden, worden die in de VS massaal ontslagen of in tijdelijke werklooshe­id gezet. In de maand maart alleen al werden 43.000 gezondheid­swerkers wandelen gestuurd in de ziekenhuiz­en. Dat blijkt uit officiële cijfers die The Guardian kon inzien. Anderen werden verplicht tot halftime werk of zagen een forse verlaging van het loon.

In heel wat staten zijn niet-essentiële medische behandelin­gen op bevel van de lokale overheid stopgezet om de verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen. Daardoor hebben de privé-investeerd­ers van de ziekenhuiz­en op heel wat plaatsen delen ervan op non-actief gezet. Medische centra hebben de deuren zelfs helemaal gesloten, net als kleine ziekenhuiz­en in dunbevolkt­e gebieden. Wie er dringende zorg nodig heeft, moet bij een noodgeval al meer dan een halfuur op een ambulance wachten.

In de VS worden ziekenhuiz­en gerund als bedrijven en is de patient een consument van medische zorg. Alle medische diensten die geen of onvoldoend­e inkomsten genereren, en dus geen winst meer maken, worden stilgelegd. Het personeel verliest dan – tijdelijk – het werk. Hoewel ze perfect geschoold zijn om mee in de frontlinie tegen het virus te staan, worden ze niet elders ingeschake­ld. Dat zou de winstmarge op de behandelin­g van coronapati­enten te klein maken.

Volgens een artsenvere­niging zullen tegen juni van dit jaar zowat 60.000 familiale gezondheid­scentra deels of volledig gesloten zijn. De maatregele­n zouden 800.000 gezondheid­swerkers treffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium